Vinkkejä joulukukkien hoitoon

Suomalaisten suosimat joulukukat ovat helppohoitoisia. Hoidoksi riittää melkeinpä pelkästään vesi. Niitä ei tarvitse lannoittaa joulun aikana ollenkaan. Lue seuraavat ohjeet joulukukkien hoidosta, niin saat kukista pitkään iloa.

Joulutähti pitää lämpimästä

Joulutähti ei siedä kylmää ja vetoa, vaan pitää lämpimästä. Ikkunan läheisyyttä kannattaa siis välttää, jos siinä on hiukankin viileää. Joulutähti on alun perin kotoisin Meksikosta, joten se selittää lämpimässä viihtymisen. Joulutähteä kastellaan säännöllisesti, ja aluslautaselle valunut vesi kaadetaan heti pois. Mullan pinta saa kevyesti kuivahtaa kasteluiden välillä, sillä joulutähden juuristo on herkkä liialliselle kastelulle.

Hyasintin kanssa pääsee helpolla        

Hyasintin aukeaminen kestää muutamia päiviä. Jos kukkien avautumistahti vaikuttaa liian nopealta, hyasintit voi laittaa yön ajaksi viileään, pakkasettomaan paikkaan. Tälle joulun tuoksukuningattarelle ei kannata antaa liikaa vettä, jottei varsi veny. Jos varsi pääsee venymään liiaksi, se kannattaa tukea tikulla tao leikata maljakkoon. 

Ritarinkukka on upea

Suurikukkainen ja muhkea ritarinkukka kannattaa hankkia hyvissä ajoin ennen joulua. Kovin nuppuisen ritarinkukan avautuminen saattaa kestää jopa toista viikkoa. Kastelussa vesitilkka silloin tällöin riittää, mutta liiallinen vesi venyttää vain vartta turhaan. Ritarinkukkakin pitää viileästä ja valoisasta paikasta. Mikäli mahdollista, kasvin voi laittaa esimerkiksi yöksi viileään, jolloin kukinta säilyy pidempään. Jos varsi venyy liiaksi, sen voi joko leikata maljakkoon leikkokukaksi tai tukea kukkatikulla.

Atsalea pitää kosteudesta

Runsaskukkainen atsalea on kosteiden alueiden kasvi, joka nauttii reilusta kastelusta. Helpointa on upottaa atsalea ruukkuaan myöten pari kertaa viikossa vedellä täytettyyn ämpäriin ja antaa ruukun olla veden alla muutaman minuutin ajan. Se pitää myös sumuttelusta. Mitä viileämpää on, sen paremmin atsalea viihtyy ja sitä kauemmin se kukkii. Kotona se on hyvä sijoittaa valoisaan paikkaan.

Jouluruusu viihtyy viileässä

Jouluruusu pitää viileästä, ja sitä täytyy muistaa kastella säännöllisesti. Ei kuitenkaan kannata kastella liikaa, sillä litimärässä kasvualustassa jouluruusun juuret saattavat tukehtua. Ylimääräinen vesi kaadetaan aluslautaselta pois.   Jouluruusun kukinta kestää sitä kauemmin, mitä viileämmässä paikassa se on. Se viihtyy valossa. Joulun ajan jouluruusun voi Etelä-Suomessa istuttaa keväällä kukkapenkkiin, jossa se saattaa menestyä perennana.

Sekaistutukset vaativimman mukaan

Monissa joulunajan sekaistutuksissa on sekä viileästä pitäviä sipulikasveja että lämpimässä viihtyviä joulutähtiä tai viherkasveja. Joulukukkakorien ja muiden istutusten hoidon sanelee istutuksen vaativin kasvi. Esimerkiksi koria, jossa on mukana joulutähti, ei saa laittaa viileään. Usein istutuksissa käytetyt havukasvit viihtyvät sipulikukkien seurassa myös viileässä.

Leikkokukille uudet imupinnat

Jouluisen leikkokukkakimpun suosikkeja ovat tulppaanit. Kotona varsista leikataan parin sentin pala pois ennen kimpun laittamista maljakkoon. Kääreenä oleva muovi kannattaa pitää päällä noin puolen tunnin ajan, jotta  rentovartiset tulppaanit terhakoituvat pystyasentoon. Maljakon vesi vaihdetaan parin päivän välein, ja samalla varsiin voi leikata uudet imupinnat. Tulppaanimaljakkoa ei kannata täyttää ääriään myöten vedellä, sillä silloin tulppaanien kukkavarret venähtävät helposti. Myös ritarinkukkia ja hyasinttejä voi käyttää leikkokukkana. Jos mahdollista, sipulikukkakimput kannattaa viedä yöksi huoneenlämpöä viileämpään.

