Kotimaisia tulppaaneita on ollut tarjolla jo ennen joulua, mutta vasta tammikuussa Suomen suosituimman leikkokukan määrät alkavat kasvaa voimakkaasti ja niistä saadaan nauttia aina pääsiäiseen saakka. Värit ja lajikkeet vaihtelevat sesongin edetessä.

Tärkein kotimainen leikkokukka

Suomalaiset ovat olleet vuosikymmeniä asukaslukuun suhteutettuna maailman ahkerimpia tulppaanien ostajia. Tulppaani on leikkokukista ylivoimaisesti kaikista tärkein viljeltävä. Viime vuonna viljeltiin ennätysmäärä: noin 80 miljoonaa tulppaania.
– Tänä vuonna ei päästä aivan niin isoihin lukuihin, sillä pääsiäinen on tänä vuonna aikaisemmin, joten sesonki on lyhyempi. Muiden Pohjoismaiden tavoin Suomi lukeutuu maailman kärkikaartiin tulppaaneiden ystävänä, sanoo toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.

Värikäs, helppohoitoinen ja edullinen

Tulppaanien hinnat ovat lompakkoystävällisiä ja keväiset värit houkuttelevat talven keskellä. Tulppaaneja saa liki jokaisesta marketista. Jos tahtoo erikoisempia lajikkeita, kannattaa suunnata kukkakauppaan.

Jos tulppaaneista haluaa ryhdikkäitä, kuivillaan myynnissä olleista tulppaaneiden varsista napsaistaan veitsellä pari senttiä pois, ja laitetaan maljakkoveteen kääreineen noin puoleksi tunniksi ryhdistäymään. Kun ne ovat imeneet vettä, kääreen voi ottaa pois ja tulppaanit voi asetella haluamallaan tavalla. Jos haluaa luonnollisemman kimpun, jossa tulppaanit ovat eläväisemmät ja kaartuvat, nestejännityksen ei tarvitse olla niin vahva.

Maljakkovesi on hyvä vaihtaa pari kertaa viikossa ja veden vaihdon yhteydessä varsia voi lyhentää. Uuden imupinnan avulla kukka saa paremmin vettä. Tulppaanikimppu ilahduttaa maljakossa noin viikon. Tulppaani kestää hyvin viileyttä ja se säilyy pidempään jos kimppua voi pitää välillä viileässä.

Kotimainen, tuore lähikukka

Tulppaanien tuoreuden ja kestävyyden kannalta on tärkeää, että ne ovat kotimaassa viljeltyjä. Lähes kaikki Suomessa myytävät tulppaanit ovatkin täällä kasvatettuja. Näin voidaan varmistaa tuoreet kukat lyhyillä kuljetusmatkoilla ja nopeat toimitukset kukkamyyntipisteisiin. Kotimainen tulppaani saavuttaa siis kuluttajan erittäin tuoreena, mikä parhaimmillaan takaa jopa viikon mittaisen valloittavan kukinnan.

IMG 3479 
Kotimaisia hyasintteja on tänä vuonna kasvatettu yli kaksi miljoonaa kasvia. Edullisuutensa vuoksi hyasintteja voi kantaa kotiin useammankin kuin yhden. Kotiin kanto on helppoa, sillä hyasintti ei viileyttä hätkähdä. Kevyt kääre riittää suojaamaan kukkaa kotiin asti.

Hyasintin kukka aukeaa kodin lämmössä muutamassa päivässä. Kukat levittävät ympärilleen perinteistä joulun tuoksua, joka on upean kukinnon lisäksi suurin syy hyasintin suosioon. Väreinä on tarjolla perinteiset valkoinen, vaaleanpunainen ja sininen. Pääsiäisen erikoisuus on keltainen hyasintti, joten tapaamme tätä kasvia vielä keväämmälläkin.

Hyasinttia ei saa kastella liikaa, jotta varsi ei veny liian pitkäksi. Jos varsi kuitenkin pääsee kasvamaan liikaa pituutta, sen voi napsaista kauniiksi leikoksi maljakkoon, jossa se saa toisen elämän. Hyasintti viihtyy viileässä ja jos sen voi nostaa yöksi viileään, kukinnasta on iloa pidempään. 

