Lasten ylipainoisuuden taustalla on paitsi liikunnan vähentyminen kuin myös se, että lapset ovat tottuneet syömään runsaasti energiaa sisältävää ruokaa suurina annoksina.

Isojen annosten ja jatkuvasti kasvavien pakkauskokojen vaikutus lihomiseen on osoitettu useissa tutkimuksissa. Usein syöjä ei edes itse huomaa syövänsä liikaa.

Esimerkiksi 1954, jolloin Coca-Cola tuli Hollantiin, sen isoin pullokoko oli 0,75 litraa. Nyt kolajuomaa myydään jopa kahden litran pulloissa. Sama ilmiö koskee muun muassa myös siivutettuja juustoja, perunalastuja ja suklaapatukoita. Kuluttajat ovat aina halunneet enemmän vastinetta rahalleen.

Ihminen tunnistaa huonosti kylläisyytensä ja sopivan annoskoon määrittäminen on meille vaikeaa. Tutkimuksissa on havaittu myös se, että ihmiset eivät kompensoi ylensyöntiään seuraavina päivinä syömällä vähemmän. Tutkijat ovatkin yksimielisiä siitä, että annoskokoilmiö on erittäin suuri tekijä ylipaino-ongelman yleistymisessä.

Entä jos annoskokoa ryhdyttäisiin käyttää hyvään tarkoitukseen niin, että saataisiin lapset syömään vihanneksia enemmän? Vihanneksissa on vitamiineja, kuituja ja ne ovat kevyttä syötävää, mutta useimmat lapset ja monet aikuisetkin karsastavat niitä eivätkä syö niitä tarpeeksi. Kysymys kuuluukin, söisivätkö lapset enemmän vihanneksia, jos niitä asetetaan tarjolle enemmän kertomatta siitä heille vai pysyykö syöty määrä ennallaan tarjonnan kasvusta huolimatta? Wageningenin yliopistossa tehty ”kurkkututkimus” pyrki vastaamaan näihin kysymyksiin.

Kurkku valittiin tutkimuskohteeksi, koska se yleensä maistuu hyvin lapsille. Lähtökohtana oli, että annoskoon kaksinkertaistaminen saisi lapset syömään enemmän kurkkua. Kurkut tarjottiin eri tavoin paloiteltuna tai yhtenä isona palana. Lapset söivät haluamansa määrän, jonka jälkeen he vastasivat kyselyyn.

Lapset söivät kurkkua noin 90 grammaa. Kun annoskoko tuplattiin, kurkku maittoi paremmin ja sitä syötiin yli puolet enemmän. Kurkun paloitteleminen ei vaikuttanut syötyyn määrään, mutta lasten mielestä valmiiksi siivutettua kurkkua oli mukavampi syödä. Annoskoon nostaminen toimi oletetusti ja lapset söivät enemmän ilman, että heitä kehotettiin tai käskettiin.

Van Kleef, E., Bruggers, I, and De Vet, E. (2015). Encouraging vegetable intake as a snack among children: The infuence of portion and unit size. Public Health Nutrition, 18(5), 2736-2741.

Lue lisää: http://kauppapuutarhaliitto.fi/tietoa-kasvihuonealasta/5-a-day-kasvistietoa-maailmalta