Suomi ja Kauppapuutarhaliitto sen virallisena edustajana on mukana kansainvälisessä, kasvisten käyttöä edistävässä 5aDay-yhteistyöallianssissa. Noin 15 vuotta toimineessa yhteistyöliitossa on mukana yli 30 maata.
Kaikkia mukana olevia maita yhdistää tavoite edistää terveellisempiä elämäntapoja erityisesti kasvisten käyttöä lisäämällä. Tästä tulee allianssin nimikin, viidesti päivässä, 5aDay.
Maailman Terveysjärjestön suosituksen mukaan päivittäin tulisi syödä vihanneksia, marjoja ja hedelmiä vähintään puoli kiloa päivässä mieluiten viiteen erään jaettuna. Alusta lähtien allianssi on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi WHO:n ja FAO:n kanssa.
5aDay-allianssin vaikutuksesta FAO on julistanut vuoden 2021 Kansainväliseski kasvisten teemavuodeksi, International Yera of Fruits and Vegetables 2021.
Tutustu FAO:n julkaisemaan teemavuoden oppaaseen!
Kustakin maasta mukana voi olla vain yksi organisaatio. Allianssin alkuperäisten perustajamaiden edustajat ovat tyypillisesti ravitsemuksen asiantuntijoita, useimmiten tutkijoita yliopistomaailmasta, mutta mukana on myös valtioita sekä kasvistuotannon- ja kaupan järjestöjä, kuten Kauppapuutarhaliitto.
Verkosto tuottaa ja jakaa tutkittua tietoa kasvisten hyödyllisistä vaikutuksista. Yksi tiedonjakokanava on The Global Fruit and Veg Newsletter, jonka tuottaa allianssin ranskalainen jäsen Aprifel.
Merkittävä vaikutuskanava on medialle ja päättäjille toimitettava vuosittainen julistus, jolla kiinnitetään huomiota kasvisten terveyttä edistäviin vaikutuksiin.
The Global Fruit and Vegetable Newsletter:
1. The EGEA 2015 Statement
2. Fruit & Veg Benefits: New Data
3. Food regulation and Fruit & Veg promotion in Brazil
4. Healthy eating
5. Bioactive Components in Fruits and Vegetables
6. School food options to increase vegetable consumption
7. Special WIC
8. Polyphenols
9. Food taxes and subsidies
10. Health benefits of F&V consumption
11. F&V intake and differences across countries
12. Eating healtier in the US restaurants
13. Supplemental nutrition assistance program in USA & healthy eating
14. F&V consumption and weight change
15. Obesogenic environment:origin and consequences
16. Food Labeling
17. Diet quality in the early years
18. Perfect timing for a national F&V nutrition policy
19. Fruit and vegetables: still surprising!
20. Barriers to F&V consumption
21. The updated healthy nutrition program for Woman, Infants and Children
22. Food preferences
23. Social approaches to promote F&V consumption
24. Physicians facing the challenge of nutrition
25. Healthy Diet and Pregnancy
26. Nutrition&Eye Health
27. Healthy Diet and CVD
28. Consume F&V for your mental health
29. Influence of F&V school intervention
30. F&V availability at home
31. F&V to prevent allergy and asthma
32. Diabetes
33. Anti-inflammatory
34. Importance of involving chidren
35. Fight Against Obesity
36. Supplemental nutrition for woman, infants and children
37. Cardiovascular health, F&V consumption
38. The EGEA 2018 Statement
39. Food nutrition quality & environmental impact
40. Diet quality and bone health
41. Cruciferous vegetables intake health benefits
42. Need for food system change to modify consumption
43. Tackling Childhood Obesity
44. Key role of general practitioners in health promotion
45. When french young general practitioners commit to healthy eating
46. General Practitioners & Health Promotion
47. Recent news on the special supplemental nutritition program for women, infants and children
48. Ebook Childhood obesity
49. Challenges & interventions
50. Fruit and vegetable consumption and mental health
51. Food promotion research
52. Food environment and the impact on food consumption
53. Fruit and vegetable consumption and cardiovascular diseases prevention
54. How to tackle obesity?
55.Diet, microbiota and health
56. Special supplemental nurition program for woman, infants and children
57. Nutrition and health: From Science to Practice
58. Food consumption and lifestyle trends
59. Actions and interventions to increace fruit and vegetable consumption
60. Covid-19 and food consumption behaviours
61. Nudges and food consumption behaviours
62. Dietary guidelines – are they in line with a sustainable diet
63. Fruit and vegetable consumption and type 2 diabetes prevention
64. Special edition for international year of fruits and vegetables: initiatives of the global alliance for the promotion of fruit and vegetable consumption
65. School-based interventions to increase food and vegetable consumption: efficacy, success and challenges
Julistukset
Vuoden 2015 Meksikon Meridan kongressin julistus
Vuoden 2016 Kolumbian Bogotan kongressin julistus
Vuoden 2017 Varsonvan kongressin julistus
Vuoden 2018 Chiapasin kongressin julistus
Vuoden 2020 julistus
Vuoden 2021 julistus