 

 

Joulun kauneutta hyasinteilla ja tulppaaneilla

Hyasintit ja leikkotulppaanit valloittavat joulun kukkina. Niitä on myynnissä lähes paikassa kuin paikassa joulun alla, ja ne ovat siten helposti saatavia joulukukkia. Ja erittäin helppohoitoisia!

Joulun tuoksua hyasinteilla

Kotimaiset kauppapuutarhat hyötävät tulevan joulun kukkamarkkinoille yli kaksi miljoonaa hyasinttia. Hyasintti on yksi joulun suosituimmista kukista, ja koska sen hinta on joulukukista edullisin, usein niitä tuodaan kotiin enemmän kuin yksi. Hyasintti ei viileyttä hätkähdä, joten leudolla ilmalla kevyt  kääre riittää suojaamaan sitä kotiin asti.

Hyasintin kukka aukeaa kodin lämmössä muutamassa päivässä. Kukat levittävät ympärilleen perinteistä joulun tuoksua, mikä on upean kukinnon lisäksi suurin syy hyasintin suosioon. Vaaleanpunaista hyasinttia viljellään eniten, ja sen suosio pitää edelleen myös pintansa kuluttajien keskuudessa. Toiseksi suosituin on valkoinen ja kolmanneksi sininen.

Hyasinttia ei saa kastella liikaa, jottei varsi veny liian pitkäksi. Jos varsi kuitenkin pääsee kasvamaan liikaa pituutta, sen voi tukea tikulla. Hyasintti viihtyy viileässä ja jos mahdollista, sen voikin nostaa yöksi viileään.

Tulppaanin kauneudella valoa

Leikkokukkana joulutulppaani on jo perinne. Niitä hyödetään jouluksi 4-5 miljoonaa. Aiemmin tarjolla oli myös sipuleineen myytäviä matalia istutustulppaaneita, mutta niiden viljely on lähes loppunut.

Joulun leikkotulppaanien hoito on samanlaista kuin keväälläkin. Varsia lyhennetään ensin pari senttiä, ja kuivillaan myynnissä olleet tulppaanit laitetaan myyntikääreessään tai sanomalehtitötterössä puoleksi tunniksi imemään vettä ja ryhdistäytymään maljakkoon. Sen jälkeen kääreen voi poistaa, ja asetella kukat haluamallaan tavalla.

Kotimaiset leikkotulppaanit aloittavat jouluna tulppaanikauden punaisen ja valkoisen sävyissä. Kimppuun saa enemmän joulun tuntua, jos leikkaa siihen mukaan esimerkiksi männyn vihreitä oksia.

Joulukukkakuvia kuvapankista

 

KasKas-työpajat, kasvinsuojelukoulutus ja -tutkinto kasvihuoneviljelijöille

KasKas-työpajojen, kasvinsuojelukoulutuksen ja -tutkinnon alkuvuoden päivät ja ohjelma on julkaistu. Käy tutustumassa ja ilmoittautumassa vuoden ensimmäisiin koulutuksiin! 

Lumoavia ideoita joulutähtikoristeluun

Olipa kerran

Vuosi toisensa jälkeen upea joulutähti tekee paluun. Tänä vuonna tämä suosittu joulukukka viedään satumaiseen ympäristöön: kekseliäät asetelmat ja yllättävät koristeet ovat saaneet inspiraatiota Grimmin veljesten kokoamista saduista, kuten Prinsessa Ruususesta, Punahilkasta ja Lumikista. Olipa joulutähti ylösalaisin pöydän yläpuolella tai kuusenkoristeena, se loistaa aina.

Olipa kerran joulutähti…

Joulutähdet ovat olennainen osa joulun juhlaa. Joulutähtien päästyä satumaailmaan, ne uhkuvat taianomaista viehätystä ja luovat mahtavan joulun hohdon kotiisi. Voit laittaa ne ylösalaisin ruukkuihin ruokapöydän yläpuolelle Lumikin maailmaan, sujauttaa ne joulupalloihin Punahilkan kulisseihin tai asetella ne Prinsessa Ruususen seinäpuutarhaan. Tänä jouluna, nämä uudet joulutähtiasetelmat tuovat satumaailman kotiisi tarjoten uuden vaihtoehdon perinteisemmille joulutähtiasetelmille.

