luomu apsis

EU:n luomupäätös tuhoisa kasvihuonevihanneksille 

EU:n elimet saivat keskiviikkona vihdoin kolmen vuoden sähellyksen jälkeen päätökseen kiistellyn luomu-uudistuksen. Pahimmin uudistus iskee suomalaiseen luomukasvihuonevihannestuotantoon, jolle on nyt asetettu takaraja vuoteen 2030. Myös useat luomuviljelyyn siirtymistä suunnitelleet puutarhat joutuvat nyt miettimään taktiikkansa uusiksi.

– EU:n luomu-uudistus johtaa kotimaisen luomutuotannon vähittäiseen hiipumiseen, nykyistä epäpuhtaampien kasvisten tuonnin kasvuun, yrittäjien epätasa-arvoiseen kohteluun sekä suomalaisten työpaikkojen menetyksiin. Lisäksi kuluttajat menettävät kotimaiset kasvihuoneluomuvihannekset, jyrähtää toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.

Kauppapuutarhaliiton mukaan luomun markkinaosuus kasvihuonevihanneksissa on ollut vähäistä, vain pari prosenttia, mutta yrittäjiltä on tullut paljon kyselyitä luomuun siirtymiseksi. Nyt tehty päätös lopettaa kaikki haaveilut. Päätöstä pidetään yrittäjien keskuudessa hyvin epätasa-arvoisena eri EU-maiden yrittäjien kesken.

Päätöksen seurauksena kotimaisen luomun markkinaosuus kutistuu. Tämän vuoksi Kauppapuutarhaliitto vaatii hallitusohjelman luomutavoitteiden tarkistamista, sillä muutoin seurauksena on tuonnin kasvu. Kaikki Suomeen tuotavat kasvikset – luomu mukaan luettuna – ovat Euroopan elintarviketurvallisuusviraston mukaan suomalaisia tuotteita epäpuhtaampia.

– Meidän toivomme on fiksuissa kuluttajista. Uskomme heidän jatkossakin valitsevan mieluummin Euroopan puhtaimpia tavanomaisia kotimaisia kasvihuonevihanneksia kuin kasvinsuojeluaineiden jäämiä sisältäviä EU-maiden luomukasviksia tai tavanomaisesti viljeltyjä tuotteita, sanoo Jalkanen.