Joulutähti on alun perin kotoisin latinalaisesta Amerikasta. Se kasvaa luonnonvaraisena Meksikossa, missä sitä kutsutaan nimellä ”Flores de Noche Buena”, eli joulu­aaton kukka. Kotimaassaan se on ruukkukasvin sijaan yleensä metrin korkuinen kukkiva pensas. Joulutähden kirkkaanpunaisten ylälehtien värileikin löytää joulun aikaan myös Madeiran ja Kana­rian saarten puutarhoista ja rantabulevardeilta. 

Kukkia vai ylälehtiä?

Joulutähden värikkäitä, tähtimäisesti järjestäytyneitä ylälehtiä luullaan usein kukiksi. Kukinnot ovat kuitenkin melko pienet ja huomaamattomat, ja ne löytää  pieninä pompuloina ”tähden” kes­keltä. Ylälehdet voivat olla eri sävyisen punaiset, valkoiset, keltaiset tai kermanvalkoiset. Uu­simmilla lajikkeilla ylälehdet saattavat olla moniväriset, liuskoittuneet tai kiharaisetkin.

Paras sesonki loppuvuodesta

Joulutähdet ovat parhaimmillaan lokakuusta tammikuulle, mutta ne kestävät hyvin hoidettuina pitempäänkin. Kesäaikaan kaikki lehdet ovat vihreitä, ja ylälehdet alkavat värittyä vasta, kun kas­via pidetään täydellisessä pimeydessä  joka päivä 12 tuntia usean viikon ajan.

Veto pois

Joulutähdet pitävät lämpimästä ja valoisasta paikasta. Ne ovat erittäin herkkiä kylmälle, joten ne on syytä pakata kunnolla kuljetuksen ajaksi. Joulutähtiä ei myöskään kannata sijoittaa tuule­tusikkunan lähelle talviaikaan. Voimakkaasti paahtava lämpöpatteri joulutähden alapuolella ly­hentää kasvin elinikää.

Kastelu maltillisesti

Muiden ruukkukasvien tavoin ruukkukasvit, joulutähti ei pidä liiallisesta kosteudesta talviai­kaan. Ylimääräinen kasteluvesi kannattaa heti kaataa aluslautaselta pois. Parasta on kastella jou­lutähtiä säännöllisesti mutta maltillisesti. Joulutähteä voi kastelun yhteydessä lannoittaa kerran tai pari.

Koristeellisuudessa valinnanvaraa

Joulutähtiä on tarjolla monen värisiä ja kokoisia, joten ne sopivat sisustukseen kuin sisustukseen. Joulutähden ovat erinomaisia talvisissa pöytäkoristeluissa, mutta suuria kasveja ja rungollisia muotoja voi hyvin käyttää myös yksittäiskoristeina tai lahjoina. Joulutähti viihtyy väristä riippumatta parhaiten ryh­mässä.

Myös leikkokukaksi

Leikkokukkana käytettävän joulutähden varren tyveä pitää parin sekunnin ajan pitää kiehuvassa vedessä tai kynttilänliekissä. Näin valkoinen maitiaisneste ei valu ulos, eivätkä oksat kuihdu. Tällä tavalla oikein käsitelty joulutähtikimppu kestää jopa 14 päivää maljakossa.