Kodeissa valmistaudutaan päättäjäisjuhliin

Hortensiat toivottavat vieraat tervetulleeksi
Upeat ruukkuhortensiat ovat nyt parhaimmillaan ja niiden kukkien väreistä löytyy aina juhlava valkoinen, hempeä vaaleanpunainen, pojan juhlaan sopiva vaaleansininen, herkkä liila ja räväkkä punainen. Hortensiat voi asetella tyylikkääseen suojaruukkuun ja sijoittaa näkyvälle paikalle sisääntulon yhteyteen, sisälle tai terassin oleskelualueelle. Hortensioiden multatila tulisi pitää tasaisen kosteana, ja ruukut olisi parasta kastella altakasteluna käyttäen mietoa lannoiteliuosta jokaisella kerralla. Hortensiat pysyvät kauniina, kun ne sijoittaa varjoisalle paikalle.

Koristele kesäkukilla
Juhlavia kukkakoristeita saa aikaan istuttamalla muutaman ruusubegonian kesäkukkaruukkuihin ja sijoittamalla niitä sinne tänne joko ulko- tai sisätiloihin. Begoniaa löytyy monissa eri väreissä, joten juhlan teemaan sopivan värin löytäminen on helppoa. Begonian kanssa samaan ruukkuun voi yhdistellä erilaisia kesäkukkia oman maun mukaan. Kesäkukkien tarjonta on juuri nyt parhaimmillaan, joten valinnanvaraa juhlan kukkakoristeiksi löytyy runsaasti. Kauniit kesäkukkaistutukset eivät ole kertakäyttöisiä juhlakoristeita, vaan ne kestävät ja somistavat ulkotiloja pitkään juhlan jälkeenkin.

Kevyet ja näyttävät alkupalat
Värikkäät vihannekset sopivat hyvin erilaisten alkupalojen valmistamiseen. Samalla ne tuovat  juhlapöytään väriä ja keveyttä. Kurkku, paprika, chili ja eriväriset erikoistomaattilajikkeet ovat perusta, joille voi rakentaa monelaisia pieniä ja vähän suurempiakin napostelupaloja. Alkupalojen tekeminen on helppoa, ja niiden tekemiseen voivat nuoretkin osallistua. Erilaiset salaatit ovat vakiinnuttaneet asemansa juhlien noutopöydässä. Laakeaan vatiin voi tehdä salaattipohjan erilaisista salaattilajikkeista, joiden maut vaihtelevat miedosta hapokkaaseen. Salaatinlehtien ulkonäkö ja tuntuma vaihtelevat lajikkeen mukaan. Ne voivat olla pehmeitä, tanakoita, rapean rouskuvia, punertavia, rusehtavia ja vaihdella vihreän värin eri sävyissä. Salaattilajikkeita yhdistelemällä salaattiin saa mukavaa vaihtelua ja erilaisia makuvivahteita.

 

Kesän amppelit hehkuvat eri väreissä ja lajeissa

Värikkäät ja runsaat kesäkukka-amppelit toimivat kauniina yksityiskohtana ulkotilan sisustamisessa. Ne näkyvät kauas ja nostavat puutarhan kesäkukat riippumaan sopivasti katseen korkeudelle. Parhaimmillaan amppelit ovat tasapainoinen kokonaisuus rönsyileviä, suikertavia ja pystykasvuisia kukkia sekä erimuotoisia lehtiä kasvattavia lajeja. Puutarhoilla kasvatetut amppelit ovat tarkoin mietittyjä ja kauniisti yhteensopivia kokonaisuuksia.

Seka-amppelit ovat haluttuja
Eri lajikkeet ja kukkamuodot yhdistyvät toisiinsa seka-amppeleissa. Niiden näyttävyyden salaisuus on se, että yhdistämällä kasvutavaltaan roikkuvaa ja pystykasvuista kukkaa saadaan amppeliin kokoa ja muhkeutta. Vastavärit ja rinnakkaisvärit, erilaiset lehdet ja vihreän sävyt toimivat myös amppelin istutussuunnittelun lähtökohtina. Merkitystä on myös sillä, että samaan amppeliin istutettavilla lajeilla on samankaltaiset valo- ja kosteusvaatimukset. Värit heijastelevat meneillään olevia trendejä ja sisustamisesta kiinnostuneet valitsevat ulkotilojensa väreihin sopivat kasvit harkiten. Väri-iloittelun vaihtoehtoina ovat harmoniset ja samaa värisävyä eri asteissa toistavat amppelit sekä elegantit, yhden värin ja kukkalajin kokonaisuudet.

