Kotimaisten joulukukkien lajikevalikoimasta riittää vaihtoehtoja moneen erilaiseen makuun ja kotiin. Perinteisten joulukukkien lisäksi jouluksi viljellään myös tutumpia ruukkukukkia kuten atsaleaa, tulilatvaa, paavalinkukkaa ja syklaamia. Kaikki nämä pukeutuvat sesongin mukaiseen jouluiseen asuun värin ja kauniin jouluisen pakkauksen myötä. Jouluksi tutuista ruukku-kukistamme viljelläänkin eniten valkoisia ja punaisia värejä.

Atsalea viihtyy kosteassa
Atsalean kasvutapa on pyöreän pensasmainen. Kukkanuput ilmestyvät lehtien väleistä täyttäen lopulta koko kasvin upeaan, röyhelömäiseen kukkarunsauteen. Atsaleaan on helppo ihastua ja jouluna kotiin tuodaan usein sen valkoinen tai punainen värimuunnos. Atsalea pitää viileästä kasvupaikasta ja on erityisen tarkkaa kastelustaan: multaa ei saa päästää kuivumaan. Veden tarve on kasville riittävä, jos muistaa upottaa ruukun veteen noin kahden tai kolmen päivän välein.

Tulilatva ja syklaami sopivat asetelmiin
Kestävä tulilatva pukeutuu jouluun valkoisin ja punaisin kukin. Punaisessa värissä se hehkuu nimensä mukaisesti pienillä mutta runsailla kukinnoillaan tummanvihreitä lehtiään vasten. Tulilatva koristellaan jo puutarhalla jouluiseen asuun kullanvärisillä hileillä ja erilaisilla nauhoilla tai kääreillä. Tulilatva sopii hyvin erilaisiin jouluisiin kukka-asetelmiin, joissa se on yleensä se kaikkein kestävin ruukkukukka. Viileyttä kestävänä kasvina syklaami sopii hyvin viljeltäväksi joulun markkinoille. Sen puhtaan valkoiset sekä joulunpunaiset kukat ovat joulun värejä parhaimmillaan. Syklaami kastellaan haalealla vedellä aluslautasen kautta ja se vaatii samanlaisia lämpö- ja kosteusoloja kuin jouluruusu. Ne kaksi sopivatkin hyvin samaan asetelmaan ja multatilaan.

Paavalinkukan suosio nousussa
Paavalinkukan eli saintpaulian suosio on hiljalleen nousemassa eikä vähiten sen helppohoitoisuuden vuoksi. Vaatimaton kasvi viihtyy hyvin myös kiireisen nuoren pohjoisikkunalla, paikassa jossa mikään muu kasvi ei menesty. Tasainen, mutta varovainen kastelu takaa kasville parhaat kasvuolot ja sitä on myös helppo lisätä lehtipistokkaista. Paavalinkukan erilaiset värit antavat luovuudelle tilaa. Valkoinen paavalinkukka höystettynä kimaltelevilla koristeilla onkin komeudessaan yksi joulun kauneimmista ruukkukukista!