Parhaat vinkit joulukukkien hoitoon
Joulutähti, hyasintti ja ritarinkukka ovat olleet erottamaton osa suomalaisten joulua jo vuosikymmenet. Mutta miten joulun klassikkokukista olisi iloa mahdollisimman pitkään?
JOULUTÄHTI
Sijainti, sijainti, sijainti
Valo on joulutähden elämän eliksiiri. Etsi tähdelle kodin valoisin paikka, suora auringonvalokaan ei haittaa meidän leveysasteillamme. Ideaali lämpötila on 15–22 lämpöastetta, joten jos tuuletat, muista siirtää joulutähti suojaisaan paikkaan ikkunan ollessa auki.
Huoneenlämpoistä vettä
Joulutähden kastelussa kannattaa huomioida muutama seikka. Multa kannattaa olla mieluummin hieman kuivahkoa kuin liian märkää. Varo veden seisomista, se tukahduttaa juuret. Älä siis anna kukalle koskaan enemmän vettä kuin mitä multa pystyy imeä. Jos vettä jää seisomaan kastelualustalle, kaada vesi pois viimeistään 15 minuutin kuluttua kastelusta. On mahdotonta kuitenkaan sanoa nyrkkisääntöä siihen, miten usein joulutähteä tulisi kastella. Jos huoneilma on kuivaa ja kasvi on patterin vieressä, voi olla tarpeellista kastella joulutähti joka päivä. Yleensä kuitenkin joka toinen tai joka kolmas päivä riittää. Jos kastelet upottamalla, kasteluväliä voi pidentää. Myös ruukun koko vaikuttaa: minijoulutähtiä tulisi kastella joka päivä. Kastelutarvetta voi testata nostamalla kukkaa: jos se tuntuu kovin kevyeltä, on aika kastella. Joulutähti pitää huoneenlämpöisestä vedestä!
Vinkkejä joulutähden ostoon
Kukka pysyy kestävänä kauan, jos sitä on hoidettu oikein puutarhalta kaupan kautta kotiin saakka. Jos pienet keltaiset silmut värikkäiden lehtien keskellä ovat vielä tiukan näköisiä, kukan laatu on hyvä. Älä osta kukkia, jos ne ovat kaupassa heti uloskäynnin läheisyydessä vetoisassa paikassa. Muista pakata kukat kotimatkan ajaksi. Jos kukka joutuu alle 12 asteen lämpötilaan, se vahingoittuu ja saattaa alkaa pudottaa lehtiä heti kotiin päästyään.
HELPOT SIPULIKUKAT
Hyasintti ja ritarinkukka ovat vaivattomia valintoja sillekin, jolta viherpeukalo puuttuu. Hyasintin ja ritarinkukan sipulissa on valmiiksi kaikki se energia, mitkä kukat tarvitsevat kukkiakseen. Molemmille voi toki lirauttaa pienen määrän vettä silloin tällöin, mutta kastelussa kannattaa pysyä maltillisena, jottei varsi venähdä liian pitkäksi.
Venähtäneen hyasintin tai ritarinkukan voi myös napsaista leikkokukaksi maljakkoon. Varsi kannattaa leikata mahdollisimman läheltä sipulia, ja asetella niukkaan, kylmään veteen. Hyasintit kannattaa nostaa yön ajaksi viileämpään tilaan, jolloin ne kestävät pidempään.