Kaikki kesäkukat tarvitsevat valoa kasvaakseen ja voidakseen hyvin. Aurinkoinen paikka on kuitenkin usein myös paahteinen ja suoraa paahdetta kestäviä kesäkukkia on vähemmän kuin puolivarjossa viihtyviä. Tarkastele valon määrää pihalla ja parvekkeella eri aikoihin päivästä. Pihan puut ja muut kasvit luovat varjoaan myös aurinkoisemmille paikoille.

kesakukat17 

Pelargoni viihtyy auringossa 

Pelargoni ja sen monet muunnokset ovat hyvä vaihtoehto aurinkoiselle paikalle. Voit valita rentovartisista amppeleista monenvärisiin ryhmäkasveihin, joilta löytyy monia eri kukkamuotoja. Vaihtoehtoja riittää tiiviistä ruusunnuppukukinnosta, perinteisen kotipelargonin tai harvakukkaisen ja rennon villipelargonin (kuvassa) väliltä. Pelargoneissa riittää vaihtoehtoja laidasta laitaan! 

Puolivarjo on useimmille sopivin kasvupaikka 

Begoniat, petuniat, neilikat, marketat, samettikukat - ryhmäkasvien kirjo on valtava. Kesäkukkien lisäksi viljellään erilaisia heiniä ja köynnöskasveja, jotka tuovat asetelmiin vaihtelua. Useimmat kesäkukat ja kesävihreät viihtyvät parhaiten puolivarjoisalla kasvupaikalla tasaisesti kasteltuna ja lannoitettuna. Kuihtuneiden kukkien poistaminen pitää kukkaryhmät freesin näköisenä. 

Houkuttele kukilla hyönteisiä 

Heliotroopin makea tuoksu on hyönteisille vastustamaton ja kasvi viihtyy myös aurinkoisella paikalla, hyvin salaojitetussa ruukussa. Malvakasvit ja ajuruohot ovat myös omiaan houkuttelemaan hyönteisiä vierailulle. Valikoi tuoksupuutarhaan sellaisia kukkia, jotka avaavat kukan auringossa ja levittävät miellyttävää tuoksua ympärilleen. 

Laadukkaita kukkia läheltäsi 

Lähde elämysretkelle lähikukkapuutarhallesi ja kysy ammattilaisen vinkit onnistuneeseen kukkakesään. Kokeile rohkeasti myös eri lajikkeita ja värejä. Kasvien maailma on ihana, ehtymätön aarreaitta!

 

viestintäpäällikkö
Minna Rantala, 050 3090 558 
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 
 

Mikäpä voisi olla ylellisempää kuin poimia tuoreita yrttejä ja kasviksia parin askeleen päästä omalta parvekkeelta tai terassilta? Kaikkia yksivuotisia yrttejä ja vihanneksia voi mainiosti kasvattaa myös ruukuissa, jos omaan vihannespalstaan ei ole mahdollisuutta. Oma ruukkupuutarha onkin todellinen kesän tuoksuva ja maistuva aarreaitta!

etukansi5

Yhdistele yrttejä ja kesäkukkia

Yrttien kanssa voi leikitellä ja yhdistellä niitä kesäkukka-asetelmiin oman mielen mukaan. Yrttejä voi mainiosti kasvattaa yhtä hyvin niiden ulkonäön kuin maun takia.

Punaisen basilikan tuoksu on aromikas ja väri kaunis. Viinisuolaheinän punasuoniset lehdet tuovat asetelmaan korkeutta ja mielenkiintoa. Ohimennen voi ruukusta nappaista suuhun lehden jos toisenkin. Ihana kesä! 

Syötävää käden ulottuville 

Amppeleissa voi kasvattaa esimerkiksi makeita mansikoita, kurkkuja, chilejä ja minitomaatteja. Amppeliin sopivat mainiosti sellaiset kasvit, jotka kasvattavat rennosti ulos roikkuvat kukkavarret. Sijoita syötävää kasvava amppeli valoisalle paikalle, kastele ja lannoita tasaisesti vihanneksille sopivilla lannoitteilla. Lapset ihastelevat punaisenaan roikkuvia makeita tomaatteja ja poimivat niitä mielellään suoraan amppelista.

Kakku koreaksi kukkasilla

Syötävät kukat sopivat koristeeksi kylmiin ruokiin ja juomiin, kakkuihin ja monenlaisiin jälkiruokiin. Niiden suosio kasvaa jatkuvasti, sillä kukkien visuaalinen näyttävyys on huikea, ne ovat trendikkäitä ja koristeena ne synnyttävät juhlassa varmasti ihastunutta keskustelua.

