Kasvihuone-podcast: Mitä oikeastaan tarkoittaa puhtaus kotimaisessa kasvihuonevihannestuotannossa?

Mitä oikeastaan tarkoittaa puhtaus kun puhutaan kotimaisista kasvihuonevihanneksista? Miten Suomen talvi vaikuttaa puhtauteen? Miksi viljelyasiantuntijat karttavat tuontivihanneksia? Mitä biologinen torjunta käytännössä tarkoittaa? Miksi ja milloin muovipakkaus on hyväksi? Aiheesta keskustelemassa toimittaja Anu Pirhosen kanssa kasvihuoneviljelyn asiantuntijat Niina Kangas ja Lassi Remes.

Kuuntele uusin jakso:

Edellinen jakso:

Mitä trendejä on odotettavissa vuodelle 2019 ja mitä ne tarkoittavat kukkamaailmassa? Miten vallalla ollut luonnollisuus-trendi muuttuu? Miten kasari- ja ysäritrendit näkyvät kukissa? Mikä on seuraava hot-kukka? Kiinnostaako kotimaisuus kukkaostoksilla? Mistä huippufloristi hakee inspiraatiota? Muun muassa näistä aiheista keskustelemassa floristi Saija Sitolahti sekä toimittaja Anu Pirhonen.

Kasvihuoneiden öljyn käyttö romahti

Suomalaisten kasvihuoneiden öljyn käyttö on romahtanut vuosina 2006–2017 peräti 80 prosenttia. Kun vuonna 2006 öljyä käytettiin noin 63 miljoonaa yksikköä, oli määrä 2017 enää reilut 12 miljoonaa yksikköä. Luvut perustuvat Luonnonvarakeskuksen keräämiin alustaviin tietoihin.

– Yritykset ovat siirtyneet uusiutuvaan kotimaiseen energiaan sekä korvanneet öljyä myös sähköllä. Suunta on ollut selvä jo parikymmentä vuotta. Puutarhoilla on investoitu kymmeniä miljoonia euroja puun ja peltoenergian käyttöön sekä uuteen teknologiaan, sillä ympäristöystävällisin vaihtoehto on ollut myös taloudellisin vaihtoehto. Tässä yhtälössä on vain voittajia, kertoo toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.

Jalkasen mukaan kasvihuoneiden maine öljynpolttajana on menneisyyden haamuja. Öljyn osuus on enää alle kymmenesosa kasvihuoneiden kokonaisenergiankäytöstä. Uusiutuvan kotimaisen energian osuus kasvaa roimasti. Sähkön merkitys on noussut kuluttajien suosiman ympärivuotisen vihannestuotannon myötä. Sähkön osuus kokonaisenergiasta on noin kolmannes. Siitä suurin osa on hiilineutraalia sähköä.

– Kasvihuoneiden energiankulutus ei kasvane enää, mutta vertailuvuosina 2006–2017 kokonaissato on kasvanut noin neljänneksen. Täten energiankäyttö tuotettua vihanneskiloa kohden laskee jatkuvasti, Jalkanen huomauttaa.

Aurinko on kuitenkin kaikissa tapauksissa kasvihuoneiden tärkein energialähde. Jalkanen muistuttaa, että juuri siitähän kasvihuoneviljelyssä on kyse: viljelystä säältä suojatussa tilassa auringon valolla ja lämmöllä.

– Kesän lämpöenergia riittäisi Suomessakin myös talvikauden lämmitykseen, mutta toistaiseksi taloudellisesti ja teknisesti toimivia energian taltiointijärjestelmiä ei ole olemassa. Mutta niitä tutkitaan kyllä Suomessakin, Jyrki Jalkanen tietää.

Luonnonvarakeskuksen tilastot