Joulukuusenkoriste

joulukuusi on erottamaton osa joulua. Tänä vuonna se koristellaan erityisillä koristeilla, kuusenkoristeisiin sujautetuilla joulutähdillä. Kirkkaan punaiset pienet joulutähdet kuvastavat Punahilkan viittaa. Joulutähdet istutetaan  palloihin, joissa on sen kokoinen reikä, että ruukustaan pois otettu joulutähti mahtuu siihen. Loppu pallo täytetään sammalella, jotta multaa ei tipu lattialle. Tehtyäsi palloja riittävästi, asettele ne kuusen oksille, ja joulukuusesi on valmis  loistamaan yhdessä tähtien kanssa.  Koristeet ovat niin helppoja tehdä, että jopa pikkuapurit voivat auttaa.

Alaspäin riippuva joulutähti

Joulun kukat ovat taiottuja! Alaspäin riippuvassa kukkaruukussa joulutähdet näyttävät satumaisen taiotuilta. Jouluateria tuntuu erityisen erilaiselta, kun katosta roikkuu jouluisia joulutähtiä hyvin erilaisessa muodostelmassa. Ylösalaisin oleva jouluinen asetelma saa jouluvieraat varmasti hämmästymään.

Joulutähdet on poistettu omista muoviruukuistaan ja istutettu “Sky Planters” -nimisiin ruukkuihin. Pohjassa oleva verkko estää mullan tippumisen lattialle, kun ruukku käännetään ylösalaisin. Ruukkuja saa kaupoista ja netistä.

Seinäpuutarha

Joulun ihmemaa tulee todelliseksi seinäpuutarhassa, jossa lumottu joulutähti pääsee seinälle. Voit viettää unohtumatonta satujoulua Prinsessa Ruususen maailmassa. Seinäpuutarhan istutuspussit on tehty vedenkestävästä materiaalista, koska pussit on suunniteltu roikkumaan seinällä. Laita istutuspusseihin hieman multaa ja istuta joulutähdet pusseihin niin, että ne nojaavat hiukan eteenpäin. Lopuksi täytä pussit mullalla. Kun istutus on valmis, sen voi laittaa seinälle roikkumaan. Jos pusseja on käsitelty oikein, vedenkestävät pussit suojaavat seiniä ja huonekalujasi kosteudelta ja tahroilta. Ole huolellinen kastellessasi, ja kastele vain vähän kerrallaan.

Joulutähtikuvia
Stars for Europe -sivulle

 

Komea ritarinkukka on suosittu joulukukka

Joulun kukkavalikoiman kärkikaartiin kuuluva ritarinkukka on upea kukkija. Se on muiden sipulikukkien tavoin erittäin helppo hoidettava. Ritarinkukan suosion salaisuus on varma ja pitkä kukinta sekä komea olemus.

Pärjää vähällä vedellä

Ritarinkukka sisältää sipulissaan kaiken tarvittavan, eikä tarvitse lannoitusta. Ne pitävät nuppuisina ja kukkien juuri avautuessa vesitilkkasesta silloin tällöin. Varsinkin lämpimässä liiallinen kastelu saa kukkavarret venymään. Jos näin pääsee käymään, kannattaa varsi tukea kepillä. Mutta muista, että jos haluat pitää sipulin tallessa seuraavan joulun kukintaa varten, kannattaa tukikeppi työntää sipulin sijasta multaan.

Pitkä kukinta

Ritarinkukan kukinta-aika kestää viikkoja. Kukkien avautuminen täydelliseksi kestää pitkään, joten ritarinkukka kannattaa hankkia hyvissä ajoin. Sipulikukkien kukinta kestää kaikkein pisimpään viileässä. Jos mahdollista, kannattaa kasvit nostaa yöksi viileään pakkasettomaan paikkaan, jos kukinta on jo täydessä vauhdissa. Kukkavanan voi myös leikata ja laittaa komeuden maljakkoon. Varren tyvelle kannattaa kietaista kumilenkki, sillä ontolla varrella on taipumus halkeilla ja rullautua ylöspäin, vaikka kaunis se on niinkin. Jos varsi alkaa taipua ja katketa, voi työntää ohuen tukikepin onttoon varteen pitäen varren näin pystyssä.

