Tammikuu toi kotimaiset tulppaanit kauppoihin. Tänä talvena tulppaaneja onkin ennätyksellisesti, sillä niiden viljelymäärä nousee noin 75 miljoonaan kukkaan. Tällä määrällään asukaslukuun suhteutettuna Suomi yhdessä Ruotsin ja Norjan kanssa lukeutuu maailman kärkikaartiin tulppaanien ystävänä.

Tulppaani on talvikauden suosituin kukka. Se mielletään nimenomaan sydäntalven kukaksi. Tulppaani on pirteä, iloinen, värikäs ja kaiken lisäksi tuo lupauksen keväästä talven keskelle.

Tulppaanien värikirjo on tavattoman laaja, sillä tulppaanilajikkeita on jalostettu noin 400 vuoden aikana jo yli 20 000 erilaista. Aivan kaikkia ei toki ole Suomessa saatavissa, mutta kuluvankin talven valikoimissa on sentään yli 200 erilaista lajiketta.

Tulppaanisesonki on pitkä, joten tulppaanilajikkeet ehtivät vaihtua jonkin verran kevään mittaan. Osa lajikkeista kukkii sesongin alkuvaiheessa ja osa loppupuolella. Suosittuja värejä ovat punaiset, keltaiset, oranssit, vaaleanpunaiset, valkoiset sekä kaksiväriset lajikkeet.

Tulppaani on edullinen ja helppo leikkokukka: varsista leikataan veitsellä pari senttiä pois. Tulppaanit laitetaan maljakkoveteen kääreineen noin puoleksi tunniksi, jotta ne pysyvät ryhdissään. Kääreen voi ottaa pois ja asetella tulppaanit maljakkoon, kun ne ovat imeneet vettä. Virkisteitä ei tarvita.

Tulppaanin kestävyyden kannalta on tärkeää, että kukka on viljelty Suomessa. Näin voidaan varmistaa tuoreus, lyhyet kuljetusmatkat, tiuhat toimitukset kukkamyyntipisteisiin ja oikea-aikainen kukan poimintavaihe. Kotimainen tulppaani saavuttaa siis kuluttajan erittäin tuoreena, mikä parhaimmillaan takaa jopa viikon mittaisen kukinnan kotimaljakossa.