Kauppapuutarhaliitto hakee hanketyöntekijää

Kauppapuutarhaliitto ry hakee

HANKETYÖNTEKIJÄÄ

Haemme määräaikaista osa-aikaista työntekijää Kasvuturpeelle kavereita -tutkimushankkeeseen ajalle 1.6.2022-31.8.2023. Työaika on 50 prosenttinen, eli keskimäärin 20 tuntia viikossa. Hankkeessa tutkitaan uusia kasvuturvetta korvaavia kasvihuonetuotantoon ja metsäpuiden taimille sopivia kasvualustoja.

Hanketyöntekijän pääasiallinen tehtävä on kasvihuoneyrityksissä toteutettavien viljelmäkokeiden seuraaminen. Työ soveltuu erityisen hyvin opintojensa loppusuoralla olevalle maatalous- ja puutarhatieteiden korkeakouluopiskelijalle. Hankkeen viljelmäkokeet voivat soveltua myös maisterintutkielman tai vastaavan opinnäytetyön aiheeksi.

Työtehtävien hoitaminen edellyttää kasvihuoneviljelyn perusperiaatteiden ymmärrystä, aktiivista ja yhteistyökykyistä otetta työhön. Hankkeeseen liittyvien viljelmäkokeiden lisäksi työtehtävät voivat liittyä myös muuhun Kauppapuutarhaliiton toimintaan.

Kauppapuutarhaliiton toimisto sijaitsee Helsingissä Tapanilassa. Kasvihuoneyritykset, joissa viljelmäkokeita toteutetaan sijaitsevat eri puolilla Varsinais-Suomea. Valmius matkustamiseen ja ajokortti ovatkin pakollisia työn suorittamisen kannalta.

Hakemukset 21.4.2022 mennessä osoitteessa: www.lyyti.in/KPL_hanketyontekija

Lisätiedot: toiminnanjohtaja Niina Kangas, niina.kangas@kauppapuutarhaliitto.fi tai puhelimitse p. 045 7733 2662.

Kasvualustoille etsitään vaihtoehtoja

Kauppapuutarhaliitto ry ja Luonnonvarakeskus käynnistävät kaksivuotisen tutkimushankkeen, jolla testataan vaihtoehtoisia kasvualustoja nykyaikaisen kasvihuoneviljelyn tarpeisiin. Tavoitteena on löytää uusia kotimaisia kasvualustamateriaaleja ammattimaiseen viljelykäyttöön korvaamaan osan kasvuturpeesta kasvualustoissa.

Kasvuturpeessa viljellään Suomessa ja maailmalla muun muassa vihanneksia, koristekasveja sekä metsäpuuntaimia. Ennusteiden mukaan kasvuturpeen tarve kasvaa maailmanlaajuisesti tulevina vuosina. On siis tärkeää löytää uusia materiaaleja kasvualustakäyttöön kasvuturpeen rinnalle.

Uusien kasvualustamateriaalien testaaminen ja käyttöönotto kasvihuoneviljelmillä vie vuosia ja vaatii viljelytekniikan sopeuttamista. Vaihtoehtoisia kotimaisia raaka-aineita, jotka soveltuvat kasvihuoneviljelyyn ei vielä ole saatavilla.

– On hyvä, että nyt päästään tutkimaan uusia materiaaleja viljelmäkokeissa kasvihuoneyrityksissä. Ensimmäisessä vaiheessa uusia materiaaleja sekoitetaan kasvuturpeen joukkoon, jotta kasvualustan ominaisuudet säilyvät viljelyyn sopivina, kertoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Niina Kangas.

Kasvuturvetta tarvitaan jatkossakin

Kauppapuutarhaliiton arvion mukaan noin kaksi kolmasosaa kaikesta Suomen kasvihuoneviljelystä pohjautuu kotimaisen kasvuturpeen käyttöön. Jos muiden tuontimateriaalien saatavuus heikentyisi, riippuvuus kasvuturpeesta nousee nopeasti.

– Kasvuturve on tärkein ja käytetyin kasvualustamateriaali meillä Suomessa ja maailmalla. On huoltovarmuudenkin kannalta tärkeää, että kotimaista kasvuturvetta voidaan käyttää jatkossakin ammattiviljelyssä, Kangas sanoo.

