Värikkäät ja runsaat kesäkukka-amppelit toimivat kauniina yksityiskohtana ulkotilan sisustamisessa. Ne näkyvät kauas ja nostavat puutarhan kesäkukat riippumaan sopivasti katseen korkeudelle. Parhaimmillaan amppelit ovat tasapainoinen kokonaisuus rönsyileviä, suikertavia ja pystykasvuisia kukkia sekä erimuotoisia lehtiä kasvattavia lajeja. Puutarhoilla kasvatetut amppelit ovat tarkoin mietittyjä ja kauniisti yhteensopivia kokonaisuuksia.

Seka-amppelit ovat haluttuja
Eri lajikkeet ja kukkamuodot yhdistyvät toisiinsa seka-amppeleissa. Niiden näyttävyyden salaisuus on se, että yhdistämällä kasvutavaltaan roikkuvaa ja pystykasvuista kukkaa saadaan amppeliin kokoa ja muhkeutta. Vastavärit ja rinnakkaisvärit, erilaiset lehdet ja vihreän sävyt toimivat myös amppelin istutussuunnittelun lähtökohtina. Merkitystä on myös sillä, että samaan amppeliin istutettavilla lajeilla on samankaltaiset valo- ja kosteusvaatimukset. Värit heijastelevat meneillään olevia trendejä ja sisustamisesta kiinnostuneet valitsevat ulkotilojensa väreihin sopivat kasvit harkiten. Väri-iloittelun vaihtoehtoina ovat harmoniset ja samaa värisävyä eri asteissa toistavat amppelit sekä elegantit, yhden värin ja kukkalajin kokonaisuudet.

Hyötykasveille oma ilmapuutarha
Yleisimpiä amppelissa kasvatettavia hyötykasveja ovat tomaatti ja mansikka. Molemmat tuottavat runsaasti hedelmiä versoissaan, jotka ojentavat sadon käden ulottuville. Yrtit sopivat myös amppelissa kasvatettavaksi, ja niitä voi yhdistellä kukka-amppeliin tuomaan vaihtelua erilaisilla lehtimuodoillaan. Mausteominaisuuksien lisäksi useat yrtit levittävät ympärilleen miellyttävää aromaattista tuoksua. Hyötykasvit vaativat amppelissa viihtyäkseen paljon valoa ja säännöllistä kastelua. Amppelikasvatuksen etu on se, että kasvin voi aina nostaa roikkumaan tai siirtää ruukussaan valoisammalle paikalle.

Kastele ja ruukuta isompaan tarvittaessa
Kaikki kukkivat amppelit vaativat runsaasti vettä ja ravinteita. Parasta on, jos amppelin voisi kastelun ajaksi nostaa isompaan astiaan, jonka pohjalla on 10­ – 15 cm vettä. Veteen saa sekoittaa laimeaa lannoiteliuosta jokaisena kastelukertana. Kasvi imee tarvitsevansa veden alakautta noin viidentoista minuutin aikana. Kastelun voi toistaa heti, kun pintamulta tuntuu kuivahtaneelta. Amppelin ruukkutila tulisi myös tarkistaa silloin tällöin hoitotoimien yhteydessä. Mikäli vaaleaa juuristoa on runsaasti näkyvillä, kannattaa amppeli istuttaa uudelleen isompaan ruukkuun. Saatuaan lisää jalkatilaa kasvit jatkavat kasvuaan entistä kauniimpana ja vehreämpänä läpi kesän.