Valtaosa joulun keskeisistä kukista viljellään Suomessa. Suomalaisten pitkäaikaisia suosikkeja vuosikymmenestä toiseen ovat erityisesti joulutähdet, hyasintit ja ritarikukat, mutta esimerkiksi tulppaaneille, tulilatvoille, syklaameille ja atsaleoille on vakiintuneet ystävänsä.

– Näissä kukissa kotimaisuus on vahvoilla, sillä noin 75 prosenttia niistä on kotimaisia. Koko joulukukkatarjonnasta Suomessa viljeltyjen kukkien osuus on noin puolet, kertoo toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.

Joulukukkien kaupan arvoksi Kauppapuutarhaliitto arvioi noin sata miljoonaa euroa. Joulukukkia viljellään noin 150 lähipuutarhalla kautta maan. Joululla on tärkeä merkitys kukkaviljelmille muutoin hiljaisen ajankohdan työllistäjänä. Osa joulukukkaviljelmistä viljelee talvella tulppaaneja, ja kevään tullen lähes kaikki kasvattavat ryhmäkasveja ja amppeleita.

Kukat ovat kuuluneet suomalaisten jouluviettoon hyvin pitkään, ainakin noin 1840-luvulta lähtien. Noin 80 prosenttia kotitalouksista hankkii kukkia sekä itselleen että hiukan tätä useammin joulutervehdyksiin. Kauppapuutarhaliiton joulukuussa IROResearch Oy:llä teettämän tutkimuksen mukaan liki 60 prosentille suomalaisista joulukukat ovat vähintään melko tärkeä osa joulunviettoa.

Joulu on lähikukkien juhlaa. Parhaimmillaan joulukukat viljellään jopa omalla paikkakunnalla, jolloin ne ovat tuoreita ja siten kestäviä. Lähellä tuotettu tarkoittaa myös ekologisuutta, sillä kukkia ei ole tarvinnut kuljettaa ympäri Eurooppa. Lähikukkien vahvuuksia ovat myös tuotannon eettisyys ja työpaikkojen luonti kotimaahan. Kotimaiset kukat tunnistaa helpoiten Sirkkalehtimerkistä, joka on tuttu 98 prosentille suomalaisista. Kotimaisia joulutähtiä saa myös Reilun Kaupan kukkina jo toista vuotta peräkkäin.

tahdet hanna