Nuorille epäterveellisesti syöminen on normaalia
Nuorille suunnattu elintarvikemainonta ja sosiaalinen paine suuntaavat nuorten aikuisten ruokailutottumuksia epäterveelliseen suuntaan. Tämän päivän 18–35-vuotiaat nuoret aikuiset eivät ole muunlaista ruokakulttuuria kokeneet. Ruuan runsaus, ravintoloissa syömisen arkipäiväistyminen, pitkälle jalostetut einekset ja annoskokojen kasvu on heille täysin normaalia. Seurauksena on se, että niin kutsuttu Y-sukupolvi lihoo kovaa vauhtia. Vihannesten syöjinä nuoret aikuiset ovat pahnanpohjimmaisia. Erityisesti länsimaiden nuorille kasvikset eivät maistu, vaikka ne todistetusti auttavat pitämään painon kurissa. Pikaruoka, pitkälle jalostetut einekset ja erilaiset naposteltavat sisältävät runsaasti tyydyttyneitä rasvoja, suolaa ja sokeria. Nämä vaikuttavat hyvin paljon nuorten aikuisten energiansaantiin.
Salaattiin sopii proteiinilisäSalaatti pitää energisen nuorenkin nälkää paremmin, kun lisää siihen proteiinipitoisia ruoka-aineita. Pavut ja herneet, juustot, kananmuna, linssit sekä kana tekevät salaattiateriasta ruokaisamman ja täyttävän. Salaatista tulee proteiinilisän avulla oikea ateria, ja se pitää myös verensokerin tasaisempana. Kokeile vaikka näitä: kesäpäivän salaatti, juustoinen versosalaatti , Välimeren kurkkusalaatti tai yrttinen savuporo-pastasalaatti. Vihannestiskit tarjoavat vaihtoehtojaKesällä kannattaa kokeilla erilaisia salaatteja, tomaatteja ja yrttejä – nyt eletään vuoden parasta salaatti-aikaa. Suunnittele piknik tai pidä salaattipäivä. Reseptipankit ja blogit pursuavat uusia vinkkejä, joita lomalainenkin ehtii kokeilla. Tee siis retki salaattiaterioiden terveelliseen maailmaan ja löydä ihania, uusia makuja kokeiltavaksi!
viestintäpäällikkö Minna Rantala, 050 3090 558 minna.rantala@kauppapuutarhaliittto.fi
|