Vastuullinen kuluttaja valitsee joulujuhliinsa lähikukkia. Se on helppoa, sillä valtaosa joulun suosituimmista kukista viljellään Suomessa.

– Joulu on yhä kotimaisen kukan vahvaa aikaa. Esimerkiksi ikisuosikki joulutähden pienet taimet  ovat tulleet Suomeen loppukesällä. Syksyn aikana niistä on kasvatettu komeita kukkia suomalaisilla puutarhoilla eri puolilla maata. Ne ovat aitoa lähituotantoa, ilman pitkien kuljetusmatkojen aihuttamia rasitteita kukille itselleen tai ympäristölle, muistuttaa toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.

Kauppapuutarhaliiton arvion mukaan yli puolet noin sadan miljoonan euron arvoisesta kukkien joulumyynnistä syntyy Suomessa viljellyistä kukista. Joulutähden ohella varmimmin kotimaassa viljeltyjä ovat hyasintit ja ritarinkukat. Myös leikkotulppaanien kotimainen kausi pääsee hyvin vauhtiin joulun lähestyessä.

– Kotimaisuus on tärkeä asia myös kukkien käytössä. Kukkien viljely ja kauppa antavat työtä tuhansille suomalaisille. Kukat ovat tuoreita, hyvälaatuisia ja lähituotteina ne voidaan viljellä vastuullisesti ja jäljitettävästi. Kuluttaja voi varmistua kukkien kotimaisuudesta joko vihanneksistakin tutun sirkkalehtimerkin avulla tai kysymällä asiaa myyjältä, Jalkanen huomauttaa.

Joulu on kukka-alan sesongeista tärkein. Ensimmäisen adventin ja joulun välissä myytävien kukkien arvo on suunnilleen viidennes kukka-alan koko vuosimyynnistä, vajaasta puolesta miljardista eurosta, kerrotaan Kauppapuutarhaliitosta.