Puutarhamyymälässä ja toreilla roikkuvat eriväriset ja erikokoiset kesäkukka-amppelit ihastuttavat juuri nyt runsaudellaan. Vaikka kotona olisi jo päätetty, millaista amppelia tällä kertaa mennään hakemaan voi kukkarunsaus aiheuttaa myös impulsiivisia heräteostoja.

Yli puolet kotimaassa tuotetuista amppeleista ovat orvokin ja petunian eri lajikkeita ja värisekoituksia. Niitä kannetaankin kotiin tai annetaan lahjaksi yhteensä noin 1,2 miljoonaa kappaletta. Kaiken kaikkiaan kesäkukka-amppeleita tuotetaan Suomessa vuosittain noin 2,2 miljoonaa kappaletta, kerrotaan Kauppapuutarhaliitosta.

Suunnittele kaunis lopputulos
Ennen kesäkukka-amppelin ostoa on hyvä tarkistaa, millaisiin kasvuolosuhteisiin amppeli tullaan sijoittamaan. Valoisaa paikkaa suosivat kasvit eivät jaksa kukkia varjoisalla parvekkeella tai terassilla ja varjon kasvit nääntyvät liian paahteisella paikalla. Kun sopiva kukkalajike on löytynyt, voi vielä miettiä millaisen värimaailman haluaa ulkotiloihin. Suosituimmissa lajikkeissa riittää runsaasti erilaisia värivaihtoehtoja ja sävyjä. Amppelin muotokin voi olla ratkaiseva: pystykasvuinen malli sopii pieneen tilaan, sivuille levenevä amppeli tuo näyttävyyttä isolle terassille ja suoraan alas laskeutuvan amppelin voi nostaa kasvun edetessä entistä korkeammalle, jolloin se myös näkyy pidemmälle.

Lannoita säännöllisesti – kastele tarpeeksi
Amppelit ovat ostovaiheessa yleensä runsaassa kukassa, joten pelkkä vedellä kastelu ei riitä kukkaloiston ja kasvuun ylläpitoon. Mullan sekaan voi pistellä lannoitetikkuja tai hoitaa kastelun joka kerralla miedolla lannoiteliuoksella. Hyvä tapa on esimerkiksi istuttaa amppeli laakeaan vatiin, jossa on valmiiksi tehty vesi-lannoiteseos. Kastelu on tarpeen, kun kasvin pintamulta on kuivahtanut.

Istuta tai jaa uudelleen
Hyvin hoidettuna kukka-amppeli kestää syksyn ensimmäisiin pakkasiin saakka. Kuihtuneet kukat kannattaa poistaa, silloin amppeli näyttää raikkaalta ja kehittyvät siemenet eivät vie kukintaan tarkoitettua energiaa. Amppelin voi myös istuttaa uudelleen isompaan ruukkuun tai jopa jakaa ja istuttaa pienempiin ruukkuihin, jos multatila alkaa jäädä pieneksi.