NW Systems Ab Oy voitti Innovaatiopalkinnon 2023

Vuoden 2023 Puutarha-alan innovaatiopalkinnon on voittanut menetelmä kasvihuoneilmaston optimointiin aktiivisella kosteudenpoistolla ja lämmön talteenotolla. Innovaation kehittäjä on NW Systems Ab Oy. Palkinto jaettiin torstaina 26.10. Tampereella Kauppapuutarhaliiton järjestämässä Uuden Tekniikan Päivässä. Palkinnon arvo on 2 000 euroa.

Kasvihuoneiden kosteudenpoisto on tähän mennessä toteutettu suurelta osin lämmittämällä huonetta ja tuulettamalla ylimääräinen kosteus ulos. Tässä menetelmässä hukataan kuitenkin energiaa sekä kasvien kasvua lisäävää hiilidioksidia. Aktiivisen kosteudenpoiston avulla kasvihuoneen kosteus otetaan talteen suoraan ilmasta ja se voidaan hyödyntää myöhemmin esimerkiksi kastelussa uudelleen. Tuuletusluukkuja voidaan pitää enemmän suljettuina, jolloin kasvihuoneen energiatehokkuus kasvaa huomattavasti. Samalla kasvuolosuhteet voidaan optimoida kasvin kannalta paremmin.

Yhdistettynä lämmöntalteenottoon, kosteudenpoistojärjestelmä vähentää myös kasvihuoneen lämpöenergiantarvetta sekä lisää yrityksen energiaomavaraisuutta merkittävästi. Teknologialla on potentiaalia vähentää kasvihuoneviljelyn hiilijalanjälkeä entisestään.

Kosteudenpoistoon ja lämmöntalteenottoon kehitettyä teknologiaa on jo olemassa ja käytössä kasvihuoneissa, joten ideana innovaatio ei ole täysin uusi. NW Systemsin tapa suunnitella ja toteuttaa tekniikka, on kuitenkin innovatiivinen. Kosteudenpoisto toimii tehokkaasti olosuhteista riippumatta. Lisäksi järjestelmän suunnittelu on tehty kustannustehokkaasti, jolloin järjestelmä tulee olemaan hinnaltaan kilpailukykyinen.

– Innovaatiopalkintoa oli hakemassa alalla toimivia ja sitä tuntevia organisaatioita sekä ulkopuolisia tahoja. Suomalainen kasvihuoneviljely on maailman huippua. On hienoa nähdä, että Suomessa osataan myös innovoida ja kehittää uutta teknologiaa sekä uusia viljelymenetelmiä, kertoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtajan sijainen Lassi Remes.

Palkinnot rahoittava Puutarhasäätiö sr on Kauppapuutarhaliiton 1957 perustama säätiö, jonka tarkoituksena on edistää suomalaisen kasvihuoneviljelyn tutkimusta ja kehittämistä. Säätiö jakaa vuosittain varoja tutkimukseen, koetoimintaan, selvityksiin ja erilaisiin hankkeisiin, joilla on tai voi olla merkitystä suomalaiselle kasvihuoneviljelylle.

Lisätietoja:

toiminnanjohtajan sijainen
Lassi Remes
040 675 8875
lassi.remes@kauppapuutarhaliitto.fi

Lindroosin Puutarha Oy Kaarinasta on Vuoden 2023 kasvihuonevihannesten laatutuottaja

Piikkiössä, Kaarinassa sijaitseva Lindroosin Puutarha Oy on palkittu vuoden 2023 parhaana kasvihuonevihannesviljelmänä Suomessa. Palkinto jaettiin keskiviikkona Kauppapuutarhaliitto ry:n vuosikokouksessa.

Vuonna 1940 perustetulla puutarhalla viljellään ympärivuotisesti salaatteja, tomaatteja ja yrttejä 11 600 neliömetrin alalla. Puutarhan yrittäjinä toimivat veljekset Jussi ja Ismo Lindroos. Veljesten isoisän Uuno Lindroosin perustamalla puutarhalla viljeltiin aluksi vihannesten lisäksi myös kesä- ja muita sesonkikukkia. Kukkien viljely jäi pois 1990-luvulla, mistä lähtien puutarhalla on keskitytty vihannesten viljelyyn.

Tänä päivänä tärkein tuote puutarhalla on leikattu jääsalaatti. Kausituotantona viljellään tomaattia, kurkkua ja paprikaa. Yrteistä viljellään muun muassa basilikaa, persiljaa, tilliä ja ruohosipulia. Kaikki tuotteet myydään suorajakeluna ruokakauppoihin Turun alueelle ja pääkaupunkiseudulle. Puutarhalla on myös oma vähittäismyymälä, josta paikkakuntalaiset saavat hakea Lindroosin sekä lukuisten muiden paikallisten puutarhojen tuotteita suoraan myymälästä.

