Tärkeimmän kotimaisen leikkokukan – tulppaanin – paras ominaisuus eli valtavan laaja värien kirjo paranee vuosi vuodelta. Kauppapuutarhaliiton kokoamien tietojen mukaan kuluvan talvena Suomessa viljellään jo yli 350 eri lajiketta. Tämä on selvästi enemmän kuin kertaakaan aikaisemmin.

Muutos on merkittävä, jos sitä vertaa menneisiin vuosiin. Lajiketarjonta alkoi kaventua, mikä jopa uhkasi tulppaanin suosiota. Vain muutaman värin tarjonta ei vastannut kuluttajien mielikuviin moni-ilmeisestä ja -värisestä kevään ensi airueesta. Lajiketarjonnan monipuolistuminen näkyy hyvin tulppaanin valmisnipuissa. Jo yli kolmannes myytävistä nipuista on kirjavia sekanippuja.

Lajikkeet vaihtuvat nopeasti

Vaikka lajikkeita on runsaasti, kaikkia ei viljellä läpi talven. Tästä pitää huolen sekä kysyntä että eri lajikkeiden ominaisuudet. Viime vuoden lopulle lokakuusta jouluun Suomessa oli viljelyssä liki 40 eri lajiketta. Ymmärrettävästi valkoisilla ja punaisilla lajikkeilla oli merkittävin rooli. Tammikuussa valikoima kaksinkertaistuu.

Tämän vuoden tammikuussa eri lajikkeita oli tuotannossa noin sata. Myös värien määrä laajeni kattamaan kaikki päävärit ja -sävyt.

Helmikuu on tulppaanien superkuukausi. Lajikemäärä on parhaillaan huipuissaan, ja niitä on pitkälti toista sataa erilaista. Myös kaikki erikoistulppaanit ovat myös ehtineet markkinoille.

Maaliskuu jatkuu vielä vilkkaana tulppaanikuukautena, mutta sitä sävyttävät kaksi merkittävää sesonkia eli naistenpäivä kuun alussa ja pääsiäinen lopussa. Niinpä kuun alussa painopiste on jonkin verran punaisissa ja tietenkin kuun lopussa keltaisissa lajikkeissa.

– Lajikekirjon monipuolistuminen tarkoittaa sitäkin, että useita lajikkeita on saatavissa vain hetkellisesti. Pienimmät viljelyerät kun saattavat olla vain joitakin tuhansia kukkia, ja ne valmistuvat myyntiin parin kolmen päivän sisällä. Seuraavan kerran niitä saattaa siis saada vasta vuoden kuluttua!, kertoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen.

Yhteensä 74 miljoonaa

Suomen tulppaanilajikkeiston kiistaton kuningatar on keltainen Yellow Flight. Sen osuus kaikista kuluvan talven tulppaaneista on vajaat kuusi prosenttia. Kymmenen eninten viljellyn tulppaanin osuus on neljännes kaikista noin 74 miljoonasta tämä talven tulppaanista.

Nyt helmikuussa tulppaanitarhoilla on erityistä säpinää, sillä joka päivä kasvihuoneista poimitaan noin miljoona tulppaania, ja koko helmikuussa noin 25 miljoonaa. Tulevan maaliskuun tulppaanimäärä on myös noin 25 miljoonaa, mistä aivan kuun lopulle ajoittuva pääsiäinen siirtää painopisteen kuun lopulle.

Screenshot 2018 02 23 10.24.20