Suosituin syötävä kukka on orvokki, mutta kokeile koristeena myös krassinkukkaa, ruiskaunokkia, samettikukkaa, kurkun kukkaa ja neilikkaa. Kukkien lisäksi koristeeksi sopivat niiden vihreät lehdet. Makeisiin kakkuihin sopivat esimerkiksi mintun lehdet ja suolaisiin tarjottaviin vihreää kepeyttä ja makua tuovat monenlaiset yrtit ja versot, joiden valikoima on nyt parhaimmillaan puutarhoilla.

Kun kasvatat syötäviä kukkia ja yrttejä, vältä lannoiteveden roiskeita kasvin syötäviin osiin. 

Lisää kuvia syötävistä kukista löydät täältä

Lue myös Puutarha&kauppa-lehden juttu syötävien kukkien trendistä.

 

viestintäpäällikkö

Minna Rantala, 050 3090 558

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

 

 

 

 
 

Äitienpäivän juhlinta aloittaa kesän värikkään ja vilkkaan kukkasesongin. Äitiä voi ilahduttaa orvokeilla, begonioilla, runsaskukkaisilla amppeleilla, ruukkuruusuilla, hortensioilla, atsaleoilla ja monilla muilla kestävillä ruukkukukilla, jotka tuovat samalla myös kesän tuntua kotiin. Ruukkukukat eivät hätkähdä alkukevään viileyttä, joten parvekkeelle tai terassille sijoitettava kukka on hyvä ja kestävä valinta äidin kukkalahjaksi.

reko aitienpva apsis

Hurmaava hortensia

Jalohortensioiden  isot ja pallomaiset kukat huomataan ja ne hehkuvat monissa väreissä. Valkoisen värin lisäksi kasvia tapaa vaaleansinisenä, vaaleanpunaisena, violettina ja aniliininpunaisena.

Istuta hortensiat kotona hieman isompaan altakasteluun sopivaan ruukkuun ja täytä multatila hortensioille tarkoitetulla happamalla kasvualustalla. Sijoita kasvi hajavaloon suojaan kovimmalta paahteelta. Tasainen kastelu ja veden mukana annettava mieto kastelulannoite tuottavat parhaimman hoitotuloksen.

Vinkki: Kuihtuvien kukkien leikkaaminen edistää uusien kukkien kasvamista.

Perinteikäs ruukkuruusu

Ruukkuruusu on äitienpäivän ykköskukka ja sitä viljellään toukokuun toisen sunnuntain juhlintaan noin 300 000 ruukkua. Väreinä loistavat punaisen eri sävyt, valkoinen ja keltainen. Ruukkuruusu kannattaa istuttaa isompaan ruukkuun ja tasainen kastelu sopii sille parhaiten. Kasvia ei saa päästää kuivumaan ja mietoa lannoiteliuosta voi antaa jokaisen kastelukerran mukana.

Monikäyttöiset begoniat

Ruusubegonia pystyine varsineen tai amppeliin sopiva rentovarsinen mukulabegonia ovat myös äitienpäivän kukkasuosikkeja. Istuta begoniat isompaan ryhmään, kastele tasaisesti ja näin saat pitkä-aikaista kukkailoa ulos. Ruusubegonia on myös suosittu kukka haudoille istutettavaksi.

Toukokuu aloittaa kesäkukkien kauden ja kotimaisten kukkien saatavuus on runsaimmillaan. Kurkkaa taulukosta saatavilla olevien kukkien isoimmat ryhmät ja lajit.

 

viestintäpäällikkö

Minna Rantala

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

050 3090 558

 

Nyt on aika tehdä elämysmatka lähikukkapuutarhalle ja koristella koti kesään. Ryhmäkasvit ja amppelit ovat upeimmillaan ja valikoima on laaja, joten oman suosikkikukan löytää nyt monessa eri värissä. Amppeleiden suosio jatkuu edelleen vahvana. Roikkuvat kukat näkyvät kauas ja ne jatkavat vehreää linjaa lattialle sijoitetuista ruukuista kauniisti ylöspäin. Ulkotiloissa kannattaakin huomioida se, että sijoittelee ruukkuja ja roikkuvia kukkia moneen eri kerrokseen.

 

amppvalkuusi

Aurinkoon vai puolivarjoon?

Runsaassa kukassa olevat amppelit tarvitsevat säännöllistä kastelua ja lannoitusta. Nestemäisen lannoitteen voi sekoittaa kasteluveteen tai pistellä multaan lannoitepuikkoja. Helteisinä päivinä kasvin haihdutus kiihtyy ja veden tarve lisääntyy. Amppelien sijoituspaikka kannattaa miettiä jo etukäteen ja valita kasvi, joka viihtyy sijoituspaikan valo-olosuhteissa. Puolivarjossa viihtyvä kukka nääntyy suorassa paahteessa ja auringossa viihtyvän kasvu taantuu varjoisassa paikassa.

