Joulukukilla on Suomessa pitkät perinteet

JOULUKUKKIEN HISTORIAA

1700-luvun loppupuoli
Hyasintit ja tulppaanit ovat keväisiä sipulikukkia suomalaisissa kartanoissa.

1700- ja 1800-lukujen vaihde
Hyasinttien ja tulppaanien hyötäminen talviaikaan aloitetaan Suomessa.

1820
Erivärisiä hyasintteja myydään maaliskuussa lehti-ilmoituksessa Helsingissä.

1820–1840
Kukkivia sipulikukkia mainostetaan tammi-maaliskuussa helsinkiläisissä lehdissä.

1849
Talvella kukkaan hyödettyjen kukkien ensimmäinen myyntinäyttely Helsingissä, järjestäjänä puutarhuri Christian Bohnhof. Kukkien joulumyyntiä ei vielä ole, näyttely järjestetään vuodenvaihteen jälkeen.

1852
Bohnhof tuo joulun aikaan hyasintteja esille helsinkiläisen kaupan joulupöytään.

1860-luvun loppu
Hyasinttia mainostetaan joulukukkana. Hyasinttia voidaankin pitää perinteikkäimpänä joulukukkana. Se oli ensimmäisiä kasveja, joka voitiin saada Suomessa talvellakin kukkaan. Edelleen se on suosituin joulun ajan kukkamme. Sipulikukista tuli joulukukkia siitä syystä, että niiden hyötäminen eli kukittaminen on helppoa viileissäkin kasvihuoneissa ja vähässä valossa.

1871
Bohnhof perustaa Suomen ensimmäiset kukkakaupat Helsinkiin. Joulunäyttelyssä on esillä joulukukkia. Kukkanäyttelystä tulee sittemmin jokavuotinen, ja joulukukkien aikakausi suomalaisissa kodeissa alkaa virallisesti.

1890-luku
Joulun perinteiden joukkoon yleistyi 1880-1890-luvuilla kielo ja syreeni. Etenkin kielosta tuli nopeasti suosittu, sillä sen saattoi paitsi hankkia kukkakaupoista, myös kukittaa itse keräämällä syksyllä kielon juurakoita. Nykyään kielo ja syreeni ovat lähes syrjäytyneet valikoimasta.

1900-luku
Joulukukat yleistyvät ja monipuolistuvat. Suosikkeja olivat kamelia ja jouluruusu.

1910-luku
Edellämainittujen lisäksi suomalaisten joulunviettoa saapuivat koristamaan tulppaanit, tasetit ja joulukaktukset. Leikkotulppaani yleistyi joulukukkana vasta sodan jälkeisinä vuosina, istutustulppaani vieläkin myöhemmin.

1930-luku
Joulutähti ilmestyy kukkamarkkinoille. Isokukallinen valkoinen krysanteemi tuli myös joulukukkien joukkoon. Siitä tehtiin asetelmia, koreja sekä käytettiin maljakossa.

1940-luku
Sotavuosina kukat olivat harvinaisia. Metsistä löytyvää materiaalia käytettiin paljon. Asetelmat syntyivät sammalesta, havuista, kävyistä sekä oksista, ja ne koristeltiin nauhoilla ja kynttilöillä.

1950-luku
Joulukukkatuotanto nousee sotien jälkeen. Määrät kasvavat nopeasti.

1960-luku
Joulukukkien kysyntä  kasvaa jatkuvasti. Joulutähdestä saadaan markkinoille uusia, matalakasvuisempia lajikkeita. Joulutähden nousukausi alkaa maailman tärkeimmäksi joulukukaksi.

1970-luku
Atsalea tulee joulumarkkinoille aiempaa voimakkaammin. Ensimmäiset ritarinkukat saadaan kukkimaan jouluksi.

1980-luku
Kielo ja syreeni hiipuvat joulukukkavalikoimasta lähes kokonaan. Hyasintin määrät kasvavat tasaisesti lähes vuosittain.

1990-luku
Kielon tuotanto elpyy väliaikaisesti. Joulukaktuksesta ja tulilatvasta tulee uudenlaisia joulukukkatarjokkaita. Suosittuja ovat myös pienoishavupuut ja joulutähden minimuodot.

