Tänä talvena Suomessa hyödetään kaikkien aikojen suurin määrä tulppaaneja, osa jopa vientiin. Kauppapuutarhaliitto arvioi kokonaisviljelymäärän olevan jopa yli 65 miljoonaa. Määrä viime vuosina on liikkunut 60 miljoonan jommalla kummalla puolella pääsiäisen sijoittumisesta riippuen.

Osa tuotannosta Venäjälle

Tammi-huhtikuun myyntiin kotimaasta tulee arviolta reilut 50 miljoonaa tulppaania, sillä osa koko kauden sipuleista hyödettiin jo marras-joulukuun kysyntään.

- Kaikki kotimaiset tulppaanit eivät kuitenkaan ole tänä vuonna jäämässä kotimaan markkinoille. Pohjoismaiden suurin tulppaanitarha, Partaharjun puutarha Oy, vie merkittävän osan tuotannostaan Venäjälle, kertoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen.

Tulppaanien myynnin huippuviikot ajoittuvat jälleen tammikuun lopun ja naistenpäivän väliin, kauden loppuessa pääsiäiseen.

Kellarista kasvihuoneeseen

Tulppaaneja viljeleviä puutarhoja on meillä 80, mutta vain muutama suurimmista viljelmistä kasvattaa yli 90 prosenttia koko tulppaanimäärästä.

- Tulppaanien viljely on viime vuosina keskittynyt voimakkaasti. Meillä on muutama tosi suuri viljelmä sekä kymmeniä pieniä, lähinnä paikallismyyntiin tuottavia yrityksiä eri puolilla maata, toteaa Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.

Viljely on käynnistynyt loppukesällä, jolloin kukkasipulit ovat saapuneet Suomeen pääasiassa Hollannista. Sipulit on istutettu laatikoihin, jotka on viety kylmäkellareihin noin neljän kuukauden ajaksi. Tänä aikana sipuleissa valmiina olevat kukat lehtineen virittyvät valmiiksi kukintaa varten. Kasvihuoneen lämpöön päästessään noin kolmessa viikossa valmis kukka nousee ylös sipulista, ja se on valmis leikattavaksi ja pakattavaksi.

Suosikkivärit keltainen ja vaaleanpunainen

Suomessa on viljelyssä ainakin 230 eri lajiketta. Kaikki eivät kuitenkaan kuki yhtäaikaa, koska osa on aikaisin, osa myöhään kukkivia lajikkeita. Lajikevalikoima on laajimmillaan helmikuulla. Suomalaisten suosikkivärejä ovat vaaleanpunaiset ja keltaiset tulppaanit. Niitä on noin viidennes kumpaakin. Punaisia, oransseja ja kaksivärisiä lajikkeita on noin 15 prosentin verran kutakin. Valkoisia on kymmenisen prosenttia, mutta valkoisen osuus on nousussa. Joka vuosi valikoimaan tulee noin 20 uutta lajiketta, vastaavasti noin 10 poistuu.

Tulppaanien värijakauma:

vaaleanpunainen 20 %

keltainen 20 %

punainen 15 %

oranssi 15 %

kaksiväriset 15 %

valkoinen 10 %

muut 5 %