sirkkis tiedote paakuva
Suomalaisten kasvihuonevihannesten tunnus – vihreä-sinivalkoinen sirkkalehtimerkki – on nyt tunnetumpi kuin koskaan aikaisemmin. Peräti 98 prosenttia täysi-ikäisistä suomalaisista tunnistaa merkin. Vain yksi suomalainen sadasta ei osaa sanoa, tunteeko merkin.

– Koskaan aikaisemmin merkin tunnettuusmittauksissa ei ole saavutettu näin korkeaa lukemaa. Merkki lukeutuneekin valtakunnan parhaiten tunnettuihin brändeihin, kertoo toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.

Kauppapuutarhaliitto teetätti sirkkalehtimerkin imagotutkimuksen Suomen Gallup Elintarviketieto Oy:llä tammikuun lopulla. Kyselyä varten haastateltiin kautta maan 1107 iältään 18–74-vuotiasta suomalaista, ei kuitenkaan Ahvenanmaalla. Aineisto vastaa  koko Suomen väestöä.

– Huippukorkea merkin tunnettuus kertoo, että suomalaiset arvostavat kotimaisuutta nyt enemmän kuin kertaakaan aikaisemmin. Vähintään yhtä tärkeää kuin on merkin tunnettuus on sen kuluttajille viestimät arvot. Näistä selvästi tärkein on turvallisuus. Huimat 84 prosenttia vastanneista katsoo, että sirkkalehtimerkityt tuotteet ovat jonkin verran tai huomattavasti turvallisempia kuin tuotteet, joissa merkkiä ei ole, Jalkanen selvittää.

Syitä korkeaan turvallisuuskytkökseen ei nyt erikseen kysytty, mutta Jalkanen pitää niitä itsestään selvinä. Suomalaisiin vihanneksiin luotetaan kokemuksen pohjalta. Eniten kotimaisten kasvihuonetuotteiden turvallisuuteen luottivat nuoret aikuiset ikäluokassa 18–29 vuotta. Myös yli 65-vuotiaat ajattelevat samoin.

Kolmelle neljästä sirkkalehtimerkki vaikuttaa myönteisesti ostopäätökseen. Tämä tarkoittaa suurta osaa kuluttajista. Tutkituista tasan puolet ostaa aina automaattisesti kotimaisia vihanneksia. Siihen päälle noin kolmannes valitsee kotimaisen, jos hinta on sama kuin ulkomaisella. Yksikään vastaaja ei ilmoita ostavansa aina ulkomaalaisia tuotteita.

* * * * *

Sirkkalehtimerkki on ollut käytössä vuodesta 1989 lähtien. Sitä voidaan käyttää vain Suomessa viljellyillä puutarhakasveilla ja ruokaperunalla. Merkin käyttö edellyttää laatujärjestelmään liittymistä sekä sopimusta merkin käytöstä. Merkin omistaa Kotimaiset Kasvikset ry.

Lisätietoja, p. 0400 800 268/Jyrki Jalkanen