Ensimmäisen adventin myötä alkaa monessa kodissa tunnelmallinen joulunodotus. Nyt on hyvä aika nostaa joulun koristeita sisältävä laatikko esille, sytyttää kynttilöitä ja aloittaa kodin koristelu jouluisempaan asuun.

Kukat ovat tärkeitä joulun elementtejä ja tunnelman tuojia. Yksi komeimmista ja kestävimmistä joulun kukista on jaloritarinkukka, Hippeastrum x hortorum, joka tunnetaan myös nimellä amaryllis.

Viileys pidentää kukintaa

Ritarinkukka onkin hyvä valinta joulun ajan ensimmäiseksi kukaksi, sillä se kukkii pitkään avaten kukkiaan ja kasvattaen kukkavarsia vielä viikkoja kotiin tuomisen jälkeenkin. Parhaimmillaan voi olla auki useampia isoja ja pieniä kukkia samanaikaisesti, jolloin se on upea näky!

Pidä ritarinkukkaa valoisassa paikassa ja jos ulkona on plusasteita, sitä voi pitää päivisin myös lasitetulla parvekkeella. Viileys pidentää sen kukinta-aikaa entisestään. Kukinnan aikaiseksi hoidoksi riittää pelkkä kastelu, jota ei kukkavarren kasvamisen aikaan pidä unohtaa tai sen suhteen kitsastella. Riittävä vedensaanti takaa sen, että nuput avautuvat muhkeiksi ja näyttäviksi, kellomaisiksi kukiksi. Hyvä keino riittävän veden saamiseksi on putsata sipuli varovasti mullasta ja istuttaa se lasimaljakkoon, jossa vain juuristo koskee vettä. Jos sipuli on kosketuksissa suoraan veteen, se alkaa helposti mädäntyä.

Modernisti leikkona tai sipuli esillä

Perinteisesti ritarinkukka ostetaan kotiin viljelyruukussaan, joka asetetaan koristeellisempaan ja kodin väreihin sopivampaan suojaruukkuun. On hyvä tietää, että sipulikukat ovat yllättävän kestäviä myös leikkokukkana, jolloin niiden käyttötarkoitus laajenee huomattavasti.

Ritarinkukka voi olla jouluisen leikkokukkakimpun kuningatar tai niitä voi asetella leikkokukkaryhmänä maljakkoon.

Kukkasipuli saa myös olla reilusti esillä, jolloin kukan voi asettaa korkeaan vaasiin, joka tukee samalla pitkäksi kasvavaa kukkavartta. Maljakon pohjalle voi asetella kiviä tukemaan sipulia.

Tai ripustaisitko sipulin sellaisenaan amppeliin - kaikki käy, sillä joulun kukilla koristellessa luovuus ja leikkisyys on sallittua!

Kukita uudelleen

Ritarinkukan sipulin uudelleen kukittaminen on mahdollista katkaisemmalla kukkavarret kukinnan jälkeen ja kastelemalla sekä lannoittamalla sipulia, joka alkaa puskea pikkuhiljaa uusia lehtiä. Kesän ajan lehdet keräävät uutta ravintoa sipuliin seuraavaa kukintaa varten.

Kun kastelua vähentää loppukesällä, lehdet alkavat kuihtua ja sipuli vaipuu lepoon. Lepotilan aikana sipulia ei saa kastella ja se tulisi pitää noin +10 asteessa kellarissa tai muussa viileässä paikassa.

Lepokausi kestää noin kaksi kuukautta, jonka jälkeen sipuli tuodaan huoneenlämpöön ja aloitetaan varovainen kastelu. Hetken päästä ensimmäinen kukkanuppu voi nostaa jo päätään.

Valitse laadukas lähikukka

Kotimaisilla kauppapuutarhoilla viljellään joulun markkinoille tänäkin vuonna yhteensä noin 1,2 miljoonaa ritarinkukkaa.

Kotimaassa viljellyt kukat ovat laadukkaita ja kestäviä eivätkä ne joudu kärsimään pitkistä kuljetusmatkoista. Kasvihuoneviljely myös työllistää suomalaisia, joten kotimaisia kukkia kannattaa suosia. Kotimaisen lähikukan tunnistat Kauniisti kotimaisesta sirkkalehtimerkistä.

viestintäpäällikkö

Minna Rantala, 050 3090 558

minna.rantala (a) kauppapuutarhaliitto.fi