Helmikuun loppupuolella kotimaisten ruukkukukkien tarjonta lisääntyy, kun kevään ensimmäiset ruukkusipulikukat ilmestyvät markkinoille. Tuolloin sisäruukkukukat kuten paavalinkukka, atsalea, esikko ja ruusubegonia saavat rinnalleen kirkkaankeltaiset tetenarsissit ja valkoiset sekä siniset helmihyasintit. Päivätkin ovat jo mukavasti pidentyneet, kevät on vihdoin täällä!

Sesongit ohjaavat viljelyä

Kotimaisten ruukkukukkien viljely painottuu pitkälti sesonkeihin, joista merkittävimmät ovat joulu sekä touko-kesäkuuhun sijoittuvat kesäkukat.

Kevätsesonki käynnistyy esikon voimin, jonka seuraan liittyvät tetenarsissit ja helmihyasintit. Kesäkukkien sesongin starttaavat upeat ja odotetut orvokit.  Touko-kesäkuu on suomalaisten lähikukkien vilkkainta aikaa, kun yli 40 miljoonaa kesäkukkaa siirtyy kasvihuoneista pihoilla, patioille, puutarhoihin ja parvekkeille.

Loppukesästä kodin ulko-ovet koristellaan pallomaisilla ulkokrysanteemeilla ja syksyyn lisäväriä antavat kauniit syklaamit.

Jouluksi Suomessa kasvatetaan joulun ikisuosikkeja eli joulutähtiä, hyasintteja ja ritarinkukkia sekä tietenkin talven ensimmäiset leikkotulppaanit.

Vuoden 2016 ruukkukukkien saatavuuden lajikkeittain voit tarkistaa tästä taulukosta.

Sisäruukkukukilla somistetaan jokaisena vuodenaikana

Paavalinkukka on kestävä ja helppohoitoinen ruukkukukka, jota viljellään läpi vuoden. Sen rinnalla näkee usein runsaskukkaista ja viileässä viihtyvää atsaleaa, jonka viljelyssä pidetään tauko vain kuumimpaan kesäaikaan.

Ruusubegoniankin viljelyssä pidetään tauko vain joulun aikaan samoin ruukkukrysaneemin, joita näkyy sirkkalehtimerkillä varustettuna helmikuusta eteenpäin aina marraskuun puoleen väliin saakka.

Kotoilu tuonut sisäruukkukukat uuteen nousuun

Viime vuosina ihmisiä ovat rauhoittanut trendiksikin asti muodostuneet kotoilu ja downsiftaus vastapainona työkeskeiselle elämäntavalle. Hitaaseen elämään kuuluu marjastus, säilöntä, kokkaus, oman ruoan kasvattaminen ja käsityöt. Kotiin tuodaan  räsymattoja ja luonnonmateriaaleja. Kotoilu tai "mummoilu" on tätä myöten tuonut myös perinteisiä sisäruukkukukkia vahvemmin sisustukseen. Kasvit sisällä tuovat kosketuksen luontoon, elävän säväyksen sisustukseen ja mikä parasta: väriä ja terapiaa.

Tietoa lähikukkien tuotannosta

Suomessa viljellään kasvihuoneissa kukkia, viherkasveja ja vihanneksia. Kasvihuoneviljelmiä on Suomessa noin tuhat, ja näistä kukkia viljellään noin 500 puutarhalla. Vuosittain jokaiseen suomalaiseen talouteen tuotetaan 20 leikkokukkaa, kolme ruukkukasvia ja kymmenen kesäkukkaa.

Suomessa tärkeimpiä kukkia ovat talvikauden tulppaanit, pääsiäiskukat ja narsissit, kevätsesongin ryhmäkasvit ja amppelit, kukkivat ruukkukasvit sekä joulun kukat. Kotimaisen kukkatuotannon arvo verottomin viljelijähinnoin 2015 oli noin 80 miljoonaa euroa. Ala työllistää vajaat kolme tuhatta henkilöä.