Erityisesti nuoremmat kuluttajat ovat ottaneet hyasintin suursuosikikseen viime vuosina. Hyasinttia pidetään trendikkäästi esillä nuppuvaiheessa, sipuli ja mullat esillä. Nuoremmat kuluttajat viehättyvät eniten valkoisesta tai vaaleanpunaisesta hyasintista, varttuneemmat ottavat koko värikirjon.

Joulukukat helppo hävittää tai uusiokäyttää

Parhaiden päiviensä jälkeen joulukukat eivät jää pölyttymään nurkkaan vaan ne on kätevä joko kompostoida tai käyttää uudelleen. Täysin kukkineen hyasintin voi vielä siirtää ulos huurtumaan kauniin väriseksi. Ritarinkukan voi saada myös kukkimaan uudelleen, jos sitä pitää kukinnan jälkeen hyvässä valossa, ja vaihtaa mullat keväämmällä. Ilmojen lämmettyä sen voi siirtää ulos.
Kauniistikotimainen iso uutiskirje 
Joulun lähestyessä joulutähdet ovat kodin tuikkivimpia tähtiä. Joulutähti on lähtöisin Meksikosta, jossa ne ovat metrin korkuisia pensaita. Vasta 1950-luvulla jalostettiin lajikkeita, jotka pärjäisivät myös huoneilmassa. Nykypäivän lajikkeet ovat jalostuneet jo todella sitkeiksi ja helppohoitoisiksi. Sijainti, oikea kastelu ja hellä hoito ovat avaimia joulutähden pitkään elämään.

Valitse oikea paikka

Joulutähti tarvitsee lämpimän ja valoisan paikan kukoistaakseen. Sitä on myös suojeltava ahkerasti vedolta. Ihannehuonelämpötila on noin 15–22 astetta. Talvikuukausina joulutähti kaipaa valoa, joten etelään suuntaava ikkuna on sille paras paikka. Pohjoisen sijaintimme vuoksi voi olla vaarana, että vuoden pimeimpään aikaan joulutähti ei saa kaikkea tarvitsemaansa valoa, joten muista valita sille kodin valoisin paikka. Ikkunalla se saa parhaiten kaiken tarvitsemansa auringon. Jos kuitenkin tuuletat ikkunasta, muista siirtää joulutähti siksi aikaa sivuun, sillä kylmä pelästyttää sen nopeasti.

Kastele hillitysti

Kastelussa paras sääntö on: vähemmän on enemmän. Joulutähti sietää hieman kuivuutta ja liika märkyys on sille pahasta. Älä siis anna veden seisoa kasvissa. Liika vesi olisi poistettava kasvin alustalta 15 minuuttia kastelun jälkeen. Joulutähti tulisi kastella vasta, kun juuressa on enää pieni määrä kosteutta. Se on helpointa tarkastaa nostamalla kasvia: kosteuden tuntee sen painosta. Nyrkkisääntönä on, että vettä tulisi antaa pieni määrä joka toinen tai kolmas päivä. Veden tulisi olla mieluiten huoneenlämpöistä. Jos huoneessa on todella lämmin tai kasvi on patterin läheisyydessä, olisi sitä kasteltava joka päivä. Muista: mitä pienempi kasvi on, sitä useimmin sitä tulee kastella. Minijoulutähdet tarvitsevat vettä joka päivä, sillä niillä on vain pieni multapaakku käytettävissään vesivarastona.

Huomioi ostoksilla

Joskus joulutähti saattaa pudottaa lehtensä, vaikka olisit ostanut sen juuri äskettäin ja olisit tehnyt kaiken oikein. Tämä tarkoittaa, että kasvia ei ole hoidettu kunnolla myymälässä. Välttääksesi tällaisen epämieluisan yllätyksen, katso myymälässä, onko kasvi sijoitettu sellaiseen paikkaan, missä se on turvassa kylmältä. Pidä huolta myös, että kasvi pakataan kunnolla. Tarkista myös kasvin multa ennen ostoa: se ei saisi olla rutikuiva eikä litimärkä.

hoida oikein joulutahti 
Joulun kukkavalikoiman kärkikaartiin kuuluva ritarinkukka on majesteettinen kukkija. Se on muiden sipulikukkien tavoin erittäin helppo hoidettava. Ritarinkukan suosion salaisuus on varma ja pitkä kukinta sekä komea olemus. Ritarinkukkaa tuotettiin kotimaan markkinoille tänä vuonna noin miljoona kappaletta.

