• In English
Kauppapuutarhaliitto
  • Etusivu
  • Tietoa liitosta
    • Toimihenkilöiden yhteystiedot
    • Organisaatio
      • Johtokunnan yhteystiedot
      • Hallintoneuvoston yhteystiedot
      • Jaostojen ja piirien yhteystiedot
      • Puutarhasäätiö
    • Säännöt ja toimintakertomukset
    • Vihannesten ja kukkien menekinedistäminen
      • Mainostoimikuntien yhteystiedot
      • Sirkkalehti
    • Hankkeet ja tutkimukset
    • Liiton historia
    • Puutarha&kauppa -lehti
    • Lepaa-näyttely
  • Jäsenille
    • Tapahtumakalenteri
    • Neuvonta
      • Turvallinen rekrytointi
      • Kasvinsuojelu
        • Kasvinterveysasetus
        • Minor use -valmisteet
        • Koetoiminta
        • Kasvinsuojelututkinnot ja ruiskuntestaukset
        • Integroitu kasvinsuojelu
      • Kasvihuonetuotteiden laatu
        • Kukkien laatuvaatimukset
        • Ryhmäkasvien hankintaohjeistukset
        • Vihannesten laatuvaatimukset
        • Kasvuturpeen laatuvaatimukset
      • Laatutarhaohjeisto ja IP Kasvikset Perussertifiointi
      • Hiilijalanjälkilaskuri
      • Kasvihuonejätteiden käsittely
      • Allergioiden ehkäiseminen kasvihuonetyössä
      • Elintarvikevalvonta
    • Liity jäseneksi
  • Tietoa kasvihuonealasta
    • Kasvihuoneviljely numeroina
    • Vastuullisuus
    • Vihannesten viljely kasvihuoneissa
      • Kurkku
      • Tomaatti
      • Salaatit ja yrtit
      • Paprika ja chili
    • Koristekasvien viljely kasvihuoneissa
      • Ryhmäkasvit
      • Kukkivat ruukkukasvit
      • Amppelit
      • Leikkokukat
    • Kasvuturve
    • Kasvihuonealaan liittyviä projekteja
    • Kasvistietoa maailmalta
  • Ajankohtaista
    • Tapahtumakalenteri
  • Medialle
  • Yhteystiedot
    • Toimihenkilöiden yhteystiedot
    • Laskutustiedot
  • Suoramyyntipuutarhat
  • Hae
  • Valikko Valikko

Salaatteja ja yrttejä vuoden ympäri

02.10.2015/in Tiedotteet

Salaattien tuotanto on kasvanut voimakkaasti, ja niiden valikoima on monipuolistunut. Perinteisten jää-, lehti- ja keräsalaatin rinnalla tuotetaan mm. tammenlehti-, lollo rosso-, frisee- ja salanova-salaatteja. Tuotanto jatkuu tasaisena ympäri vuoden.

Kuluttajien kiinnostus erilaisiin salaatti- ja yrttilajikkeisiin monipuolistaa tuotantoa. Uusia lajikkeita kannattaa kokeilla ruuanlaitossa rohkeasti. Perinteinen keräsalaatti on suomalaisten kestosuosikki, mutta salaattilajikkeiden valikoima on runsas ja monipuolinen. Kaikkia salaatteja säilytetään +2–5 asteessa, kosteassa ja haihtumiselta suojattuna.

Kotimainen salaatti ja yrtit päätyvät ruokapöytään taatusti tuoreena, kun matka tuottajalta kuluttajalle jää lyhyeksi.

Viileä kesä helpotti salaatinviljelijöitä

Hellepäivät jäivät menneenä kesänä vähäiseksi, mutta salaatinviljelijälle se on etu.

-Kesällä lämpöiset yöt ovat hankalia, koska silloin salaatti lähtee helposti venymään pituutta, kauppapuutarhuri Jarmo Pousi sanoo. Tänä kesänä kasvuongelmilta vältyttiin ja hävikki pysyi puutarhoilla pienenä. Tämä aiheutti toisaalta ruuhkaa markkinoilla ja vaikutti osaltaan myös viljelijähintaan.

Äystöläisellä Tamsin Kasvihuoneilla tuotetaan ympäri vuoden jää-, kerä-,  ja friseesalaattia sekä mausteyrtteinä persiljaa ja tilliä. Kaikki tuotteet myydään markkinoille valmiiksi leikattuina ja pakattuina.

– Jääsalaatti on päätuotteemme ja sitä pakkaamme markkinoille viikottain noin 140 000 kappaletta. Friseesalaattia tuotamme noin 20 000 kappaletta ja keräsalaattia 10 000 kappaletta, yrittäjä Esa Tamsi summailee.

Tuoreyrtit valloittivat suomalaiset

Yrttejä käytetään entistä enemmän sekä arki- että juhlaruokiin vuoden ympäri. Tuoretta yrttisatoa saadaan jatkuvasti kasvihuoneilta, kesäisin myös avomaalta. Moni kasvattaa yrttejä itse ikkunalla tai kasvimaalla. Suomalaisten suosikkeja ovat tilli, persilja ja ruohosipuli, joita kutsutaan usein myös maustevihanneksiksi. Yrteistä ykkönen on basilika, jota käytetään suunnilleen yhtä paljon kuin muita yrttejä yhteensä.

