TULPPAANIVIIKKO 1-2

Tulppaani on talvikauden tärkein kukka! Kotimaisia tulppaaneita on ollut tarjolla jo marraskuulta lähtien, mutta vasta joulun jälkeen Suomen suosituimman leikkokukan määrät alkavat kasvaa voimakkaasti. Leikkotulppaaneita viljellään tänä talvena kaikkien aikojen ennätysmäärä.

Tärkein kotimainen leikkokukka
Suomalaiset ovat olleet vuosikymmeniä asukaslukuun suhteutettuna maailman ahkerimpia tulppaanien ostajia. Tulppaani on leikkokukista ylivoimaisesti kaikista tärkein viljeltävä. Meillä niitä hyödetään kukkaan vuosittain noin 60 miljoonaa kappaletta, määrä vaihtelee hieman pääsiäisen sijoittumisen mukaan.
- Ennakkotietojen mukaan tänä vuonna päästään kaikkien aikojen ennätykseen, kun puutarhoilta lähtee jopa yli 65 miljoonaa tulppaania. Muiden Pohjoismaiden tavoin Suomi lukeutuu maailman kärkikaartiin tulppaaneiden ystävänä, sanoo toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.

Helppo ja monipuolinen kukka
Tulppaanit ovat edullisia, niiden ostopaikkoja on runsaasti, sekä piristävät värit ovat vaikuttaneet tulppaaneiden suosioon. Ne ovat yksinkertaisuudessaan kauniita kukkia.
- Tulppaanit ovat helppoja ja monipuolisia. Ne ovat kauniita sellaisenaan isossa kimpussa, koristeilla tai ilman. Niistä saa myös runsaita kokonaisuuksia asettelemalla tarjottimelle erilaisia pulloja, maljakoita ja astioita, joissa jokaisessa on yksi tai pari tulppaanin vartta höystettynä esimerkiksi oksilla, koristeilla tai muilla kukilla, Sanna Rasku Kauppapuutarhaliitosta kertoo.
Kotiin tuodessa kuivillaan myynnissä olleista tulppaaneiden varsista napsaistaan veitsellä pari senttiä pois, ja laitetaan maljakkoveteen kääreineen noin puoleksi tunniksi ryhdistäymään. Kun ne ovat imeneet vettä, kääreen voi ottaa pois ja asetella tulppaanit haluamallaan tavalla. Tulppaanien hoidoksi riittää veden vaihtaminen muutaman päivän välein, ja samalla varsista nipsaistaan pari senttiä pois.

Tulppaani on tuore lähikukka
Näiden talven kuningattarien tuoreuden ja kestävyyden kannalta on tärkeää, että ne ovat kotimaassa viljeltyjä. Lähes kaikki Suomessa myytävät tulppaanit ovatkin täällä kasvatettuja. Näin voidaan varmistaa tuoreet kukat lyhyillä kuljetusmatkoilla ja tiuhat toimitukset kukkamyyntipisteisiin. Kotimainen tulppaani saavuttaa siis kuluttajan erittäin tuoreena, mikä parhaimmillaan takaa jopa viikon mittaisen valloittavan kukinnan.