Runsas valikoima

Ritarinkukasta on tarjolla huikea määrä erilaisia lajikkeita. Niitä on sekä yksinkertaiskukkaisia että kerrottuja. Kukkien värikirjo ulottuu valkoisesta, keltaisesta ja punaisen eri sävyistä aina vihertäviin ja kirjaviin. Meillä kukitetaan yleensä jouluisia perusvärejä; punaisia, punakirjavia ja valkoisia. Ritarinkukkien hinta määräytyy sipulista nousevien kukkavanojen luvun mukaan. Pieni sipuli jaksaa tuottaa vain yhden kukkavanan, ja suuresta sipulista nousee vähintään kaksi komeakelloista kukkavanaa.

 

Kauppapuutarhaliiton joulumainonta ja -viestintä 2014

Joulukukkien viestintä ja markkinointi 2014 näkyy monessa paikassa:

– Kauniisti kotimainen -sivusto

– Mainonta: joulutähti, hyasintti ja ritarinkukkajulisteita yli 3000 kpl ja ritarinkukka ja hyasinttimainontaa Ilta-Sanomissa viikoilla 50-51

– Radiomainos Novalla

– Kaksi joulukukkakisaa Kauniisti kotimaisen sivuilla “Valitse kaunein joulukukka” ja “Näytä joulukukkasi”

– Yhdeksän tiedotetta joulukukista 600 eri viestimelle ja laaja kuvapankki, sekä lehdistötilaisuus 27.11. mediaväelle

– Facebookissa kolmella eri tilillä yli 45 000 tykkääjälle: kauniistikotimainen, kukkainfo ja joulukukat

– YouTubessa joulukukkavideot

– Instagramissa kauniistikotimainen

– Twitterissä /jyrkijalkanen ja /Kauppapuutarhal

– Pinterestissä kauniistikotimainen

– Blogiyhteistyö 12 Blogiringin perhe- ja ruokablogin kanssa viikoilla 49-51

– Yli 30 000 kuluttajalle lähetetään joulukukkauutiskirje viikolla 51

sivuille1

Itsenäisyyspäivän juhlavat kukat

ITSENÄISYYSPÄIVÄKUKAT

Itsenäisyyspäivän juhlan koristeiksi sopivat parhaiten kotimaiset kukat. Suomen lipun värit – sininen ja valkoinen – muotoutuvat kukilla ja koristeilla. Valkoisten kukkien hillitty harmonia sopiikin erityisen hyvin itsenäisyyspäivän juhlan rauhalliseen ja kunnioittavaan tunnelmaan.

Valkoisia kukkia

Erityisesti valkoisten kukkien avulla on helppo saada juhlavuutta ja pientä valoa joulukuun alun pimeisiin iltoihin. Jos kukkien halutaan kestävän joulunpyhiin saakka, kannattaa valita ruukkukasveja. Esimerkiksi valkoinen joulutähti kestää itsenäisyyspäivästä jouluun, kunhan se ei saa vetoa ja sitä muistetaan kastella maltillisesti. Valkoinen, säännöllisestä kastelusta ja sumutuksesta pitävä atsalea on myös oiva valinta, samoin paavalinkukka. Sekä ritarinkukka että hyasintti ovat myöskin omiaan itsenäisyyspäivän juhlaan, ja hyasinttejä on sinisenäkin. Leikkokukkakimppuihinkin löytyy valkoisia upeita kukkia, esimerkiksi tulppaanin saa puettua itsenäisyyspäivään sinisillä koristeilla, nauhoilla, helmillä ja oksilla.

Sinisiä kukkia

Sininen väri on kukissa harvinaisempi, eikä sitä luontaisesti edes ole kaikissa lajeissa. Kukkia värjätään usein itsenäisyyspäivän tienoilla sinisiksi. Niihin voidaan joko imeyttää väriliuosta, kastaa ne väriin tai suihkuttaa erikoisvärillä. Värjäys itsessään ei vaikuta kukan kestoon. Sinistä väriä kimppuun tai istutukseen voidaan tuoda kuitenkin muutenkin.

Sirkkalehtimerkki varmistaa kotimaisuuden

Suomessa viljellyt kukat tunnistaa Kauniisti kotimainen sirkkalehtimerkistä.

Suomalaiset kukat ovat mitä laadukkaimpia, ne tulevat läheltä ja työllistävät kotimaassa.Tunnusta tuotteissaan käyttävät viljelijät ja pakkaamot ovat tehneet sirkkalehtimerkin käyttöoikeudesta sopimuksen Kotimaiset Kasvikset ry:n kanssa. Sopimus myös sitouttaa noudattamaan Laatutarha-ohjeistoa, jossa kiinnitetään erityisesti huomiota tuotannon ympäristövaikutuksiin, henkilöstön hyvinvointiin ja tuotteiden turvallisuuteen.