2000-luku
Ritarinkukan suosio kasvaa huimasti. Joulukukkien myyntikausi laajenee selvästi marraskuun puolelle.

2010-luku
Jouluiset asetelmat tehdään jokaisen tyylin mukaan, valkoinen ja muutkin värit suosittuja punaisen rinnalla. Joulukasvit: hyasintti, joulutähti, ritarinkukka, leikkotulppaani, atsalea, pienet havut ja jouluruusu.

2013
TOP3: Hyasintti on suosituin joulunajan kukka (2,4 milj. kpl), toiseksi suosituin on joulutähti (1,9 milj kpl) ja kolmanneksi ritarinkukka (0,9 milj. kpl).

2014
Joulukukkien laji- ja lajikevalikoima on suurempi kuin koskaan. Joulukukat ovat tärkeä joulun ajan sisustuselementti, ja ne halutaan koristella oman näköisiksi.

 

Joulu on tärkeää aikaa kukka-alalle

Adventista käynnistyvän joulukukkasesongin odotetaan yltävän noin sadan miljoonan euron myyntiin tänäkin vuonna. Summa vastaa edellisvuosien tasoa.

– Joulu on yhä yksi kukka-alan tärkeimmistä hetkistä. Viime vuosina noin kuukauden kestävän sesongin myynti on yltänyt sadan miljoonan euron tasolle. Talouden epävarmuudesta huolimatta uskomme joulukukkien löytävän tiensä tunnelman tuojiksi suomalaisiin koteihin ja työpaikoille, sanoo toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.

Kauppapuutarhaliitossa nähdään joulun vahvojen perinteiden ohjaavan paljon kuluttajien käyttäytymistä. Joulukukat ovat tulleet osaksi suomalaista joulunviettoa jopa ennen joulukuusien käyttöä, siis jo 1800-luvun loppupuolella. Kukilla on siten hyvin vakiintunut asema, eikä niistä ihan helpolla luovuta. Kukat ovat myös varsin edullisia joulutunnelman tuojia, mikä sekin vaikuttaa niiden suosioon.
Liiton arvion mukaan noin 80 prosenttia kotitalouksista hankkii joulukukkia joko omaan käyttöön tai joulutervehdyksiin toisille. Suosituimpia joulun kukkia vuodesta toiseen ovat kaikille tutut joulutähdet, ritarinkukat, hyasintit ja tulppaanit. Näistä valtaosa viljellään Suomessa, joten ne ovat kotimaisia lähikukkia parhaimmillaan.

Jouluun valmistautuminen on käynnistynyt jo lähes vuosi sitten. Niin joulukukkien määrä kuin laatukin on pääosin päätetty jo edellisessä tammikuussa. Silloin viljelijät ovat jättäneet taimi- ja sipulitilauksensa. Tilauksiin puolestaan on ratkaisevasti vaikuttanut, millaisia kukkia suomalaiset ovat edellisjouluna kaupoista koteihinsa kantaneet.

Perinteiden noudattaminen näkyy hyvin myös joulukukkien värivalikoimissa. Joulutähdissä perinteinen punainen on vahvin noin 70 prosentin osuudellaan, mutta valkoisten osuus nousee kaiken aikaa. Niitä on kohta jo kolmannes joulutähdistä Myös ritarinkukissa punaiset ja oranssit ovat hallitsevia värejä. Hyasinteissa puolestaan kaikkien kolmen päävärin eli vaaleanpunaisen, valkoisen ja sinisen osuus alkaa olla yhtä suuri.

 

Kuinka saada joulutähdestä pitkään iloa?

VÄHÄÄN TYYTYVÄINEN JOULUKUKKA

Vuosi vuoden jälkeen joulutähti on joulun tähti. Marraskuusta eteenpäin on vaikea kuvitella kotia ilman sitä. Oikeassa paikassa ja muutamalla jutulla tämä upean värinen joulun ajan loistava kasvi kukoistaa kotonasi vielä joulunkin jälkeen. Joulutähdet punaisena, valkoisena, vaaleanpunaisena tai vaikka kaksivärisenä kuuluvat jouluun samalla tavalla kuin joulukuusi, kynttilät ja lahjat. Tämä suurenmoinen joulun klassikko antaa lämpöä jouluun, ja se on lisäksi hämmästyttävän helppo hoidettava.