 

Kauppapuutarhaliiton ja Luonnonvarakeskuksen lisäksi hankkeeseen osallistuvat Biolan Oyj, Kekkilä-BVB, Kiteen Mato ja Multa Oy, Österbottens svenska producentförbund, ÖSP, Hedelmän- ja marjanviljelijäinliitto, Puutarhasäätiö sekä Maiju ja Yrjö Rikalan puutarhasäätiö. Hanketta rahoitetaan valtion Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelmasta.

Yli puolet kasvihuoneista lämpiää uusiutuvalla energialla

Luonnonvarakeskuksen tuoreen selvityksen mukaan uusiutuvan energian osuus kasvihuoneiden lämmityksessä oli 56 prosenttia vuonna 2021. Kasvihuoneiden lämmitys perustuu suurelta osin uusiutuviin puu- ja peltopohjaisiin energianlähteisiin. Yleisin lämmityspolttoaine kasvihuoneissa on metsähake. Öljyn käyttö on laskenut viimeisen 15 vuoden aikana roimasti. Öljyn osuus on enää kahdeksan prosenttia kokonaisenergiankulutuksesta. Myös turpeen käyttö lämmityksessä on vähentynyt.

– Kasvihuoneyrittäjät ovat siirtyneet uusiutuviin energialähteisiin. Puutarhoilla on investoitu puu- ja peltoenergian käyttöön sekä uuteen teknologiaan, kertoo toiminnanjohtaja Niina Kangas Kauppapuutarhaliitosta.

Sähkön merkitys energianlähteenä on noussut ympärivuotisen vihannestuotannon myötä. Ympärivuotisessa kasvihuonetuotannossa kasvuston valotus vaatii energiaa.

Sähkön osuus kokonaisenergiasta on noin kolmannes kasvihuonealan energiankäytöstä. Kasvihuoneyritykset käyttivät sähköä 619 gigawattituntia vuonna 2021. Tässä kasvua edelliseen tilastointivuoteen 2017 verrattuna 20 GWh, eli kolme prosenttia.

– Vaikka sähkön käyttö on hieman noussut, on myös sato neliötä kohden kasvanut huimasti. Vuodesta 2017 kasvihuonevihannesten kokonaissato on kasvanut 10 miljoonaa kiloa, eli noin 10 prosenttia. Sadon kasvaminen laskee energiankäyttöä viljeltyä vihanneskiloa kohden, Kangas selvittää.

Aurinkoinen kevätsää vallitsee nyt koko Suomessa. Siitä iloitaan myös vihanneksia ja kukkia viljelevissä kasvihuoneyrityksissä, sillä tärkein energianlähde kasvihuoneissa on kuitenkin aurinko.

– Kasvihuoneviljelyn ideana on nimenomaan viljellä säältä suojatussa tilassa auringon valolla ja lämmöllä, mutta tietenkään se ei nykyaikaisessa kasvihuoneviljelyssä yksin riitä, Kangas kertoo.

Luvut perustuvat Luonnonvarakeskuksen tuoreisiin tietoihin.

3000 narsissia odottaa löytäjäänsä eri puolilla Suomea 15.3.

Tiistaina 15.3. Suomi täyttyy löytäjää odottavista tetenarsisseista, kun Kauppapuutarhaliitto järjestää Yksinäinen narsissi -tempauksen. Tempauksessa jaetaan kotimaisia tetenarsissipaketteja vilkkaisiin paikkoihin ihmisten löydettäväksi ja iloksi ympäri Suomen. Löytäjä saa pitää paketin, ja häntä pyydetään kertomaan sosiaalisessa mediassa, mistä tetenarsissi on löydetty.

Yksinäisiä narsisseja on jakamassa 69 eri toimijaa 63 eri paikkakunnalla eri puolella Suomea. Mukana on viljelijöitä, puutarhoja sekä kukkakauppoja. Narsisseja on jaossa yhteensä noin 3000 ruukkua.

– Yksinäinen narsissi -kampanjan tarkoituksena on viestiä tetenarsissien käynnissä olevasta sesongista ja siitä, että niitä viljellään paikallisesti eri puolilla Suomea. Tottakai tempauksella halutaan myös ilahduttaa ja tuoda iloa ihmisten arkipäivään, sanoo Kauppapuutarhaliiton viestintäpäällikkö Minna Rantala.