Terveellinen uutuus: tuorenokkonen

Varpio Puutarha Oy on lanseerannut tänä syksynä uuden tulokkaan maustekasvien joukkoon, tuorenokkosen.

-Viljelytapa on sama kuin muillekin maustekasveille ja kasvi tykkää ravinteikkaasta kasvualustasta, viljelijä Hannu Varpio kertoo. Nokkosta on saatavilla rajoitettu määrä ja viljelypinta-alaa voidaan lisätä kysynnän mukaan.

Pinaattiakin rautapitoisempi tuorenokkonen sisältää C-vitamiinia, B-vitamiineja ja K1-vitamiinia sekä muurahais-, sitruuna- ja piihappoa sekä suhteellisen runsaasti kalsium- ja kaliumsuoloja. Nokkosta voi hyödyntää ruoanlaitossa monipuolisesti ja se sopii maustamaan esimerkiksi keitot, munakkaat, ohukaiset, piirakat, sämpylät ja terveelliset smoothiet. Lisäämällä tuorenokkosta ruokiin saa helposti terveydelle tarpeellisia ravintoaineita ja vitamiineja, myös syksyllä ja talvella.

Makumaailma tutuksi

Yrtit pitävät pintansa, koska ruuan makua ja niiden terveyttä edistäviä vaikutuksia arvostetaan. Kansainvälisiä vaikutteita saanut kokkaus ei yksinkertaisesti onnistu ilman tuoreyrttejä. Tutut, kotoisat ruoat rikastuvat, raikastuvat ja kevenevät tuoreyrteillä. Käyttö on helppoa, sillä moneen ruokaan riittää mausteeksi pelkkä suolan, pippurin ja tuoreyrtin liitto.

Yrttien käytössä pätee hienovaraisuus: samaan ruokalajiin käytetään ainakin aluksi vain yhtä tai kahta tuoreyrttiä. Varsinkaan useita voimakkaita yrttejä ei kannata yhdistellä, vaan mieluummin lisätään mietoa yrttiä vahvemman kaveriksi tai kokeillaan mietoja yrttejä erilaisina yhdistelminä. Ruokaohjeiden yksi teelusikallinen kuivattua yrttiä vastaa yhtä tai kahta ruokalusikallista tuoretta, hienonnettua yrttiä.

 

Kysy salaateista ja yrteistä lisää viljelijöiltä:

Tamsin Kasvihuoneet (salaatit ja maustekasvit)

Esa Tamsi, 0500 137718

esa.tamsi@tamsin.fi

Komulantie 72

64770 Äystö

www.tamsin.fi

Pousin Puutarha Oy (salaatit ja maustekasvit)

Jarmo Pousi, 040 5033331

jarmo.pousi@pousinpuutarha.fi

Rinkimäentie 70

49400 Hamina

www.pousinpuutarha.fi

Varpio Puutarha Oy (maustekasvit)

Hannu Varpio, 040 5506879

hannu@varpio.fi

Hankoniementie 640

08700 Virkkala

www.varpio.fi

 

 
Jaa tämä artikkeli
  • Jaa kohteessa Facebook
  • Jaa kohteessa Twitter
  • Share on WhatsApp
  • Jaa kohteessa LinkedIn
  • Jaa sähköpostilla
https://kauppapuutarhaliitto.fi/wp-content/uploads/2018/09/kpl-logo-82x75.png 0 0 applaripohja-admin https://kauppapuutarhaliitto.fi/wp-content/uploads/2018/09/kpl-logo-82x75.png applaripohja-admin2015-10-02 12:52:392015-10-02 12:52:39Salaatteja ja yrttejä vuoden ympäri

Ajankohtaista

  • Uudet lautasmallit “ainakin yritin” ja “close enough” kannustavat syömään enemmän kasviksia 05.05.2025
  • Suomi täyttyy orvokeista torstaina 22.04.2025
  • Nämä kukat sopivat parhaiten pääsiäiseen 14.04.2025
  • Hukkalämpö odottaa ottajaa – kasvihuoneet voivat olla osa ratkaisua 07.04.2025
  • Kurkkujen ja erikoistomaattien määrät hurjassa kasvussa – kiinnostaa myös ulkomailla 20.03.2025


Kauppapuutarhaliitto

Veljestentie 16
00730 Helsinki

info (a) kauppapuutarhaliitto.fi


Kauppapuutarhaliitto
niinakangas


Kauppapuutarhaliitto


puutarhakauppa.fi
lepaa.fi

kauniistikotimainen.fi
puhtaastikotimainen.fi


Kauppapuutarhaliitto
Puutarha&Kauppa
Lepaa
Kauniistikotimainen
Puhtaastikotimainen


Kauppapuutarhaliitto
Puhtaastikotimainen
Kauniistikotimainen
Lepaa

© Copyright - Kauppapuutarhaliitto | Tietosuojaseloste Verkkosivut toteutti: Applari
Energiapäivän vierailukohteetKasvinsuojelukoulutus Seinäjoella
Sivun alkuun