Kevään ulkokukkien airut, urhea tetenarsissi, ei vähästä hätkähdä. Vaikka on maaliskuu vaihtuvine kevättalven säineen, näiden ahkerasti kukkivien pikkunarsissien istutukset ovat alkaneet, kerrotaan Kauppapuutarhaliitosta.

Tetenarsissin suosion kasvu on jatkunut jo yli 20 vuotta, eikä loppua näy. Kun kasvi esiteltiin ensi kerran noin 20 vuotta sitten, se hämmästytti kylmänkestollaan. Pian huomattiin, että hyvin karaistuneena se kestää mainiosti jopa kymmenen pakkasasteen lämpötiloja. Kasvi kyllä jäätyy kokonaan, mutta kunhan aurinko sen päivällä sulattaa, kasvi jatkaa kehitystään.

– Kasvin kylmänkeston kannalta on kaksi tärkeää asiaa. Tetenarsissien on hyvä saada totutella kylmään ainakin muutamia päiviä ja öitä ennen kovia pakkasia. Siirto suoraan kukkamyymälän lämmöstä rajuun yöpakkaseen voi siten olla kohtalokasta. Toinen tärkeä asia on mullan riittävä kosteus. Sulaessaan kasvi tarvitsee heti vettä, muistutetaan Kauppapuutarhaliitosta.

Iloa pitkään

Parhaimmillaan – etenkin jos kevät jatkuu viileänä – tetenarsissit tuovat väriä ja iloa useiden viikkojen ajan. Yleensä kukinta päättyy vasta, kun sekä yö- että päivälämpötilat nousevat selvästi keväisiin lukemiin.

Ja kun kukinta on ohi, tetenarsissit kannattaa tietenkin istuttaa puutarhaan. Siellä niistä saa melko varmasti ahkeran monivuotisen keltaisen väriläiskän. Hoidoksi riittää tavanomainen puutarhanhoito eli lannoitusta ja kastelua.

Valtaosa markkinoiden tetenarsisseista on kotimaassa viljeltyjä. Kauppapuutarhaliitto arvioi tämän kevään määräksi lähes neljä miljoonaa ruukkua. Kotimaisuuden voi varmistaa kasvihuonevihanneksistakin tutusta sirkkalehtimerkistä.