Yksinäinen narsissi -tempaus viestii myös tetenarsissin kestävyydestä: se pärjää pienen totuttelun jälkeen jopa kymmenessä pakkasasteessa. Kasvi onkin ensimmäinen kevään ulkokasvi. Tetenarsisseja viljellään vuosittain noin 50 yrityksessä eri puolilla Suomea ja niitä on saatavilla helmikuulta huhtikuulle. Sesonki huipentuu pääsiäiseen.

Löydettyjä narsisseja voi seurata sosiaalisesta mediasta tunnisteella #yksinäinennarsissi sekä kotimaisista kukista kertovalla Kauniisti kotimaisen kanavilla Instagramissa ja Facebookissa. Kannattaa tarkkailla ympäristöä ulkona liikkuessa 15.3.!

Mukana olevat paikkakunnat ja yritykset:

Akaa Palkinpään Puutarha/Jennin Kukka ja Puutarha Oy
Akaa Viiala Kukka ja hautauspalvelu
Aura, osa Pöytyää ja Tarvasjokea Kukkakauppa Vihreä Seppele / Kukka Fuksia
Elimäki/Kouvola Holopaisen Kukka-ja Hautauspalvelu Oy
Espoo Kukkakauppa Soukan Sydän
Eurajoki KukkastudioLempi/Kiehuvakartano
Haapavesi Niittykosken Kauppapuutarha Oy
Helsinki Pirilän Kukkatalo Oy
Hollola Hollolan kukka ja hautauspalvelu
Hämeenkoski, Hollola Heliä
Hämeenlinna Parolantien Kukkapalvelu Oy
Hämeenlinna Kaisan Kukka
Hämeenlinna ja Hattula Lakstedtin Puutarha Oy
Ii Arvo Kova Oy, Iin Kukkakauppa
Joensuu S-kukka
Joensuu Joensuun Kukkatalo
Jyväskylä Huiskula-Hilverda Oy
Jyväskylä Kukkahuone Helmi
Jyväskylä Mestarin Kukka
Kaarina Pirilän Kukkatalo Oy
Kangasala/Tampere Honkasen Puutarha Oy
Kankaanpää Rauno Nieminen Puutarha
Kankaanpää Kankaanpään kukka ja hautaustoimisto Anttila oy
Karjaa ja Hanko Happy Flower
Karkkila Puutarha Sundström
Kemiö Kukkapalvelu Tiarella
Kempele Arvo Kova Oy, Keijun Kukkapuoti
Kerava Kalevan Kukkatalo Oy (Kukkakauppa Miraflora)
Kirkkonummi Flowering by Satu
Kirkkonummi Kirkkonummen kukka ja hp
Kitee Kukka ja sidonta Kesäheinä
Kokkola Lindell Flowers
Korpilahti, Vaajakoski, Jämsä Puutarha Suokukka Ay
Kotka Puutarhalinna
Kuopio Heikkisen Kukkatarha
Kuusamo Prisman Kukka Kuusamo
Kämmenniemi Kämmenkukka
Lahti Kukka ja Sisustus Neilikka
Laihia T:mi tasamaa
Lapinlahti Kukkakauppa Kinnunen
Lappeenranta Kukkakauppa ja Hautaustoimisto Nyberg Oy
Laukaa Kukka-ja hautauspalvelu Vehviläinen
Littoinen Gugga
Lohja Kukkahuone Verona
Muurame Ritun Puutarha
Mynämäki Sundellin puutarha
Nurmijärvi Kukka-Mökki Klaukkala oy
Oripää Martin Tarha Oy
Pieksämäki Partaharjun Puutarha Oy
Pori Antinkukka
Pori Kukkii
Porvoo Cassandras Trädgård Ab
Porvoo Porvoon Kukkatalo
Punkalaidun Kesälaitumen Kukka Ky
Pyhäjärvi Rönkön Kukkatarha Oy
Raisio Pirilän Kukkatalo Oy
Riihimäki Pirilän Kukkatalo Oy
Salo Pirilän Kukkatalo
Salo Kukkahuone Rinkeruusa
Savonlinna Tmi Pääskylahden puutarha
Tampere Pirilän Kukkatalo Oy
Tampere Huiskula-Hilverda Oy
Turku Lepolan Puutarha Oy
Turku Huiskula oy
Turku Runosmäen kukka
Vesanto Vesannon Tupa Oy/ Vesannon kukka-ja hautauspalvelu
Veteli Harmaakiven Puutarha
Vihti Onnelan Puutarha
Äänekoski Pajunkukka Oy