Monilajiset amppelit ovat suosittuja

Amppelissa voi olla yhtä lajiketta tai saman lajin monta eri väriä. Monilajiset amppelit ovat olleet viime vuosina suosittuja ja niihin voidaan yhdistää niin pystykasvuista kukkaa kuin roikkuvaakin. Värejä voi yhdistellä loputtomasti yhdestä väristä, pastelleista, vastaväreistä tai kylmä-lämmin sävypareista räiskyviin, monenkirjaviin värien ilotulituksiin. Tummien kukkien trendi on tulossa pikkuhiljaa myös kesäkukkiin ja amppeleihin. Esimerkiksi tumma petunia on omiaan seka-amppeleissa tasoittamassa räiskyvämpiä värejä. 

Laadukkaita ja kestäviä lähikukkia 

Kotimaisia ruukkukukkia viljellään ympäri vuoden. Kukkien saatavuustaulukosta selviää, mitä kukkaa eri kuukausina on saatavana.

Toukokuun alusta juhannukseen kestävä kesäkukkakausi on sesongeista vilkkain ja lajikemäärältään runsain. Kotimainen ruukkukesäkukka on ammattitaidolla viljelty, laadukas ja kestävä. Vieraillessasi lähikukkapuutarhalla saat myös mukaasi ammattilaisen hoito-ohjeet ja vinkit.

 

viestintäpäällikkö

Minna Rantala, 050 3090 558

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Pääsiäisen suosituimmat värit keltainen ja valkoinen hehkuvat kukka-asetelmissa ja kimpuissa, jotka tuovat kaivattua väriä ja piristystä keväiseen juhlaan. Viihtyisään pääsiäiskotiin kuuluvat olennaisena osana tulppaanit ja erilaiset ruukkukukat, joiden valikoimista löytyy jokaiselle omansa.

kansikuva paasiainen

Sisäänkäynti viihtyisäksi

Ruukkusipulikukilla saa rappusille vehreyttä ja viihtyisyyttä käden käänteessä. Vanhat tavarat ja astiat sopivat pääsiäisen kukkien istutusastioiksi mitä parhaiten. Vuoraa astiat läpinäkyvällä muovilla ennen mullan lisäämistä. Ruukkukukat voi istuttaa asetelmiin omissa ruukuissaan ja pinnan saa peittoon sammaleella. Viimeistele asetelma pääsiäiskoristeilla kuten tipuilla, höyhenillä ja pajunkissoilla.

Herkän kauniit helmilililjat voi istuttaa omana ryhmänään laakeaan pajukoriin. Koristeeksi riittää kevyet höyhenet ja heinät.

Ruukkusipulikukat kuten tetenarsissit, morsiusnarsissit, hyasintit ja helmililjat viihtyvät hyvin ulkona, kun lämpötila on plussan puolella. Yöpakkasten uhatessa asetelmat voi nostaa sisälle. Poikkeuksena näistä on tetenarsissi, joka voi kestää jopa 10 asteen pakkasen.

Tuunaa tulppaanit pääsiäisasuun

Pääsiäisen suosituin leikkokukka on tulppaani ja keltainen väri on se kaikkein halutuin. Lisää tulppaanikimppuun erilaisia oksia ja jätä ne kurottelemaan reilusti kukkien yläpuolelle. Näppärin askartelee risuista myös kehikon, johon tulppaanit tukeutuvat ja pysyvät ryhdissään.

Piristystä parvekkeelle

Keltainen ruukkukrysanteemi nauttii olostaan viileällä parvekkeella. Kylmä-lämmin sävypari on aina toimiva, joten keltaisen pariksi sopii sininen helmililja. Vehreyttä asetelmaan saa muratilla sekä  nostetta hauskasti pystyillä liekon varsilla. Viileässä viihtyvät kukat ja kasvit  tuovat mukavasti väriä ja kevään tuntua ulkotiloihin.

Orvokkien aika alkamassa

Pääsiäisenä voi jo istuttaa ensimmäiset, ihanasti tuoksuvat orvokit. Orvokkiamppelit nostavat kukat katseen korkeudelle lasitetulla parvekkeella ja ruukkuihin voi istuttaa monenväristä orvokkia sinisen ja lilan sävyistä valkoiseen sekä keltaiseen. Orvokit eivät siedä pakkasta, mutta kestävät hyvin alkukevään viileyttä.

Sirkkalehtimerkki takaa kukkien kotimaisuuden ja korkean laadun

Kun haluat ostaa Suomessa viljeltyjä kukkia, sirkkalehtimerkki on luotettavin tunnus. Kauniisti kotimainen -merkki on tarkoitettu kotimaisille leikko- ja ruukkukasveille sekä ryhmä- ja amppelikasveille. Ostamalla kotimaisia kukkia, tuet myös Suomalaista työllisyyttä ja hyvinvointia.

 

viestintäpäällikkö

Minna Rantala, 050 3090 558

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.