KURKKUVIIKKO 1.-7.4.

Kotimaisen kurkun huippukausi käynnistyy huhtikuussa. Vaikka oman maan kurkkua on nykyään saatavilla vuoden jokaisena päivänä, nousee kurkun kysyntä noin kolminkertaiseksi, kun markkinolla on vain kotimaista kurkkua.

- Tälle lienee useita syitä, mutta aivan varmasti tuoreus, raikkaus, puhtaus ja turvallisuus ovat kuluttajien mielestä tärkeimmät syyt ryhtyä rouskuttamaan kurkkua aivan eri tahtiin kuin talvella. Tosin kotimaisen viljelyn ansiosta myös kurkun talvikulutus on noussut vuosi vuodelta, kertoo toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.

Kurkku on Suomen toiseksi tärkein kasvihuonevihannes. Viime vuosina kurkkua on valmistunut kasvihuoneista noin 37 miljoonaa kiloa vuodessa. Vain tomaattia popsitaan enemmän, noin 40 miljoonaa kiloa.

Kurkkua viljellään lähes kaikkialla maassa lähes 300:lla puutarhalla. Kurkkukasvihuoneita on yhteensä noin 50 hehtaaria. Kurkku on lähiruokaa parhaimmillaan, sillä se saadaan jopa samana päivänä kasvihuoneesta kauppaan.

– Kurkku on parhaimmillaan mahdollisimman tuoreena. Tuontikurkku on aina useiden päivien ikäistä, ja kellastuu siksi nopeasti. Kellastunut kurkku kuuluu kompostiin, Jalkanen muistuttaa.

Kotimaiset Kasvikset ry:n nimeämää kurkkuviikkoa vietetään 1.-7. huhtikuuta.