• In English
Kauppapuutarhaliitto
  • Etusivu
  • Tietoa liitosta
    • Toimihenkilöiden yhteystiedot
    • Organisaatio
      • Johtokunnan yhteystiedot
      • Hallintoneuvoston yhteystiedot
      • Jaostojen ja piirien yhteystiedot
      • Puutarhasäätiö
    • Säännöt ja toimintakertomukset
    • Vihannesten ja kukkien menekinedistäminen
      • Mainostoimikuntien yhteystiedot
      • Sirkkalehti
    • Hankkeet ja tutkimukset
    • Liiton historia
    • Puutarha&kauppa -lehti
    • Lepaa-näyttely
  • Jäsenille
    • Tapahtumakalenteri
    • Neuvonta
      • Turvallinen rekrytointi
      • Kasvinsuojelu
        • Kasvinterveysasetus
        • Minor use -valmisteet
        • Koetoiminta
        • Kasvinsuojelututkinnot ja ruiskuntestaukset
        • Integroitu kasvinsuojelu
      • Kasvihuonetuotteiden laatu
        • Kukkien laatuvaatimukset
        • Ryhmäkasvien hankintaohjeistukset
        • Vihannesten laatuvaatimukset
        • Kasvuturpeen laatuvaatimukset
      • Laatutarhaohjeisto ja IP Kasvikset Perussertifiointi
      • Hiilijalanjälkilaskuri
      • Kasvihuonejätteiden käsittely
      • Allergioiden ehkäiseminen kasvihuonetyössä
      • Elintarvikevalvonta
    • Liity jäseneksi
  • Tietoa kasvihuonealasta
    • Kasvihuoneviljely numeroina
    • Vastuullisuus
    • Vihannesten viljely kasvihuoneissa
      • Kurkku
      • Tomaatti
      • Salaatit ja yrtit
      • Paprika ja chili
    • Koristekasvien viljely kasvihuoneissa
      • Ryhmäkasvit
      • Kukkivat ruukkukasvit
      • Amppelit
      • Leikkokukat
    • Kasvuturve
    • Kasvihuonealaan liittyviä projekteja
    • Kasvistietoa maailmalta
  • Ajankohtaista
    • Tapahtumakalenteri
  • Medialle
  • Yhteystiedot
    • Toimihenkilöiden yhteystiedot
    • Laskutustiedot
  • Suoramyyntipuutarhat
  • Hae
  • Valikko Valikko

Kotimaista kasvihuoneviljelyä tarvitaan ympäri vuoden

20.02.2023/in Ajankohtaista

Julkaistu alunperin Helsingin Sanomien mielipide-palstalla 20.2.2023

SUOMALAINEN kasvihuoneviljely ja -tuotteet ovat olleet keskustelun alla tänä talvena. Keskusteluissa on muun muassa kyseenalaistettu ympärivuotisen kasvihuoneviljelyn tarpeellisuutta Suomessa.

Tämä on huolestuttavaa, sillä kasvihuoneviljely on suomalaisen alkutuotannon edelläkävijä vastuullisessa ruoantuotannossa. Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen mukaan suomalaisen kasvihuoneviljelyn hiilijalanjälki on pudonnut 60 prosenttia vuodesta 2004. Tämä on vain keskimääräinen luku, ja yksittäiset kasvihuoneyritykset ovat lähes hiilineutraaleja.

Tämä on mahdollista tehokkaan ympärivuotisen tuotannon avulla, siirtymisellä uusiutuviin energiamuotoihin sekä satotasojen valtavalla nousulla. Yli puolet kasvihuoneissa käytettävästä lämpöenergiasta on uusiutuvaa. Suomessa poimitaan kurkun maailmanennätyssatoja vuosittain, jopa yli 200 kiloa neliömetriltä. Satotason nousu pienentää hiilijalanjälkeä entisestään, kun kasvihuoneyrittäjät ovat samaan aikaan investoineet energiatehokkuuteen.

