Kookkaasta ja komeasta ritarinkukasta on muodostunut yksi suomalaisten suosituimmista jouluajan kukista. Tänäkin jouluna niiden viljelymäärä Suomessa ylittää miljoona kukkaa.

Ritarinkukan suosion syitä on lähinnä kaksi: se on olemukseltaan upea ja erittäin pitkään kukkiva kasvi. Useimmiten ritarinkukka on kotiin tuotaessa vasta nupuillaan tai ensimmäinen kukka on vasta juuri avautunut. On tavallista, että jämäkän putken päässä sijaitsevaan kukintoon avautuu kolmesta viiteen trumpettimaista kukkaa.

Kukat kestävät viikosta kahteen, minkä jälkeen ne kuihtuvat yksi kerrallaan. Samanaikaisesti kukkaruukun suojissa lymyävä, noin greipin kokoinen sipuli on jo työntänyt ylös toisen kukkavarren, joka sekin kasvaa ja kukkii parisen viikkoa. Jos kukkasipuli on oikein kookas, se saattaa työntää vielä kolmannenkin kukkavarren. Näin kukinta kestää jopa toista kuukautta.

Suosituin ritarinkukka on punainen. Niiden osuus on hyvin korkea, sillä yhdeksän ritarinkukkaa kymmenestä on punaisia. Muitakin värejä on tarjolla, esimerkiksi valkoisia, vaaleanpunaisia, oransseja sekä kaksivärisiä. Kukat voivat lajikkeen mukaan olla joko yksinkertaisia tai kerrottuja, melkein kuin suurta ruusua muistuttavia.

Suomeen ritarinkukkien sipulit saapuvat syksyn aikana Brasiliasta, Etelä-Afrikasta ja Hollannista. Viljelmillä sipulit on istutettu ruukkuihin ja siirretty kasvihuoneisiin. Niiden lämmössä ja kosteudessa levossa olevat sipulit heräävät ja ryhtyvät kasvattamaan kukkavarsia ja lehtiä. Veden ja lämmön lisäksi sipulit eivät muuta tarvitsekaan, sillä niissä on mukana on kaikki kukintaan tarvittava energia.

Kotona ritarinkukka ei tarvitse minkäänlaista hoitoa satunnaista kastelua lukuun ottamatta. Se työntää aivan varmasti kukkavartensa ulos sipuleista, ja jo muutaman päivän kuluttua kukista ensimmäinen avautuu. Myöhemmin vuorollaan putkahtavat seuraavat kukkavarret. Ritarinkukasta voi kaiken lisäksi saada myös pitkäaikaisen ystävän, sillä ritarinkukan kukittaminen uudelleen onnistuu helposti kotioloissakin.