Vähäinen tai olematon kastelu

Ritarinkukan sipulissa on kaikki energia, jota kasvi tarvitsee kukkiakseen, eikä sitä tarvitse välttämättä edes kastella. Jos kasville antaa liikaa vettä, se voi alkaa venyttää varttaan ja kaatua kyljelleen. Huoneenlämmössä ritarikukka voi pärjätä kaksikin kuukautta. Nuppuisena ja kukkien avautuessa ritarinkukka kuitenkin arvostaa vesitilkkasta silloin tällöin. Js kukka venyy liikaa, sen voi leikata leikoksi maljakkoon tai tukea kukkaa kepillä. Mutta muista, että jos haluat pitää sipulin tallessa seuraavan joulun kukintaa varten, kannattaa tukikeppi työntää sipulin sijasta multaan.

Pitkä kukinta

Ritarinkukan kukinta-aika kestää viikkoja. Kukkien avautuminen täydelliseksi kestää pitkään, joten ritarinkukka kannattaa hankkia hyvissä ajoin. Sipulikukkien kukinta kestää kaikkein pisimpään viileässä. Jos mahdollista, kannattaa kasvit nostaa yöksi viileään pakkasettomaan paikkaan, jos kukinta on jo täydessä vauhdissa. 

Värejä ja kokoja

Ritarinkukasta on tarjolla huikea määrä erilaisia lajikkeita. Suomessa kukitetaan yleensä jouluisia perusvärejä; punaisia, punakirjavia ja valkoisia. Ritarinkukkien hinta määräytyy sipulista nousevien kukkavanojen luvun mukaan. Pieni sipuli jaksaa tuottaa vain yhden kukkavanan, ja suuresta sipulista nousee vähintään kaksi komeakelloista kukkavanaa.
ritaritiedote17 

Kuluvina viikkoina joulutähti on yksi ostetuimpia kukkiamme. Jos haluaa olla varma, että kukka säilyttää kauneutensa mahdollisimman pitkään, seuraavat vinkit kannattaa pitää mielessä ostotilanteessa.

Tiheä lehdistö ja alkava kukinta

Ostotilanteessa huomio kannattaa kiinnittää ensimmäisenä lehtiin ja kukintoon. Virkeän ja hyvinvoivan kasvin tunnistaa hyvännäköisistä kukista ja tiheästä lehdistöstä. Tarkasta, ettei lehdissä ole vaurioita tai värivirheitä. Jos kopautus ruukkuun saa lehdet putoamaan helposti, kukkaa ei kannata ostaa. Joulutähden kukinto on pientä ja se löytyy värillisten lehtien tyvestä. Kukinto on hyvä indikaattori kukan kunnosta. Jos ne ovat vihreäkeltaisia ja pyöreitä, kasvi pysyy hyvänä todennäköisesti vielä pitkään. Jos kukinto on jo keltaisen siitepölyn peitossa, se on luultavasti nähnyt jo parhaat päivänsä.

Suojaisa paikka ja hieman kostea multa

Pysy kaukana joulutähdistä, jotka ovat selvästi altistettu kylmälle vedolle tai jopa jätetty ulos. Lämpöä rakastava kukka ei pidä ollenkaan alle 15 asteen lämpötilasta. Seuraukset saattavat näkyä vasta parin päivän kuluttua kun joulutähti alkaa pudottaa lehtiään. Tässä vaiheessa kukkaa ei ole enää helppo pelastaa, ja paras vaihtoehto on hakea kaupasta uusi. Suojaisan paikan lisäksi huomio kannattaa kiinnittää kasvin kosteuteen. Ne eivät saa olla koskaan rutikuivia tai litimärkiä. Selvittääksesi kasvin kosteuden, työnnä sormi multaan. Jos multa tuntuu hieman kostealta, eikä se näytä seisseen vedessä, kasvin voi huoletta ostaa. Jos haluat olla täysin varma, nosta kasvia hieman ruukusta, jotta näet, onko sen juuristo valkoinen.

Kunnon pakkaus kotimatkalle

Varmistaaksesi, että tarkkaan valittu joulutähtesi pääsee parhaassa mahdollisessa kunnossa kotiin, pidä huoli että se on pakattu kunnolla ja pääsee perille mahdollisimman pian. Pienikin kylmä tuulenvire voi tehdä kasville peruuttamatonta vahinkoa. Pakkaaminen tulee tehdä varovasti niin, etteivät lehdet katkeile.

ostovinkit joulutahti