Hyötykasveille oma ilmapuutarha
Yleisimpiä amppelissa kasvatettavia hyötykasveja ovat tomaatti ja mansikka. Molemmat tuottavat runsaasti hedelmiä versoissaan, jotka ojentavat sadon käden ulottuville. Yrtit sopivat myös amppelissa kasvatettavaksi, ja niitä voi yhdistellä kukka-amppeliin tuomaan vaihtelua erilaisilla lehtimuodoillaan. Mausteominaisuuksien lisäksi useat yrtit levittävät ympärilleen miellyttävää aromaattista tuoksua. Hyötykasvit vaativat amppelissa viihtyäkseen paljon valoa ja säännöllistä kastelua. Amppelikasvatuksen etu on se, että kasvin voi aina nostaa roikkumaan tai siirtää ruukussaan valoisammalle paikalle.

Kastele ja ruukuta isompaan tarvittaessa
Kaikki kukkivat amppelit vaativat runsaasti vettä ja ravinteita. Parasta on, jos amppelin voisi kastelun ajaksi nostaa isompaan astiaan, jonka pohjalla on 10­ – 15 cm vettä. Veteen saa sekoittaa laimeaa lannoiteliuosta jokaisena kastelukertana. Kasvi imee tarvitsevansa veden alakautta noin viidentoista minuutin aikana. Kastelun voi toistaa heti, kun pintamulta tuntuu kuivahtaneelta. Amppelin ruukkutila tulisi myös tarkistaa silloin tällöin hoitotoimien yhteydessä. Mikäli vaaleaa juuristoa on runsaasti näkyvillä, kannattaa amppeli istuttaa uudelleen isompaan ruukkuun. Saatuaan lisää jalkatilaa kasvit jatkavat kasvuaan entistä kauniimpana ja vehreämpänä läpi kesän.

 

Värikkäät kesäkukat täyttävät pihat ja parvekkeet

Petunia värittää istutukset
Tarhapetunioiden suosion salaisuus on niiden laaja värikirjo, monikäyttöisyys ja iso torvimainen kukka, joita kasvi tekee runsaasti. Petunioiden käyttötapa on laaja: pystypetuniat sopivat erilaisten ruukkuistutusten sekaan ja riippapetuniat ovat näyttäviä kukkijoita amppelissa. Suosittuja petunioita viljellään noin 4,8 miljoonaa ruukkua eli melkein yksi jokaiselle suomalaiselle.

Pelargonin eri lajikkeet viehättävät
Pelargoni on perinteinen ja runsaasti koko kesän kukkiva kasvi. Yleisin tyyppi on kotipelargoni, josta on saatavilla paljon eri värejä ja kukkamuotoja. Riippapelargonit soveltuvat amppeleihin, ja erikoisuuksia haluaville sopivat erilaiset jalopelargonit. Kaikki pelargonit pitävät aurinkoisesta, jopa paahteisesta, kasvupaikasta. Pelargonin viljelymäärät yltävät melkein samaan kuin petunialla.

Samettikukka on kuin aurinko
Samettikukat hehkuvat keltaisen ja oranssin eri väreissä. Niiden kukintoa koskettamalla tietää, mistä nimikin on peräisin. Kukinnot voivat olla myös yksinkertaisia tai kerrottuja ja ne tuoksuvat lievästi mausteiselta tai kitkerältä. Samettikukka on hallanarka, joten niitä ei kannata istuttaa liian aikaisin ulos. Samettikukkaa viljellään monia eri tyyppejä joista yleisin on isosamettikukka. Kaikkiaan markkinoille tuotetaan noin 3,3 miljoonaa samettikukkaruukkua.

