Salaattien tuotanto on kasvanut voimakkaasti, ja niiden valikoima on monipuolistunut. Perinteisten jää-, lehti- ja keräsalaatin rinnalla tuotetaan mm. tammenlehti-, lollo rosso-, frisee- ja salanova-salaatteja. Tuotanto jatkuu tasaisena ympäri vuoden.

Kuluttajien kiinnostus erilaisiin salaatti- ja yrttilajikkeisiin monipuolistaa tuotantoa. Uusia lajikkeita kannattaa kokeilla ruuanlaitossa rohkeasti. Perinteinen keräsalaatti on suomalaisten kestosuosikki, mutta salaattilajikkeiden valikoima on runsas ja monipuolinen. Kaikkia salaatteja säilytetään +2–5 asteessa, kosteassa ja haihtumiselta suojattuna.

Kotimainen salaatti ja yrtit päätyvät ruokapöytään taatusti tuoreena, kun matka tuottajalta kuluttajalle jää lyhyeksi.

Viileä kesä helpotti salaatinviljelijöitä

Hellepäivät jäivät menneenä kesänä vähäiseksi, mutta salaatinviljelijälle se on etu.

-Kesällä lämpöiset yöt ovat hankalia, koska silloin salaatti lähtee helposti venymään pituutta, kauppapuutarhuri Jarmo Pousi sanoo. Tänä kesänä kasvuongelmilta vältyttiin ja hävikki pysyi puutarhoilla pienenä. Tämä aiheutti toisaalta ruuhkaa markkinoilla ja vaikutti osaltaan myös viljelijähintaan.

Äystöläisellä Tamsin Kasvihuoneilla tuotetaan ympäri vuoden jää-, kerä-,  ja friseesalaattia sekä mausteyrtteinä persiljaa ja tilliä. Kaikki tuotteet myydään markkinoille valmiiksi leikattuina ja pakattuina.

- Jääsalaatti on päätuotteemme ja sitä pakkaamme markkinoille viikottain noin 140 000 kappaletta. Friseesalaattia tuotamme noin 20 000 kappaletta ja keräsalaattia 10 000 kappaletta, yrittäjä Esa Tamsi summailee.

Tuoreyrtit valloittivat suomalaiset

Yrttejä käytetään entistä enemmän sekä arki- että juhlaruokiin vuoden ympäri. Tuoretta yrttisatoa saadaan jatkuvasti kasvihuoneilta, kesäisin myös avomaalta. Moni kasvattaa yrttejä itse ikkunalla tai kasvimaalla. Suomalaisten suosikkeja ovat tilli, persilja ja ruohosipuli, joita kutsutaan usein myös maustevihanneksiksi. Yrteistä ykkönen on basilika, jota käytetään suunnilleen yhtä paljon kuin muita yrttejä yhteensä.

Terveellinen uutuus: tuorenokkonen

Varpio Puutarha Oy on lanseerannut tänä syksynä uuden tulokkaan maustekasvien joukkoon, tuorenokkosen.

-Viljelytapa on sama kuin muillekin maustekasveille ja kasvi tykkää ravinteikkaasta kasvualustasta, viljelijä Hannu Varpio kertoo. Nokkosta on saatavilla rajoitettu määrä ja viljelypinta-alaa voidaan lisätä kysynnän mukaan.

Pinaattiakin rautapitoisempi tuorenokkonen sisältää C-vitamiinia, B-vitamiineja ja K1-vitamiinia sekä muurahais-, sitruuna- ja piihappoa sekä suhteellisen runsaasti kalsium- ja kaliumsuoloja. Nokkosta voi hyödyntää ruoanlaitossa monipuolisesti ja se sopii maustamaan esimerkiksi keitot, munakkaat, ohukaiset, piirakat, sämpylät ja terveelliset smoothiet. Lisäämällä tuorenokkosta ruokiin saa helposti terveydelle tarpeellisia ravintoaineita ja vitamiineja, myös syksyllä ja talvella.

Makumaailma tutuksi

Yrtit pitävät pintansa, koska ruuan makua ja niiden terveyttä edistäviä vaikutuksia arvostetaan. Kansainvälisiä vaikutteita saanut kokkaus ei yksinkertaisesti onnistu ilman tuoreyrttejä. Tutut, kotoisat ruoat rikastuvat, raikastuvat ja kevenevät tuoreyrteillä. Käyttö on helppoa, sillä moneen ruokaan riittää mausteeksi pelkkä suolan, pippurin ja tuoreyrtin liitto.

Yrttien käytössä pätee hienovaraisuus: samaan ruokalajiin käytetään ainakin aluksi vain yhtä tai kahta tuoreyrttiä. Varsinkaan useita voimakkaita yrttejä ei kannata yhdistellä, vaan mieluummin lisätään mietoa yrttiä vahvemman kaveriksi tai kokeillaan mietoja yrttejä erilaisina yhdistelminä. Ruokaohjeiden yksi teelusikallinen kuivattua yrttiä vastaa yhtä tai kahta ruokalusikallista tuoretta, hienonnettua yrttiä.

 

Kysy salaateista ja yrteistä lisää viljelijöiltä:

Tamsin Kasvihuoneet (salaatit ja maustekasvit)

Esa Tamsi, 0500 137718

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Komulantie 72

64770 Äystö

www.tamsin.fi

Pousin Puutarha Oy (salaatit ja maustekasvit)

Jarmo Pousi, 040 5033331

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Rinkimäentie 70

49400 Hamina

www.pousinpuutarha.fi

Varpio Puutarha Oy (maustekasvit)

Hannu Varpio, 040 5506879

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Hankoniementie 640

08700 Virkkala

www.varpio.fi