Monenväriset ja erikokoiset kesäkukka-amppelit ihastuttavat juuri nyt runsaudellaan. Valikoimat ovat parhaimmillaan, sillä säiden lämmettyä kasvit ovat valmiita siirrettäväksi parvekkeille ja puutarhoihin.

– Yli puolet kotimaassa kasvatetuista amppeleista ovat orvokin ja petunian eri lajikkeita ja värisekoituksia. Kaiken kaikkiaan kesäkukka-amppeleita tuotetaan Suomessa vuosittain noin 2,2 miljoonaa kappaletta, kertoo toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.

Amppeli on lähikukkia suosivan suomalaisen valinta. Kukkien taimet ovat saapuneet Suomeen helmikuussa pienininä pistokkaina tai pikkutaimina. Koko kevään kestäneen kasvatuksen aikana suomalaiset puutarhurit ovat loihtineet pistokkaista toinen toistaan näyttävämpiä amppeleita.

Valon tarve vaihtelee

Ennen kesäkukka-amppelin ostoa on hyvä tarkistaa, millaisiin kasvuolosuhteisiin amppeli tullaan sijoittamaan. Valoisaa paikkaa suosivat kasvit eivät jaksa kukkia varjoisalla parvekkeella tai terassilla, ja varjon kasvit nääntyvät liian paahteisella paikalla. Suurin osa amppeleista viihtyy hyvin puolivarjossa, kuten helppohoitoinen lumihiutale.

Runsaasti värejä ja kasvutapoja

Kun sopiva kukkalajike on löytynyt, voi vielä miettiä millaisen värimaailman haluaa ulkotiloihin. Suosituimmissa lajikkeissa riittää runsaasti erilaisia värivaihtoehtoja ja sävyjä. Amppelin muotokin voi olla ratkaiseva: pystykasvuinen malli sopii pieneen tilaan, sivuille levenevä amppeli tuo näyttävyyttä isolle terassille ja suoraan alas laskeutuvan amppelin voi nostaa kasvun edetessä entistä korkeammalle.

Istuta uudelleen tarvittaessa

Amppelit ovat ostovaiheessa yleensä runsaassa kukassa, joten pelkkä vedellä kastelu ei riitä kukkaloiston ja kasvun ylläpitoon. Mullan sekaan voi pistellä lannoitetikkuja tai hoitaa kastelun joka kerralla miedolla lannoiteliuoksella. Hyvä tapa on esimerkiksi asettaa amppeli hetkeksi laakeaan vatiin, jossa on valmiiksi tehty vesi-lannoiteseos. Kastelu on tarpeen, kun kasvin pintamulta on kuivahtanut.

Jos kasvin kasvu tuntuu tyrehtyvän tai se näyttää nuutuneelta hyvästä hoidosta huolimatta, kannattaa kukka ottaa pois ruukusta ja tarkistaa juuriston kunto. Jos vaaleita juuria näkyy mullan pinnalla runsaasti, kasvi on syytä istuttaa isompaan ruukkuun. Kasvi piristyy, ja siitä on iloa pitkälle syksyyn asti.

Hae kesäkukkakuvia vapaasti käyttöösi Kauppapuutarhaliiton kuvapankista. Lähdetiedoksi merkitään Kauppapuutarhaliitto.