Kotimaisten viljeltyjen sienien satoa voi kerätä marketin hyllystä kotiin läpi vuoden. Sienet ovat heti käyttövalmiita ja niitä voi käyttää lähes ruokaan kuin ruokaan. Aikainen ja aurinkoinen kevät on innostanut ensimmäiset kokkaajat grillin ääreen. Sienet sopivatkin hyvin grillaukseen: ne pitävät kosteatkin täytteet hyvin sisällään ja ovat terveellinen sekä kevyt vaihtoehto.

Sadonkorjuu tehdään käsityönä
Kotimaiset herkkusienet kasvavat hygieenisissä olosuhteissa pimeässä. Niiden kasvualusta koostuu oljista ja turpeesta. Sienirihmaston kylvämisen jälkeen ensimmäinen sato saadaan noin kolmen viikon kuluttua.
– Sienten viljelyssä sadon tuottoa voidaan säätää sesonkien mukaan. Valmis sato kerätään käsin suoraan myyntipakkauksiin Champ tuotteiden markkinoinnista vastaava Heidi Rapila-Mäyrä kertoo.

Heti valmiit herkkusienet
Valkoinen herkkusieni (Agaricus bisporus) on maailman tunnetuin tuoresieni. Herkkusienet ovat helppokäyttöisiä, ja ne voidaan pilkkoa ruoan sekaan ihan sellaisenaan. Ruskea herkkusieni on valkoisen sisarensa tavoin aromikas ja se tuo ruoanlaittoon vaihtelua ulkonäöllään. Molemmat herkkusienet ovat maultaan hentoja ja pähkinämäisiä. Valkoisia ja ruskeita herkkusieniä viljellään Mykora Oy:llä vuositasolla yhteensä 1,3 miljoonaa kiloa. Ruskeiden herkkusienten tuotantomäärä on kasvussa.

Portobellot ovat isoja herkkusieniä
Kotimaisista viljellyistä herkkusienistä kookkain on portobello, jonka halkaisija voi olla jopa kymmenen senttiä. Se on isoksi kasvanut herkkusieni, joka on kasvaessaan kerännyt maltoonsa enemmän makua ja aromia. Portobello syödään kypsennettynä ja se sopii hyvin lisäkkeeksi täytettynä, gratinoituna tai sellaisenaan pihvin tavoin.

Siitakesienet viljellään kotimaisessa koivupurussa
Siitakesienien (Lentinula edodes) sadonkorjuu ajoitetaan sen mukaan, minkä kokoisena tuote halutaan myydä. Minisiitakkeet sopivat kypsennettynä kaikkeen ruoanlaittoon: keittoihin, kastikkeisiin, wokkeihin ja lisukkeeksi. Jumbosiitakkeet sopivat käytettäväksi minisiitakkeen tavoin. Siitakesienet viljellään luonnonmukaisesti kotimaisessa koivupurussa ja ne ovat erityisesti aasialaisen keittiön suosiossa. Siitakkeita viljellään vuosittain yhteensä noin 35 000 kiloa.

Kohtele hellävaraisesti
Ennen ruoaksi valmistamista herkkusienet puhdistetaan: turve harjataan kevyesti tai pyyhkäistään talouspaperilla. Tarvittaessa sienet voi nopeasti huuhdella kylmällä vedellä. Huuhdotut sienet kuivataan esimerkiksi talouspaperilla. Tuoresienet säilyvät kylmässä, +2 – 5 asteessa. Irrallisina ostetut tuoresienet kannattaa säilyttää paperipussissa veden haihtumisen estämiseksi.

Grillatut kala-kasvisvartaat
800 g kalafileitä (ahventa, siikaa, kuhaa tai haukea)
1 kesäkurpitsa
150–200 g tuoreita herkkusieniä
8 pientä tomaattia tai 12 kirsikkatomaattia

Marinadiin:
4 rkl rypsiöljyä
1 rkl sitruunanmehua
2 rkl omenaviinietikkaa
2 tl juoksevaa hunajaa
suolaa
pippuria

Lisäksi:
8 varrasta

Pane vartaat likoamaan kylmään veteen, jos käytät puisia vartaita. Märkinä ne eivät grillissä syty niin herkästi palamaan.

Leikkaa kalafileet sen kokoisiksi paloiksi, että pystyt pujottamaan ne vartaisiin. Pienen, ohuen fileen voi pujottaa kaksinkerroin taitettuna palana, isosta haukifileestä saa säännöllisiä kuutioita. Sekoita marinadin ainekset ja nosta kalapalat marinoitumaan muun valmistelun ajaksi tai jääkaappiin pariksi tunniksi.

Leikkaa kesäkurpitsa reiluiksi kuutioiksi. Halkaise herkkusienet, jos ne ovat kookkaita.

Pujota vartaisiin vuorotellen kalaa, kesäkurpitsaa, sieniä ja kokonaisia tomaatteja.

Grillaa vartaat miedohkolla lämmöllä. Sivele vartaisiin marinadia ja kääntele vartaita välillä.

Vinkki: Voit kypsentää kala-kasvisvartaat myös leivinpaperin päällä pellillä 225-asteisessa uunissa noin 15 minuutin ajan.


SIENIVIIKKO 14. ­– 20.4.2014