Suomi ja Kauppapuutarhaliitto sen virallisena edustajana on liittynyt mukaan kansainväliseen, kasvisten käyttöä edistävään 5aDay-yhteistyöallianssin.  Noin 15 vuotta toimineessa yhteistyöliitossa on mukana nyt 25 maata.

Kaikkia mukana olevia maita yhdistää tavoite edistää terveellisempiä elämäntapoja erityisesti kasvisten käyttöä lisäämällä. Tästä tulee allianssin nimikin, viidesti päivässä, 5aDay. Maailman Terveysjärjestön suosituksen mukaan päivittäin tulisi syödä vihanneksia, marjoja ja hedelmiä vähintään puoli kiloa päivässä mieluiten viiteen erään jaettuna.

Kustakin maasta mukana voi olla vain yksi organisaatio. Allianssin alkuperäisten perustajamaiden edustajat ovat tyypillisesti ravitsemuksen asiantuntijoita, useimmiten tutkijoita yliopistomaailmasta, mutta mukana on myös valtioita sekä kasvistuotannon- ja kaupan järjestöjä, kuten Kauppapuutarhaliitto.

Verkosto tuottaa ja jakaa tutkittua tietoa kasvisten hyödyllisistä vaikutuksista. Yksi tiedonjakokanava on The Global Fruit and Veg Newsletter, jonka tuottaa allianssin ranskalainen jäsen Aprifel. Uutiskirjeet löytyvät ohesta.

Alusta lähtien allianssi on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi WHO:n ja FAO:n kanssa.

Merkittävä vaikutuskanava on medialle ja päättäjille toimitettava vuosittainen julistus, jolla kiinnitetään huomiota kasvisten terveyttä edistäviin vaikutuksiin.

The Global Fruit and Vegetable Newsletter:

1: The EGEA 2015 Statement

2: Fruit & Veg Benefits: New Data

3: Food regulation and Fruit & Veg promotion in Brazil

4: Healthy eating

5: Bioactive Components in Fruits and Vegetables

6: School food options to increase vegetable consumption

7: Special WIC

8: Polyphenols

9: Food taxes and subsidies

10: Health benefits of F&V consumption

11. F&V intake and differences across countries

12. Eating healtier in the US restaurants

13. Supplemental nutrition assistance program in USA & healthy eating

14. F&V consumption and weight change

15. Obesogenic environment:origin and consequences

16. Food Labeling

17. Diet quality in the early years

18. Perfect timing for a national F&V nutrition policy

19. Fruit and vegetables: still surprising!

20. Barriers to F&V consumption

21. The updated healthy nutrition program for Woman, Infants and Children - WIC