Suomalaisten suosimat joulukukat ovat helppohoitoisia. Hoidoksi riittää melkeinpä pelkästään vesi. Niitä ei tarvitse lannoittaa joulun aikana ollenkaan. Lue seuraavat ohjeet joulukukkien hoidosta, niin saat kukista pitkään iloa.

Joulutähti pitää lämpimästä

Joulutähti ei siedä kylmää ja vetoa, vaan pitää lämpimästä. Ikkunan läheisyyttä kannattaa siis välttää, jos siinä on hiukankin viileää. Joulutähti on alun perin kotoisin Meksikosta, joten se selittää lämpimässä viihtymisen. Joulutähteä kastellaan säännöllisesti, ja aluslautaselle valunut vesi kaadetaan heti pois. Mullan pinta saa kevyesti kuivahtaa kasteluiden välillä, sillä joulutähden juuristo on herkkä liialliselle kastelulle.

Hyasintin kanssa pääsee helpolla        

Hyasintin aukeaminen kestää muutamia päiviä. Jos kukkien avautumistahti vaikuttaa liian nopealta, hyasintit voi laittaa yön ajaksi viileään, pakkasettomaan paikkaan. Tälle joulun tuoksukuningattarelle ei kannata antaa liikaa vettä, jottei varsi veny. Jos varsi pääsee venymään liiaksi, se kannattaa tukea tikulla tao leikata maljakkoon. 

Ritarinkukka on upea

Suurikukkainen ja muhkea ritarinkukka kannattaa hankkia hyvissä ajoin ennen joulua. Kovin nuppuisen ritarinkukan avautuminen saattaa kestää jopa toista viikkoa. Kastelussa vesitilkka silloin tällöin riittää, mutta liiallinen vesi venyttää vain vartta turhaan. Ritarinkukkakin pitää viileästä ja valoisasta paikasta. Mikäli mahdollista, kasvin voi laittaa esimerkiksi yöksi viileään, jolloin kukinta säilyy pidempään. Jos varsi venyy liiaksi, sen voi joko leikata maljakkoon leikkokukaksi tai tukea kukkatikulla.

Atsalea pitää kosteudesta

Runsaskukkainen atsalea on kosteiden alueiden kasvi, joka nauttii reilusta kastelusta. Helpointa on upottaa atsalea ruukkuaan myöten pari kertaa viikossa vedellä täytettyyn ämpäriin ja antaa ruukun olla veden alla muutaman minuutin ajan. Se pitää myös sumuttelusta. Mitä viileämpää on, sen paremmin atsalea viihtyy ja sitä kauemmin se kukkii. Kotona se on hyvä sijoittaa valoisaan paikkaan.

Jouluruusu viihtyy viileässä

Jouluruusu pitää viileästä, ja sitä täytyy muistaa kastella säännöllisesti. Ei kuitenkaan kannata kastella liikaa, sillä litimärässä kasvualustassa jouluruusun juuret saattavat tukehtua. Ylimääräinen vesi kaadetaan aluslautaselta pois.   Jouluruusun kukinta kestää sitä kauemmin, mitä viileämmässä paikassa se on. Se viihtyy valossa. Joulun ajan jouluruusun voi Etelä-Suomessa istuttaa keväällä kukkapenkkiin, jossa se saattaa menestyä perennana.

Sekaistutukset vaativimman mukaan

Monissa joulunajan sekaistutuksissa on sekä viileästä pitäviä sipulikasveja että lämpimässä viihtyviä joulutähtiä tai viherkasveja. Joulukukkakorien ja muiden istutusten hoidon sanelee istutuksen vaativin kasvi. Esimerkiksi koria, jossa on mukana joulutähti, ei saa laittaa viileään. Usein istutuksissa käytetyt havukasvit viihtyvät sipulikukkien seurassa myös viileässä.

Leikkokukille uudet imupinnat

Jouluisen leikkokukkakimpun suosikkeja ovat tulppaanit. Kotona varsista leikataan parin sentin pala pois ennen kimpun laittamista maljakkoon. Kääreenä oleva muovi kannattaa pitää päällä noin puolen tunnin ajan, jotta  rentovartiset tulppaanit terhakoituvat pystyasentoon. Maljakon vesi vaihdetaan parin päivän välein, ja samalla varsiin voi leikata uudet imupinnat. Tulppaanimaljakkoa ei kannata täyttää ääriään myöten vedellä, sillä silloin tulppaanien kukkavarret venähtävät helposti. Myös ritarinkukkia ja hyasinttejä voi käyttää leikkokukkana. Jos mahdollista, sipulikukkakimput kannattaa viedä yöksi huoneenlämpöä viileämpään.