Ilmojen lämmettyä kodin parveke ja muut ulkotilat saavat hetkessä väriä ja viihtyisyyttä runsaista kesäkukkaistutuksista, joiden toteutuksessa vain mielikuvitus on rajana. Kukkien hoitokin on helppoa, kun muistaa muutaman niksin. Useimmat kesäkukat viihtyvät aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla ja pitävät kastelusta sekä lannoituksesta. Rankkasateen yllättäessä kukat on hyvä nostaa suojaan katoksen alle. Useimmat kukat myös kukkivat komeammin, kun kukkineet kukat poistaa kukkavartta myöten.

Petunia värittää istutukset
Tarhapetunioiden suosion salaisuus on niiden laaja värikirjo, monikäyttöisyys ja iso torvimainen kukka, joita kasvi tekee runsaasti. Petunioiden käyttötapa on laaja: pystypetuniat sopivat erilaisten ruukkuistutusten sekaan ja riippapetuniat ovat näyttäviä kukkijoita amppelissa. Suosittuja petunioita viljellään noin 4,8 miljoonaa ruukkua eli melkein yksi jokaiselle suomalaiselle.

Pelargonin eri lajikkeet viehättävät
Pelargoni on perinteinen ja runsaasti koko kesän kukkiva kasvi. Yleisin tyyppi on kotipelargoni, josta on saatavilla paljon eri värejä ja kukkamuotoja. Riippapelargonit soveltuvat amppeleihin, ja erikoisuuksia haluaville sopivat erilaiset jalopelargonit. Kaikki pelargonit pitävät aurinkoisesta, jopa paahteisesta, kasvupaikasta. Pelargonin viljelymäärät yltävät melkein samaan kuin petunialla.

Samettikukka on kuin aurinko
Samettikukat hehkuvat keltaisen ja oranssin eri väreissä. Niiden kukintoa koskettamalla tietää, mistä nimikin on peräisin. Kukinnot voivat olla myös yksinkertaisia tai kerrottuja ja ne tuoksuvat lievästi mausteiselta tai kitkerältä. Samettikukka on hallanarka, joten niitä ei kannata istuttaa liian aikaisin ulos. Samettikukkaa viljellään monia eri tyyppejä joista yleisin on isosamettikukka. Kaikkiaan markkinoille tuotetaan noin 3,3 miljoonaa samettikukkaruukkua.

Viileässä viihtyvä marketta
Pensaspäivänkakkara eli marketta sopii erinomaisesti ruukkukukkaryhmien taustalle pystyn kasvutapansa vuoksi. Värivaihtoehtoja löytyy valkoisena, punaisen eri sävyissä ja vaaleankeltaisena. Marketta kestää syksyn viileyttä kohtuullisesti, joten sen voi leikata heinäkuussa noin viiden sentin mittaiseksi ja kasvi ehtii tehdä uudet kukat koristamaan alkusyksyä. Marketta ei pelästy pientä kuivahtamista ja parhaimmillaan se kukkii yhtenäisenä valkoisena kukkamattona. Marketan viljelymäärä on hieman alle miljoona ruukkua.

Lumihiutale tykkää varjosta
Valovaatimuksen suhteen lumihiutale poikkeaa hieman muista kesäkukista, sillä se viihtyy parhaiten puolivarjoisassa paikassa, eikä siedä ruukussa seisovaa vettä. Koristekasvina se on helppohoitoinen: kukkia ei tarvitse nyppiä ja oikealla hoidolla se on varma kukkija aina ensimmäisiin halloihin asti. Lumihiutale sopii hyvin maanpeitekasviksi kukkapenkkiin ja muihin ruukkuistutuksiin, mutta erityisen suosioon se on noussut amppelikukkana. Ruukkukasvina lumihiutaleita tuotetaan noin 800 000 kappaletta.

Verenpisara sopii myös kukkapenkkiin
Verenpisaran lajikkeisto on laaja. Palleroverenpisara kukat ovat nuppuvaihessa kuin pienet pallot ja auettuaan kukkien keskellä olevat terälehdet levittyvät hameen tavoin punaisena, violettina, valkoisena tai näiden eri sävyissä. Tummalehtisen kyynelverenpisaran kukat ovat nuppuvaiheessa pitkulaisia, jotka aukeavat kärjestään kukkien avautuessa. Sen kukat ovat yleensä väriltään punaoransseja. Verenpisarat pitävät tasaisesta kosteudesta ja tuulilta suojassa olevasta sekä puolivarjoisesta kasvupaikasta. Ne sopivat hyvin myös istutettavaksi puutarhaan sopivalle paikalle muiden kesäkukkien kaveriksi. Verenpisaran tuotantomäärä on yhteensä noin puoli miljoonaa ruukkua.