Hyasintit ja leikkotulppaanit valloittavat joulun kukkina. Niitä on myynnissä lähes paikassa kuin paikassa joulun alla, ja ne ovat siten helposti saatavia joulukukkia. Ja erittäin helppohoitoisia!

Joulun tuoksua hyasinteilla

Kotimaiset kauppapuutarhat hyötävät tulevan joulun kukkamarkkinoille yli kaksi miljoonaa hyasinttia. Hyasintti on yksi joulun suosituimmista kukista, ja koska sen hinta on joulukukista edullisin, usein niitä tuodaan kotiin enemmän kuin yksi. Hyasintti ei viileyttä hätkähdä, joten leudolla ilmalla kevyt  kääre riittää suojaamaan sitä kotiin asti.

Hyasintin kukka aukeaa kodin lämmössä muutamassa päivässä. Kukat levittävät ympärilleen perinteistä joulun tuoksua, mikä on upean kukinnon lisäksi suurin syy hyasintin suosioon. Vaaleanpunaista hyasinttia viljellään eniten, ja sen suosio pitää edelleen myös pintansa kuluttajien keskuudessa. Toiseksi suosituin on valkoinen ja kolmanneksi sininen.

Hyasinttia ei saa kastella liikaa, jottei varsi veny liian pitkäksi. Jos varsi kuitenkin pääsee kasvamaan liikaa pituutta, sen voi tukea tikulla. Hyasintti viihtyy viileässä ja jos mahdollista, sen voikin nostaa yöksi viileään.

Tulppaanin kauneudella valoa

Leikkokukkana joulutulppaani on jo perinne. Niitä hyödetään jouluksi 4-5 miljoonaa. Aiemmin tarjolla oli myös sipuleineen myytäviä matalia istutustulppaaneita, mutta niiden viljely on lähes loppunut.

Joulun leikkotulppaanien hoito on samanlaista kuin keväälläkin. Varsia lyhennetään ensin pari senttiä, ja kuivillaan myynnissä olleet tulppaanit laitetaan myyntikääreessään tai sanomalehtitötterössä puoleksi tunniksi imemään vettä ja ryhdistäytymään maljakkoon. Sen jälkeen kääreen voi poistaa, ja asetella kukat haluamallaan tavalla.

Kotimaiset leikkotulppaanit aloittavat jouluna tulppaanikauden punaisen ja valkoisen sävyissä. Kimppuun saa enemmän joulun tuntua, jos leikkaa siihen mukaan esimerkiksi männyn vihreitä oksia.

Joulukukkakuvia kuvapankista