Orvokki on suosituin ryhmäkasvimme. Suosion syynä on sen kylmänkestävyys ja aikainen myyntiajankohta keväällä, jolloin muita kesäkukkia on vielä vähemmän saatavilla. Orvokin monipuoliset värivaihtoehdot ja kauniit sydämenmuotoiset sekä tuoksuvat kukat ovat myös löytäneet oman vankan ihailijakuntansa. Keväinen parveke piristyy helposti orvokki-istutuksilla, jotka avaavat kesäkukkakauden jälleen uuteen loistoonsa.

Paljon vaihtoehtoja
Suomessa viljellään lähinnä isompikukkaista tarhaorvokkia (Viola x wittrockiana) ja pienempää, mutta runsaasti kukkivaa sarviorvokkia (Viola cornuta). Orvokkien vuosittainen tuotantomäärä on noin 11 miljoonaa ruukkua, Kauppapuutarhaliitosta kerrotaan. Sormet saa upotettua multaan, kun istuttaa pieniä orvokkiruukkuja ryhmäksi isompaan ruukkuun tai muuhun astiaan. Helposti kaunista saa orvokki-amppeleilla, jotka voi nostaa kunniapaikalle parvekkeelle tai puutarhapöydälle. Useimpien orvokkilajien kukat ovat violetteja, mutta lajikejalostuksen myötä tarjolla on runsas värikirjo sinisiä, keltaisia, valkoisia, oransseja, sametinpunaisia ja ruskeansävyisiä orvokkeja.

Näin hoidat orvokkia
Orvokki on helppohoitoinen, mutta kuihtuneet kukat pitää nyppiä pois siementen muodostumisen ehkäisemiseksi. Sateisena kesänä orvokin varret venähtävät hyvinkin pitkiksi. Varret voi huoletta lyhentää viiden sentin mittaisiksi; orvokki kukkii uudelleen kahdessa viikossa. Orvokki menestyy sekä aurinkoisella että varjoisella kasvupaikalla tasaisesti kasteltuna ja lannoitettuna. Vältä jatkuvaa märkyyttä, sillä se tuhoaa helposti kasvin juuristoa. Kasvi kestää myös kuivuutta, mutta ei palaudu rankan kuivan jakson jälkeen aivan entiseen loistoonsa. Orvokit kestävät kauniina ruukussa juhannukseen asti, jolloin ne voi leikata asetelmaksi maljakkoon. Orvokin kukat ovat syötäviä, joten ne sopivat myös kesäisten juhlaruokien ja kakkujen koristeeksi.

Orvokkiviikko 21. ­– 27.4.2014