Sienet kuuluvat joulun herkkupöytään Joulun juhlaruokien pääosaa esittää usein kinkku tai kalkkuna juureslaatikkoineen ja niiden kanssa pöydälle katetaan monenlaista maistuvaa lisuketta. Sienistä tehdyt lisukkeet kuten sienisalaatti ja marinoidut sienet ovat kestosuosikkeja vuosi toisensa jälkeen. Tuoresienistä tehdyn salaatin ainekset saa helposti mukaan lähikaupasta ja itse tehdyt glögi-marinoidut herkkusienet ovat juhlapöydän herkullinen sekä terveellinen lisä.

Monen sesongin sienet

Suurin osa kotimaisista tuoresienistä viljellään Mykora Oy:n tiloissa Kiukaisilla. Sienet myydään Champ-tuotemerkin alla kotimaisille elintarvikeyrityksille ja suurkeittiöille. –Tuoreen herkkusienen tärkein sesonki on juhannus, jolloin grillataan paljon jumbokokoista herkkusientä. Myös pääsiäinen ja vappu ovat tuoreen herkkusienen sesonkiaikaa. Jouluna taas sienisäilykkeen kysyntä kasvaa, kun monen meidän joulupöydästä löytyy sienisalaattia, sienten tuotannosta vastaava Kaisa Heponeva kertoo. Myös ruskean herkkusienen kysyntä kasvaa jouluna ehkä hieman verrattuna muihin talvikuukausiin, Heponeva jatkaa.Jouluksi Kiukaisilla tuotetaan valkoista herkkusientä noin 20 000 kiloa, ruskeaa herkkusientä noin 3000 kiloa ja siitakesientä noin 2000 kiloa.

Avuksi ruoansulatuksessa

Herkkusienet ovat ravintoarvoltaan vähäenergisiä ja sisältävät erityisen paljon kuituja ja proteiineja. Sienten beetaglukaanikuidut muodostavat suolistossa geelimäisen hyytelön, joka avittaa ruoansulatusta ylläpitävän suoliston toimintaa. Beetaglukaani tasoittaa myös verensokerin heilahteluja ja alentaa veren kolesterolipitoisuutta. Runsaimmin beetaglukaania sisältää siitake (16.5 %).