On otettava huomioon myös vesijalanjälki, joka suomalaisella tomaatilla on 91 kertaa pienempi kuin espanjalaisella tomaatilla (Luke 2019). Tämä johtuu siitä, että Suomessa on vahvat ja hyvin uusiutuvat vesivarat niin pohjavesinä kuin vesistöinäkin, kun Euroopan vihannesaitta Espanja kärsii kuivuudesta. Tämä on yksi tärkeä syy, miksi kasvihuonevihanneksia kannattaa viljellä Suomessa.

Ympärivuotisesti viljelevien kasvihuoneyritysten kannattava liiketoiminta perustuu moderniin energiatehokkaaseen viljelytekniikkaan. Vuosikymmenien aikana yrityksissä tehdyt investoinnit mahdollistavat sekä ympäristön että yhteiskunnan kannalta vastuullisen tuotannon. Ympäri vuoden satoa tuottavat kasvihuoneyritykset ovat merkittävä työllistäjä alueellaan.

Kasvihuoneyrittäjien viljelemät lähituotteet ovat lisäksi tärkeä osa suomalaisten ravitsemusta. Ne ovat oleellinen osa suomalaisten päivittäistä puolen kilon kasvisten kulutustavoitetta. Tällä hetkellä kasvihuonevihannekset kattavat neljäsosan suomalaisten syömistä tuoreista kasviksista.

On tärkeää, ettei suomalaisen kasvihuoneviljelyn pitkäjänteinen työ vastuullisen ja energiatehokkaan tuotannon eteen pysähdy. Ilmaston lämmetessä ja sään ääri-ilmiöiden yleistyessä tarvitsemme entistä enemmän ruoantuotantoa, joka tapahtuu säältä suojassa. Suomalaiset kasvihuoneyritykset ovat maailman mittakaavassa alansa edelläkävijöitä.

Niina Kangas
toiminnanjohtaja

Minna Rantala
viestintäpäällikkö

Kauppapuutarhaliitto ry

Jaa tämä artikkeli
  • Jaa kohteessa Facebook
  • Jaa kohteessa Twitter
  • Share on WhatsApp
  • Jaa kohteessa LinkedIn
  • Jaa sähköpostilla
https://kauppapuutarhaliitto.fi/wp-content/uploads/2022/09/T-small-9585.jpg 800 1200 minna https://kauppapuutarhaliitto.fi/wp-content/uploads/2018/09/kpl-logo-82x75.png minna2023-02-20 16:31:482023-02-27 14:52:26Kotimaista kasvihuoneviljelyä tarvitaan ympäri vuoden

Ajankohtaista

  • Uudet lautasmallit “ainakin yritin” ja “close enough” kannustavat syömään enemmän kasviksia 05.05.2025
  • Suomi täyttyy orvokeista torstaina 22.04.2025
  • Nämä kukat sopivat parhaiten pääsiäiseen 14.04.2025
  • Hukkalämpö odottaa ottajaa – kasvihuoneet voivat olla osa ratkaisua 07.04.2025
  • Kurkkujen ja erikoistomaattien määrät hurjassa kasvussa – kiinnostaa myös ulkomailla 20.03.2025


Kauppapuutarhaliitto

Veljestentie 16
00730 Helsinki

info (a) kauppapuutarhaliitto.fi


Kauppapuutarhaliitto
niinakangas


Kauppapuutarhaliitto


puutarhakauppa.fi
lepaa.fi

kauniistikotimainen.fi
puhtaastikotimainen.fi


Kauppapuutarhaliitto
Puutarha&Kauppa
Lepaa
Kauniistikotimainen
Puhtaastikotimainen


Kauppapuutarhaliitto
Puhtaastikotimainen
Kauniistikotimainen
Lepaa

© Copyright - Kauppapuutarhaliitto | Tietosuojaseloste Verkkosivut toteutti: Applari
Kasvihuoneyritykset tarjoavat harjoittelupaikkoja opiskelijoilleKasvuturpeelle kavereita joulutähden viljelyyn
Sivun alkuun