Äänekoskella sijaitseva Kokon Puutarha Oy on palkittu vuoden 2015 parhaana kukkaviljelmänä Suomessa. Kukkatuotantoa harjoittava Maria ja Marko Kokon luotsaama puutarha sai palkinnon tiistaina Kauppapuutarhaliitto ry:n vuosikokouksen yhteydessä Nokialla.

Kokon Puutarha tunnetaan todellisena laatutarhana niin lähialueella kuin kauempanakin. Yrityksellä on kasvihuoneita noin 3600 neliömetriä eli se on kokonsa puolesta melko tyypillinen tämän tuotantosuunnan puutarha. Yritystä on kehitetty määrätoimisesti niin tuotteiden kuin tuotannonkin osalta. Kotimaiset Kasvikset ry on auditoinut yrityksen vuonna 2014.

Puutarhan tuotannon rungon muodostavat kevätmyynnin ruukku- ja ryhmäkasvit sekä amppelit. Kevätkukkien määrä on noin neljännesmiljoona, ja amppeleiden noin 17 000. Syyskaudella ohjelmassa ovat joulutähdet ja jouluiset istutukset sekä muut joulun kukat. Valtaosa puutarhan kukista päätyy enintään parin tunnin ajomatkan päähän puutarhasta. Tuotannosta 80–90 prosenttia toimitetaan jälleenmyyjille useilla paikkakunnilla Keski-Suomessa. Suora myynti puutarhalta kattaa vain noin kymmenesosan. Takavuosien torimyynti on pudotettu pois.

Kokon Puutarha täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Markon vanhemmat Ritva ja Jorma Kokko aloittivat pienimuotoisen kesäkukkien viljelyn 1970-luvun alkupuolella. Tuolloin rakennettiin myös ensimmäinen kasvihuone. Nykyiset yrittäjät eli Marko ja Maria Kokko ovat vastanneet yrityksestä tasan 20 vuotta. Puutarhaviljelyn lisäksi yritys on laajentanut toimintaansa puutarhasuunnitteluun sekä pihojen rakentamiseen.

Puutarhalla katsotaan tulevaisuuteen luottavaisesti. Uusia kasveja otetaan tuotantoon ja viljelytekniikkaa kehitetään jatkuvasti. Tulevia vuosia pidetään haastavina, mutta Marko ja Maria Kokko aikovat tehdä työtä jatkossakin niin hyvin kuin pystyvät.

Kukkien laatutuottajapalkinnon myöntää vuosittain Kotimaiset Kasvikset ry. Tunnustus on myönnetty vuodesta 1994 lähtien. Vastaavat laatutuotannon tunnustukset myönnetään myös yhdelle avomaavihannesten, ruokaperunan, kasvihuonevihannesten sekä marjojen tai hedelmien viljelijälle.