Saadaksesi kaiken mahdollisen irti joulukukastasi, ensimmäinen asia on varmistaa, että ostat terveen yksilön.  Tiheä lehdistö sekä pienet palleromaiset punakellertävät kukat värikkäiden ylälehtien keskellä ovat varmat laadun merkit.   Joulutähti on herkkä kylmälle, joten suojele sitä tuulelta ja kylmältä, ja kuljeta kasvi nopeasti kotiin.

Kotona joulutähti viihtyy parhaiten hyvin valaistussa paikassa. Aseta se lämpimään, vedottomaan paikkaan. Paras lämpötila on 20 asteen tietämillä. Muista kastelussa, että vähemmän on enemmän. Joulutähti kaipaa vain pieniä määriä vettä kerrallaan. Vältä liikakastelua. Kun hoidat joulutähteäsi oikein, sinut palkitaan upealla kukinnalla.

Tiesitkö, että joulutähti on myös oiva leikkokukka maljakossa? Leikkuukohdan nopea kasto 60-asteisessa vedessä lopettaa valkoisen nesteen vuodon. Tällä menetelmällä leikkojoulutähdet pysyvät kauniina noin kaksi viikkoa.

 

Kukkajoulu näyttäytyy monella tavalla

JOULUN TRENDEJÄ 2014

Kukat ovat siitä oivia kodin koristeita, että jokainen voi tuunata niistä mieleisensä kokonaisuuden tai ostaa sen valmiina. Jouluna tämä on erityisen hauskaa, koska vaihtoehtoja on paljon. Jokaiseen tyyliin löytyy asetelmia ja kimppuja. Joulukoristeita kannattaa hyödyntää joulukukkien koristelussa. Niiden paljoudella ja tyylillä luodaan haluttu määrä luontoa, ylellisyyttä, säihkettä, perinteikkyyttä tai värejä.

Talvimetsä kotiin

Rustiikkinen luonto on trendi, jossa talvinen metsä tuodaan kotiin. Maanläheiset värit, kuten beige, ruskea, harmaa, vihreä ja musta korostuvat. Oikeaa metsäluonnon tuntua saa sisälle männyn- tai lehtikuusen oksilla. Niiden seuraksi sopivat hienosti pienet valkoiset minijoulutähdet. Jouluiset asetelmat puupölkkyjen päällä antavat vielä lisää metsäisyyttä. Ritarinkukka komistuu entisestään, kun ruukun ympärille kietaisee valkoisen paperin koristenauhalla, ja viereen asettelee joulupalloja, tähtiä ja pienen porokoristeen.

Valkoinen sävyttyy pastelleilla

Valkoisella on talvessa oma paikkansa ja se pitää pintansa joulusta toiseen. Valkoinen yhdistettynä kauniisti läpikuultavaan lasiin antaa arvokkaan ja jäisenkin tunnelman. Tyyliin sopii esimerkiksi hyasintit keraamisessa valkoisessa ruukussa, joka on laitettu lasiastiaan jonka pohjalla on valkoisia kiviä tai vaikka säihkyviä kristalleja. Hopea, kulta, pronssi tai puuteriset pastellivärit yhdistettynä valkoisen raikkauteen antavat kylmän lumisen talvipäivän hohteen. Tällaisten koristeiden yhdistäminen joulukukkiin tuottaa aivan erityisen ylellisen jouluilmeen.

Perinteinen puna-valkoisuus

Punainen iso joulutähti korissa koristeltuna pellavaisella rusetilla tarjoaa upeaa vanhan ajan joulun tunnelmaa. Jouluaterian näyttämölle, eli puiselle ruokapöydälle levitetään punavalkoinen kirjailtu kaitaliina. Sen päälle laitetaan harmaa leveä lauta, jolle asetellaan joulukukkia, kynttilöitä, oksia ja itsetehtyjä tonttuja. Perinteinen joulu pysyy joulutyylien suosikkina.

Väreillä iloitellaan

Joulun hauskuutta lisää sekin, että kaikkia värejä ja tyylejä voidaan sekoittaa keskenään, kun luodaan kotoinen joululomien pesäpaikka. Oksia voidaan maalata esimerkiksi valkoiseksi tai pinkiksi, ja koota niistä joulukuusi seinälle, pöydälle tai vaikka tukevan rautakehikon varaan. Näyttävän, ja isonkin jouluasetelman saa koottua edullisesti joulukukista, koristeista ja kynttilöistä isolle laakealla vadille tai tarjottimelle. Ritarinkukkaa koristava pinkki pitsi, turkoosi hiekka ja värikäs kimallelintu sekoittavat värejä hauskalla tavalla. Kukkajoulu näyttäytyy siis hyvin monella tavalla.

