Joulukukkien myynti käy kovana viimeisillä viikoilla kohti joulua. Esimerkiksi joulutähteä on saatavilla jo lokakuulta saakka, mutta valtaosa kukista hankitaan aattoviikolla. Suosituimmat kukat ovat vuodesta toiseen joulutähti, hyasintti sekä ritarinkukka. Väriskaalasta löytyy paljon vaihtoehtoja, mutta selkeät värisuosikit ovat kuitenkin pitäneet vielä pintansa.

– Suosikkiväri joulutähdellä ja ritarinkukalla on vuodesta toiseen perinteinen punainen. Toinen suosittu väri, valkoinen, oli nousussa jonkin aikaa, mutta sen suosio näyttää hieman laantuneen. Joulutähden suuresta värivalikoimasta nousee vuosittain aina jokin erikoisväri somehitiksi. Tänä vuonna erityistä kiinnostusta ovat herättäneet rusehtavat, oranssit ja puuteriset sävyt, jotka näkyvät sisustustrendeissäkin, kertoo Kauppapuutarhaliiton viestintäpäällikkö Minna Rantala.

Joulutähteä ja ritarinkukkaa myydään punaisena noin 65 %, valkoisena noin 25 % ja loput 10 % erikoisväreinä, joita ovat muun muassa erilaiset vaaleanpunaiset, oranssihtavat ja kaksiväriset kuviolajikkeet. Joulutähtiä myydään yhteensä noin 1,8 miljoonaa ruukkua, ritarinkukkia noin miljoona ruukkua. Hyasinttia, jota myydään noin 2,6 miljoonaa ruukkua, saa sinisenä, valkoisena ja vaaleanpunaisena. Hyasintissa ei ole selkeää väriä ylitse muiden, vaan kaikkia kolmea väriä myydään tasaisesti.

Koristeita luonnosta

Erityisesti tänä syksynä näkynyt kuivakukkien trendi sopii myös joulukukkien stailaukseen ja asetelmiin. Luonnosta itse haetut kuivamateriaalit ovat trendikäs ja ekologinen tapa tehdä kiinnostavia jouluasetelmia ilman muovisia koristeita.

– Esimerkiksi kuivunut sananjalka tai erilaiset talventörröttäjät sopivat kotimaisten joulukukkien asetelmiin erinomaisesti. Pari vuotta sitten joulukukkien multapaakut käärittiin sammaleeseen, nyt niille voi tehdä pesän kuivuneesta sananjalasta. Pelkistetyn tyylin ystäville puolestaan pelkät puiden oksat ja risut riittävät joulukukkien koristeiksi, kertoo floristi-visualisti Anu Pirhonen Kauppapuutarhaliitosta.