Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan kolmannes 6–9-kuukauden ikäisistä ja viidennes 9–12-kuukauden ikäisistä lapsista ei syö vihanneksia ja hedelmiä ollenkaan. Nirsot lapset yleensä karttavat niitä ja nirsoilu saavuttaa huippunsa noin kahden vuoden iässä, mutta häviää vähitellen 5–8 ikävuoteen mennessä.

juomatetukansi2 

Neofobia eli uusien asioiden ja kokemusten kammo liittyy lapsilla myös kasviksiin. Neofobian arvellaan liittyvän geneettiseen taustaan, jossa pienet lapset valitsevat mielellään runsaasti energiaa sisältäviä makeita ja suolaisia, runsaasti energiaa sisältäviä ruokia ja karttavat kitkerän makuisia ruokia, sillä kitkeryys liittyy usein myrkyllisyyteen. Kitkeryyden aistimisessa on eroja, mikä selittyy lasten perintötekijöillä. Lapsi voi siis hyljeksiä ruoka-ainetta luontaisesti, mutta myös sen takia, että häntä ei ole totutettu syömään sitä siinä vaiheessa kun hän totuttelee erilaisiin makuaistimuksiin. 

Halukkaimmin lapset syövät tuttuja ruoka-aineita ja kasviksia tuleekin tarjota lapsille runsaasti – myös erilaisissa muodoissa. Kun hedelmiä ja vihanneksia on tarjolla mahdollisimman monipuolisesti, lapsi tottuu niiden makuun ja oppii syömään niitä. Runsas valikoima auttaa myös vähentämään ennakkoluuloja. Lapset, joiden ruokapöydässä on tarjolla runsaasti erilaisia kasviksia, maistavat helpommin myös uusia ruokia. Ihmiselämän alkutaipaleella koetut maku- ja muut aistimukset muokkaavat myös myöhempiä ruokatottumuksia. 

Lähde: The Global Fruit & Veg Newsletter, Padilla, J. Acceptance of fruit and vegetables during childhood: the impact of genetics, early experiences and the enviroment. 2017. 

Totuta taapero vihanneksiin 

Mitä tehdä, kun lapsi kieltäytyy syömästä vihanneksia? Vihannesten päälle voi ripotella hieman sokeria, sillä lapset maistavat mieluiten makeita ja suolaisia ruokia. Sokerin määrää voi hiljalleen vähentää ja näin lapsi tottuu vihanneksen makuun. Maistelu kannattaa aloittaa miedon makuisilla vihanneksilla, esimerkiksi kurkulla joka sisältää paljon vettä. Erilaiset vihannesmehut ja smoothiet ovat hyviä ja terveellisiä vaihtoehtoja vihannesten makusteluun, ja ne sopivat ihan koko perheelle! 

Vihannekset maustavat leikkijuhlat 

Pidä tarjolla vihanneksilla maustettua vettä ja tarjoile sitä lapsille usein. Juomapisteen äärelle voi rakentaa vaikkapa pienen leikkikeitaan ja keitaan juhlissa juoma nautitaan kauniista laseista värikkäillä pilleillä. Leikin varjolla lapsi oppii uusia makuja kuin ohimennen, ja lasiastia tuo vihan-nekset kauniisti esille.

Leikkikeitaan juhlissa maistuvat myös kurkkukuppikakut, pinaattiletut, kurkku-inkivääri mehujäät tai itsetehdyt minttu-suklaajäätelöpuikot.

Mukavia kesäisiä leikkihetkiä!

 

toiminnanjohtaja

Jyrki Jalkanen, 0400 800268

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.