Kesä kaksinkertaistaa kasvisten syönnin
– Kesän myötä suomalaiset yli kaksinkertaistavat tomaattien ja kurkkujen popsimisensa. Kun talven aikana esimerkiksi tomaatteja syödään noin miljoona kiloa viikossa, nousee määrä heinäkuussa lähes kolmeen miljoonaan kiloon viikossa, huomautetaan Kauppapuutarhaliitosta.
Kasvisten kesäkauden kulutusta lisäävät siirtyminen kevyempään ruokavalioon, salaattien suosiminen sekä grillauskauden käynnistyminen. Myös kotimaisen valikoiman täydentyminen lisää kasvisten käyttöä.
Lähiruokaa kotimaasta
Valtaosa kesän kasvihuonevihanneksista viljellään omassa maassa. Etenkin kotimaisen tomaatin sadon valmistuminen näkyy kulutusluvuissa. Myös kurkut, salaatit, tuoreet yrtit ja viimeisenä myös kotimainen paprika ovat nyt valmistuneet. Suomessa viljellään vuosittain noin 80 miljoonaa kiloa kasvihuonevihanneksia. Määrästä tomaatteja on noin 38 miljoonaa kiloa, ja kurkkuja noin 36 miljoonaa kiloa. Erittäin suosittuja jo yli 20 vuoden ajan ovat olleet kotimaiset salaatit ja yrtit. Tänä vuonna niiden viljelymäärä ylittää jo sata miljoonaa. Väkilukuun suhteutettuna se on enemmän kuin missään muussa maassa maailmassa. Erikoissalaattien ja yrttien valikoiman jatkuva monipuolistuminen ja toisaalta yhä kansainvälistyvä kokkausinto suomalaisten keskuudessa sopivat loistavasti yhteen. Kasvihuonevihanneksia viljellään noin 700 yrityksessä kaikkialla Suomessa. Vuoden 2013 tuotannon arvo verottomin viljelijähinnoin oli noin 190 miljoonaa euroa, mikä on kaikkien aikojen suurin arvo, kerrotaan Kauppapuutarhaliitosta.
Erikoistomaattien esiinmarssi
Kuluva vuosi on nimetty erikoistomaattien teemavuodeksi. Erikoistomaateilla tarkoitetaan kaikkia muita kuin tavanomaisia punaisia ja pyöreitä lajikkeita. Jo pidempään saatavilla on ollut kirsikkatomaatteja, mutta vähitellen valikoimiin ilmestyivät myös pihvi-, luumu-, helmi-, miniluumu-, terttu-, kumato- ja häränsydäntomaatit. Sydänkesällä erityisesti toreilta ja paikallispuutarhoilta on löydettävissä hyvinkin erilaisia tomaatteja. Tomaattilajikkeita on maailmassa olemassa ainakin 7 500 erilaista. Myös kotimaisten erikoistomaattien tarjonta kasvaa nyt nopeasti.