Toukokuun toisena sunnuntaina herää moni äiti kahvin ja ruusun tuoksuun. Edellisenä iltana viimeistelty kakku tuodaan tarjolle ja äitiä hemmotellaan koko päivä. Kukkalahja on olennainen osa äitienpäivän viettoa ja ruukkuruusu on edelleen perinteisin ja suosituin äitienpäivän lahja.

Äitienpäivä on yksi vuoden vilkkaimmista kukkasesongeista. Kukkia ostetaan äideille yhteensä noin 50 miljoonan euron arvosta ja Kauppapuutarhaliiton arvion mukaan noin kymmenesosa koko vuoden kukkamyynnistä ajoittuu toukokuun toisen sunnuntain juhlintaan. Ruusuja viljellään äitienpäivän sesonkiin yhteensä noin 300 000 ruukkua, joista reilusti yli puolet on miniruusuja ja loput perinteistä äitienpäivän ruukkuruusua.

Ruukkuruusut kestävät viileää melko hyvin, joten niistä on luvassa piristystä keväiselle lasitetulle parvekkeelle jo äitienpäivien jälkeen. Pakkasöiksi ne kannattaa kuitenkin nostaa turvaan tai peittää puutarhaharsolla. Pienimmät ruukkuruusut voi istuttaa vaikkapa parvekelaatikkoon kukkimaan kesän ajaksi. Korkeakasvuiset äitienpäiväruusut kukkivat puutarhassa vuosi vuoden jälkeen, kunhan ne istutetaan riittävän syvään. Ruusut pitävät säännöllisestä lannoituksesta ja kastelusta.

Ruukkuruusujen lisäksi äideille ojennetaan myös leikkoruusuja ja kauniita, sidottuja leikkokukkakimppuja. Kimpuissa riittää valinnanvaraa ja ammattitaitoinen floristi sitoo nopeasti kauniin onnittelukimpun ja antaa vinkit myös kimpun hoitamiseen kotona.

Äidin kukkalahjaksi sopivat myös upeat hortensiat, atsaleat ja begoniat. Ne kaikki viihtyvät viileällä terassilla tai parvekkeella ja kukkivat hyvin hoidettuna pitkälle kesään. Erityisesti ruusubegoniat ovat nyt parhaimmillaan ja niiden värisävyt hehkuvat sesongin mukaisesti valkoisen, vaaleanpunaisen, keltaisen ja oranssin eri sävyissä. Näyttävän ja puutarhaan sopivan asetelman saat istuttamalla muutaman begonian kauniiseen pajuruukkuun. 

Kaikkia ruukkukukkia kannattaa lannoittaa kevyesti, jotta niiden kukinta kestää pitkään. Parasta on antaa laimeaa lannoiteliuosta jokaisella kastelukerralla. Näin välttyy ylilannoitukselta. Liiallinen lannoitus heikentää kukintaa ja tekee kasveista liian reheviä. Toinen helppo keino on käyttää ravinnetikkuja tai hitaasti liukenevia lannoiterakeita, jolloin pelkkä vedellä kastelu riittää.