Joulutähti on joulun symboli
Ruukkujoulutähti, Euphorbia pulcherrima, on yksi tunnetuimmista joulun symboleista. Joulutähti tuli Eurooppaan jo 1830-luvulla ja Suomessa sen käyttö joulukukkana yleistyi 1970-luvulla.
Kuluttajien keskuudessa joulutähden perinteinen punainen väri pitää pintansa suosituimpana, mutta rinnalle kirii vuosi vuodelta enemmän myös valkoinen muoto. Joulutähden värimuunnoksia on saatavilla paljon erilaisia. Vaaleanpunainen, kanelin sävyinen ja oranssi ovat myös suosittuja.
Kasvin koristeelliset ylälehdet voivat olla juovikkaita, viirullisia, laikukkaita tai marmoroituja. Ylälehtiä voi myös kiertää vaaleampi reunus tai ne voivat olla kiharan aaltoreunaiset. Jalostuksen myötä tutusta joulutähdestä syntyy koko ajan uusia, kiinnostavia muotoja.
Leikkokukasta huonekasviksi – ja takaisin
Alkuaan joulutähteä käytettiin leikkokukkana kukkakaupoissa. Siihen oli syynsä, sillä kasvin hontelo kasvutapa houkutti käyttämään vain pitkien varsien päähän värittyvät koristeelliset lehdet.
Vasta 1960-luvulla opittiin viljelemään ruukkukasveiksi soveltuvia matalia joulutähtiä. Tästä alkoi joulutähden matka tuuheaksi ja monilatvaiseksi huonekasviksi, suosituksi joulun symboliksi, jollaisena me sen tänä päivänä tunnemme.
Joulutähden hyvät leikko-ominaisuudet eivät ole kadonneet minnekään ja nyt se tekee paluuta joulun monipuolisena kukkakoristeena. Myös kuluttajien kiinnostus perinteisiin kukkiin kasvaa, kun ne voidaan tuoda esille uudella ja erilaisella tavalla.
Yksi tämän joulun suosituin leikkojoulutähden koristelutapa on kokedama: kiedo kosteaa sammalta leikkojoulutähden varren ympärille ja kiinnitä sammal ohuella siimalla tai narulla. Asettele sammalpallot roikkumaan ihasteltavaksi sopivalle paikalle.
Tee leikkojoulutähti näin
Katkaise kukkavarsi ja aseta se kuumaan veteen muutamaksi sekunniksi. Kuuma vesi tyrehdyttää varren maitiaisvuodon ja pidentää näin kukan kestävyyttä. Tämän jälkeen varren voi asettaa muovisuppiloon jonka sisällä on vettä tai muuhun vedellä täytettyyn astiaan, maljakkoon tai pulloon. Asettele tähdet roikkumaan tai tee soma asetelma pöydälle.
Hyödynnä luonnonmateriaaleja
Vihreä sammal, kävyt ja oksat tuovat joulun kukka-asetelmiin luonnollista tuntua, rouheutta ja vehreytystä. Sammaleella koristeltu joulutähden multapinta pidättää myös hyvin kosteutta, jolloin kastelun tarve vähenee. Kimallusta kaipaavat voivat sumuttaa kävyt ja oksat hopean tai kullan värisellä spraymaalilla tai liimata niiden pintaan glitterihileitä.
Vältä kylmyyttä ja vetoa
Joulutähti viihtyy normaalissa huoneen lämmössä. Paras säilytyslämpötila on kuitenkin 14 – 15 astetta, jolloin suojuslehtien väri on hohtavin ja silloin ne säilyttävät loistonsa pidempään. Vetoa ja kylmyyttä joulutähti ei siedä. Kasvi on niin herkkä kylmälle, että kasteluvedenkin suositellaan olevan huoneenlämpöistä. Joulutähti kestää pientä kuivahtamista, mutta liika märkyys tukahduttaa sen juuret. Tasainen kastelu sopii kasville parhaiten.
Muista pakata joulutähti huolellisesti ennen kuljetusta.
Kotimainen kukka on laadukas
Suurin osa joulun alla myytävistä joulutähdistä on kotimaisia. Niitä viljellään jouluksi yhteensä noin 1,8 miljoonaa ruukkua. Joulutähti on joulun kukista kaikkein herkin ja siksi se kärsii eniten pitkistä kuljetusmatkoista. Kotimaisia lähikukkia viljellään kaikkialla maassa ihan pohjoisinta Suomea myöten. Lyhyet kuljetusmatkat takaavat sen, että kotimaiset joulutähdet ovat ulkomaisia laadukkaampia.
Sirkkalehtimerkki on ainoa merkki, joka takaa tuotteen kotimaisuuden. Myös tuotteiden laatu on korkea: sirkkalehtimerkkiä saa käyttää vain ekstra- tai ykkösluokan tuotteissa.
viestintäpäällikkö
Minna Rantala, 050 3090 558
minna.rantala@kauppapuutarhaliitto.fi