 

Uudet nettisivut auki

Kauppapuutarhaliiton uudet nettisivut aukesivat marraskuussa! 

Kannattaa tutustua! 

 

Kauppapuutarha Tapio Koivula Ky on Vuoden 2014 kukkien laatutuottaja

Kouvolan Elimäellä sijaitseva Kauppapuutarha Tapio Koivula Ky on palkittu vuoden 2014 parhaana kukkaviljelmänä Suomessa. Kevään ryhmä- ja amppelikasveistaan tunnettu Tapio Koivulan luotsaama puutarha sai palkinnon tiistaina Kauppapuutarhaliitto ry:n vuosikokouksen yhteydessä Tampereella.

Palkitsemisen perusteissa todetaan yrityksen johdonmukaisesti ja määrätietoisesti kehittäneen kukkatuotantoaan. Yritys tunnetaankin todellisena laatutarhana niin lähialueella kuin kauempanakin. Yrityksellä on puoli hehtaaria kasvihuoneita, mikä tekee siitä selvästi valtakunnan keskikokoa suuremman. Yritystä on kehitetty määrätietoisesti niin tuotteiden kuin tuotannonkin osalta. Kotimaiset Kasvikset ry on auditoinut yrityksen vuonna 2010.
Puutarhan tuotannon rungon muodostavat kevätmyynnin ruukku- ja ryhmäkasvit sekä amppelit. Ruukku- ja ryhmäkasveja kasvatetaan keväällä yli 300 000, ja amppeleita vajaat 15 000 ruukkua. Aiemmin viljeltiin syksyisin myös runsaasti joulutähtiä, mutta niiden viljely on supistunut Koivulalla hyvin pieneksi. Yritys keskittyi kokonaan kukkaviljelyyn 1986, kun viimeisetkin tomaatit poimittiin huoneista.

Valtaosa puutarhan kukista päätyy enintään parin tunnin ajomatkan päähän puutarhasta. Tuotannosta yli puolet toimitetaan sopimusviljelynä kuntien ja seurakuntien istutuksiin haudoille, puistoihin ja muihin julkisiin paikkoihin. Osa kasveista myydään jälleenmyyjille, ja noin viidennes päätyy puutarhalle ajelevien kuluttajien matkaan. Keväisille ostos- ja elämysreissuille tullaan pitkienkin matkojen päästä.

Vahvaa perheyrittäjyyttä
Tapio Koivula on jo kolmannen polven puutarhayrittäjä. Hänen isovanhempansa rakensivat ensimmäisen lasikasvihuoneen jo vuonna 1951 viljeltyään sitä ennen erilaisia puutarhakasveja maanviljelyksen ohella. Yrityksessä ovat mukana sisko Eila Kuusikunnas sekä kummankin sisaruksen lapset eli serkukset Niklas Koivula ja Kimmo Kuusikunnas. Keväällä 2014 tehtyjen omistusjärjestelyjen myötä he ovat nyt jo yrityksen neljättä sukupolvea.
– Uskoa tulevaisuuteen riittää. Pojat eivät lainkaan epäröineet, kun tuli aika ratkaista yrityksen jatkuvuus, Tapio Koivula selvittää.

Kukkien laatutuottajapalkinnon myöntää vuosittain Kotimaiset Kasvikset ry. Tunnustus on myönnetty vuodesta 1994 lähtien. Vastaavat laatutuotannon tunnustukset myönnetään myös yhdelle avomaavihannesten, ruokaperunan, kasvihuonevihannesten sekä marjojen tai hedelmien viljelijälle.

Lisätietoja:
Tapio Koivula
Kauppapuutarha Tapio Koivula Oy
p. 040 722 8185

Kauppapuutarhaliitto ry
Toiminnanjohtaja
Jyrki Jalkanen 0400 800268 ja 09 7288 2120
jyrki.jalkanen@kauppapuutarhaliitto.fi