Viileässä viihtyvä marketta
Pensaspäivänkakkara eli marketta sopii erinomaisesti ruukkukukkaryhmien taustalle pystyn kasvutapansa vuoksi. Värivaihtoehtoja löytyy valkoisena, punaisen eri sävyissä ja vaaleankeltaisena. Marketta kestää syksyn viileyttä kohtuullisesti, joten sen voi leikata heinäkuussa noin viiden sentin mittaiseksi ja kasvi ehtii tehdä uudet kukat koristamaan alkusyksyä. Marketta ei pelästy pientä kuivahtamista ja parhaimmillaan se kukkii yhtenäisenä valkoisena kukkamattona. Marketan viljelymäärä on hieman alle miljoona ruukkua.

Lumihiutale tykkää varjosta
Valovaatimuksen suhteen lumihiutale poikkeaa hieman muista kesäkukista, sillä se viihtyy parhaiten puolivarjoisassa paikassa, eikä siedä ruukussa seisovaa vettä. Koristekasvina se on helppohoitoinen: kukkia ei tarvitse nyppiä ja oikealla hoidolla se on varma kukkija aina ensimmäisiin halloihin asti. Lumihiutale sopii hyvin maanpeitekasviksi kukkapenkkiin ja muihin ruukkuistutuksiin, mutta erityisen suosioon se on noussut amppelikukkana. Ruukkukasvina lumihiutaleita tuotetaan noin 800 000 kappaletta.

Verenpisara sopii myös kukkapenkkiin
Verenpisaran lajikkeisto on laaja. Palleroverenpisara kukat ovat nuppuvaihessa kuin pienet pallot ja auettuaan kukkien keskellä olevat terälehdet levittyvät hameen tavoin punaisena, violettina, valkoisena tai näiden eri sävyissä. Tummalehtisen kyynelverenpisaran kukat ovat nuppuvaiheessa pitkulaisia, jotka aukeavat kärjestään kukkien avautuessa. Sen kukat ovat yleensä väriltään punaoransseja. Verenpisarat pitävät tasaisesta kosteudesta ja tuulilta suojassa olevasta sekä puolivarjoisesta kasvupaikasta. Ne sopivat hyvin myös istutettavaksi puutarhaan sopivalle paikalle muiden kesäkukkien kaveriksi. Verenpisaran tuotantomäärä on yhteensä noin puoli miljoonaa ruukkua.

 

Kotimaisia kukkia aina saatavilla

Ruukkukukkia tuotetaan läpi vuoden
Koko vuoden on saatavilla paavalinkukkaa ja atsaleankin viljely keskeytetään vain kesän kuumimpien kuukausien ajaksi. Ruukkukrysanteemiä viljellään helmikuusta lokakuuhun, tosin pieni viljelytauko pidetään kesäkuussa. Kevään sipulikukat eli tetenarsissit, helmililjat ja krookukset aloittavat uuden ruukkukukkakauden. Heti niiden jälkeen viileyttä kestävät orvokit värittävät parvekkeet ja patiot. Äitienpäiväksi tuotetaan satoja tuhansia ruukkuruusuja ja toukokuusta eteenpäin kesäkukat ja erilaiset amppelit tuovat markkinoille monenkirjavan väri- ja lajikevalikoiman. Syksyyn käännytään pallomaisten ulkokrysanteemien ja värikkäiden syklaamien siivittämänä. Joulu on yksi tärkeimmistä kukkasesongeista. Silloin tarjolla on erityisesti kotimaista joulutähteä, hyasinttia ja ritarinkukkaa.

Tulppaani on tärkein leikkokukka
Tulppaanien kausi alkaa jo marraskuussa, jolloin ensimmäiset punaiset ja valkoiset tulppaanit tuotetaan joulumarkkinoille. Tulppaanien päätuotantokausi ajoittuu tammi-helmikuulle ja niiden saatavuus jatkuu aina pääsiäiseen asti. Pääsiäisenä maljakkoihin sijoitellaan iloisen keltaisia leikkonarsisseja. Muiden kotimaisten leikkokukkien saatavuus on käytännössä hyvin rajallista. Leikkoruusuja tukkumyyntiin tuottaa vain yksi puutarha, ja muutamilla muilla puutarhoilla on tuotantoa omaan vähittäismyyntiin. Suomessa viljellään vielä pieni määrä kotimaista gerberaa ja harsokukkaa, mutta muutoin leikkotuotanto on väistynyt halvan afrikkalaisen ja keskiamerikkalaisen tuotannon johdosta.