Liima-ansakoulut vihannesviljelijöille

Käy tutustumassa liima-ansakoulujen ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan!

Ystävänpäivän kukkalahja ilahduttaa

Talvi on vielä vahvasti voimissaan, mutta ystävänpäivän kukissa paistaa keväinen aurinko. Ystävänpäivä 14. helmikuuta osuu keskelle parhainta tulppaanisesonkia. Vaikka ystävänpäivä on oikea tulppaanien juhlapäivä, muut kukat ja kasvit kannattaa myös huomioida kukkaostoksilla.

Paljon vaihtoehtoja
Tulppaani sopii mutkattomana ja helppona kyläkukkana niin tervehdykseen kuin romanttiseen julistukseenkin. Leikkokukkien lisäksi ystävänpäivän lahjaksi sopivat mainiosti myös kukkivat ruukkukasvit. Esikoiden kaltaiset herttaiset ja keväiset ruukkukasvit ovat omiaan tähän juhlapäivään. Paavalinkukka, krysanteemi, sineraaria, atsalea, ruusubegonia ja vaikka pienet viherkasvit istuvat mitä parhaiten ystävänpäivään, kunhan ne puetaan teemaan sopiviksi.

Vaaleanpunaista ja muita värejä
Ystävänpäivä on vaaleanpunaisen ja punaisen värin päivä. Kevään muita ihania värejä ei kannata kuitenkaan unohtaa. Ystävälle, tyttöystävälle tai vaimolle sopivat ystävänpäiväänkin juuri sen väriset kukat mistä hän pitää, olivat ne sitten vaaleanpunaisia tai oransseja. Oikeat värit ja tyyli ilahduttavat kukkalahjan saajaa ja tekevät lahjasta henkilökohtaisen. Tämän vuoden trendiväri, maanläheinen ruskeaan vivahtava viininpunainen Marsala, ilahduttaa erityisesti trenditietoista kukkien saajaa. Tätä väriä löytyy leikkokukista, kimppuihin käytettävistä vihreistä, ruukkukasveista ja koristeista, esimerkiksi nauhoista.

Tarkkana pakkasella
Vaikka keväinen aurinko välillä paistaa, pakkanen saattaa silti olla hyvinkin purevaa. Kuljeta kukat siis niin, etteivät ne pääse paleltumaan. Kukkakauppias laittaa kukille riittävästi paperia sään mukaan, mutta jos pakkaat itse, muista että enemmän on parempi! Kukkapakettia ei kannata laittaa pakkaspäivänä pitkäksi aikaa esimerkiksi auton tavaratilaan. Lämmön annetaan tasaantua ennen paketin avaamista.

 

Kukkivat ruukkukasvit värittävät kodin

Leikkotulppaanien lisäksi kotiin kannattaa hankkia näin kevättalvella pirteitä kukkivia ruukkukasveja ja myös viherkasveja. Niillä saa taiottua nopeasti väriä ja elämää kevättä odottavaan talviseen kotiin.

Esikko on väri-ilottelija
Esikkojen värivalikoima on laaja. Ne pitävät viileästä, joten esimerkiksi yöksi ne voi nostaa huoneenlämpöä viileämpään paikkaan. Esikot pitävät kosteasta mullasta, joten kastele tarpeeksi. Kasvualusta saa kuitenkin kuivahtaa kevyesti kastelujen välillä.

Paavalinkukka on helppo
Paavalinkukka on yksi rakastetuimpia kukkivia ruukkukasvejamme, ja se on vieläpä hyvin helppohoitoinen. Kastelu on paras tehdä alakautta lautaselta, ja kastelukertojen välillä multa saa kuivahtaa. Lannoitetta annetaan säästeliäästi. Vältä suoraa auringonvaloa.

Krysanteemeissa on valinnanvaraa
Ruukkukrysanteemi ei ole vaativa kasvi. Lisäksi krysanteemien kukkien väreissä ja muodoissa on paljon vaihtoehtoja. Värin voi valita oman sisustuksen mukaan. Krysanteemi viihtyy valoisassa paikassa, mutta suojassa paahteelta. Kasvualusta tulisi pitää jatkuvasti vähän kosteana.

Kokeile sineraariaa
Värikäs sineraaria on kiva lisä kukkivien ruukkukasvien valikoimassa. Kukkien tyylikäs väripaletti, johon kuuluvat violetti, sininen, lila, pinkki ja punainen yhdistettynä kookkaisiin vihreisiin lehtiin antavat runsaan vaikutelman. Se viihtyy parhaiten valoisassa, mutta suojassa suoralta auringolta. Kastele säännöllisesti ja aika runsaasti, koska pehmeälehtisenä kasvina se haihduttaa paljon.

Atsalea pitää kosteudesta
Atsalea viihtyy valossa, mutta suojassa suoralta paahteelta. Lisäksi se pitää viileästä ja kosteudesta. Helpoin tapa kastella atsalea on upottaa ruukku veteen pari kolme kertaa viikossa. Veden ei anneta seisoa aluslautasella, etteivät juuret ole koko ajan vedessä.

Värikäs ruusubegonia

Myös ruusubegonia ilahduttaa runsaalla lajikevalikoimallaan. Kukissa on sekä yksi- että monivärisiä, ja terälehdet voivat olla esimerkiksi ripsureunaisia. Ruusubegonia viihtyy valoisalla paikalla, jossa kukinta jatkuu pisimpään. Kastelussa kannattaa olla kohtuullinen, sillä begonia ei viihdy litimärässä mullassa.

Vihreyttä viherkasveilla
Tähän aikaan vuodesta kotia halutaan lisäksi usein vihreyttää. Pieniä viherkasveja saa myös kotimaisena. Niillä voidaan tuoda helposti ja nopeasti kaivattua vihreää sisälle, ja valinnanvaraa on runsaasti.

Luovuus valloilleen esillelaitossa
Tällaisten pienten värikkäiden ruukkukasvien esillelaitossa kannattaa käyttää mielikuvitusta, koska vaihtoehtoja on paljon tavallisen suojaruukun lisäksi. Ruukun voi sujauttaa vaikka kosteutta pidättävään paperipussiin, kangaspussiin tai sen ympärille voi kääriä kangasta, paperia tai laittaa ruukku vaikka maljakkoon. Esillelaittoon käyvät myös keittiöstä löytyvät erilaiset astiat, esimerkiksi soppakulhot. Multaan voi asetella oksia tai erivärisiä tikkuja, joissa voi olla koristeita, vaikka helmiä.
– Viher- ja kukkivat ruukkukasvit ovat näyttäviä sekä monen kasvin ryhminä että useiden kasvien laajempina istutuksina laakeissa astioissa. Kannattaa päästää luovuus valloilleen ja kokeilla erilaisia mahdollisuuksia kodin värittämiseksi kukin, kehottaa Sanna Rasku Kauppapuutarhaliitosta.