Viherkaste Oy Liperistä on Vuoden 2015 kasvihuonevihannesten laatutuottaja Liperissä sijaitseva Viherkaste Oy on palkittu vuoden 2015 parhaana kasvihuonevihannesviljelmänä Suomessa. Salaatteja tuottava Anja ja Erkki Nylundin luotsaama puutarha sai palkinnon tiistaina Kauppapuutarhaliitto ry:n vuosikokouksen yhteydessä Nokialla.Palkitsemisen perusteissa todetaan yrityksen kehittyneen ripeästi yhdeksi alan johtavista salaattien tuottajista. Noin kymmenessä vuodessa yritys on yli kaksinkertaistanut tuotanto-alansa, ja kattaa nyt laajasti oman maakuntansa salaattitarpeet ja tuotannosta suurin osa menee valtakunnalliseen jakeluun.

Viherkaste Oy perustettiin 2007 yrityskaupan myötä. Muilta toimialoilta puutarhayrittäjiksi ryhtyneet Anja ja Erkki Nylund perehtyivät nopeasti puutarhaviljelyyn. Tuotannossa on keskitytty yksinomaan salaatteihin, tilliin ja persiljaan, mutta ei varsinaisiin maustekasveihin tai yrtteihin. Tällä hetkellä tärkeimpiä tuotteita ovat jääsalaatti ja tavallinen lehtisalaatti. Vuosituotanto yltää 4,5 miljoonaan ruukkuun ja pussiin.

Vajaan kymmenen vuoden aikana puutarhaa on laajennettu useammassa vaiheessa niin, että nyt kasvihuonealaa on noin hehtaari. Uusin laajennus, 4 000 neliömetriä, otetaan käyttöön kuluvana syksynä. Laajentamisen lisäksi vanhempaa huonekantaa on ahkerasti uudistettu ja automatisoitu. Lisäksi on otettu käyttöön paikallisen asiantuntijan kanssa yhdessä kehitetty tuotannonohjausjärjestelmä. Valotuksen avulla tuotanto jatkuu tasaisesti vuoden jokaisena päivänä. Puutarhan kasvihuoneet lämpiävät paikallisella puuenergialla.

Myös tuotteiden laadulliset tekijät ovat lähellä Nylundien sydämiä. Käytössä on biologinen tuholaistorjunta, ja viljelyn tiivis tarkkailu siemenestä sadonkorjuuseen asti varmistaa salaattien hyvän laadun. Kotimaiset Kasvikset ry on auditoinut yrityksen viimeksi vuonna 2014.

Kasvihuonevihannesten laatutuottajapalkinnon myöntää vuosittain Kotimaiset Kasvikset ry. Tunnustus on myönnetty vuodesta 1994 lähtien. Vastaavat laatutuotannon tunnustukset myönnetään myös yhdelle avomaavihannesten, ruokaperunan, kukkien sekä marjojen tai hedelmien tuottajalle.