Puutarhalla on tehty isoja investointeja viime vuosikymmenellä, kun puutarhalla uusittiin ja rakennettiin kasvihuoneita sekä lämpökeskus. Työntekijöitä puutarhalla on 20-30 vuodenajasta riippuen. Perheyrityksen jatko näyttää lupaavalta, sillä puutarhalla työskentelee myös seuraava sukupolvi, Ismon lapset Linda ja Lassi Lindroos.

Vuoden laatuottaja -tunnustus myönnetään vuosittain Sirkkalehtimerkkiä käyttäville puutarha-alan yrityksille. Sen tavoitteena on antaa tunnustusta yrityksille, jotka paitsi tuottavat hyvänlaatuisia tuotteita, myös toimivat laadukkaasti ja pitkäjänteisesti. Sirkkalehtimerkkiä käyttävät yritykset noudattavat puutarhatuotannon yhteistä ohjeistoa, Laatutarha-ohjeistoa.

Kotimaiset Kasvikset ry nimeää vuoden laatutuottajat jäsenjärjestöjensä esityksestä. Kasvihuoneyrittäjien valtakunnallinen yrittäjäjärjestö Kauppapuutarhaliitto ry esittää vuosittain tunnustuksen saavat kasvihuoneyritykset. Vuoden laatutuottajien nimeäminen aloitettiin vuonna 1994. Tunnustus jaetaan kasvihuonevihannes-, kukka-, marjan- ja hedelmän-, taimitarha-, avomaan vihannes- sekä perunan tuottajille.

Lataa kuvia Lindroosin puutarhalta täältä

Lisätietoja:

Yrittäjä, Lindroosin Puutarha Oy
Jussi Lindroos
040 551 7670

toiminnanjohtajan sijainen 
Lassi Remes
040 675 8875
lassi.remes@kauppapuutarhaliitto.fi

Martin Tarha Oy Oripäästä on Vuoden 2023 kukkien laatutuottaja

Oripääläinen Martin Tarha Oy on palkittu vuoden 2023 parhaana kukkaviljelmänä Suomessa. Palkinto jaettiin keskiviikkona Kauppapuutarhaliitto ry:n vuosikokouksessa.

Vuonna 1995 perustettu perheyritys viljelee koristekasveja ympärivuotisesti 5 000 neliömetrin alalla. Puutarhalla viljellään laaja skaala erilaisia ruukkukukkia lukuisissa eri lajikkeissa. Valtaosa myynnistä on tukkukauppaa. Puutarhan yhteydessä sijaitsee myös kukkakauppa. Puutarhan perustivat yrittäjäpariskunta Martti ja Tarja Repo. Nyt puutarhalla jatkaa toisessa polvessa yrittäjäpariskuntana Janne ja Petra Repo. Puutarhan tuotannosta ja tukkukaupasta vastaa Janne Repo, Petra Repo kukkakaupasta ja yrityksen markkinoinnista. Puutarhalla työskentelee yhteensä kahdeksan työntekijää ympärivuotisesti.

Martin Tarha Oy:lla viljeltäviä tuotteita ovat muun muassa joulutähdet, kiinanruusut, soilikit, hortensiat, pelargonit, erilaiset viherkasvit, oikeastaan koko ruukkukukkien kirjo. Puutarha on erikoistunut tarjoamaan tutuista tuotteista laajaa valikoimaa erilaisia erikoislajikkeita, ja ottaa viljelyohjelmaan rohkeasti uusia tuotteita ja haastaa massatuotantoajattelua. Innovatiivinen puutarha pyrkii kuuntelemaan tarkalla korvalla varsinkin kukkakauppiaita, ja tarjoamaan kotimaiseen valikoimaan jotain uutta ja erilaista. Vuositasolla puutarhalta valmistuu noin 400 000 ruukkua.

Vuoden laatuottaja -tunnustus myönnetään vuosittain Sirkkalehtimerkkiä käyttäville puutarha-alan yrityksille. Sen tavoitteena on antaa tunnustusta yrityksille, jotka paitsi tuottavat hyvänlaatuisia tuotteita, myös toimivat laadukkaasti ja pitkäjänteisesti. Sirkkalehtimerkkiä käyttävät yritykset noudattavat puutarhatuotannon yhteistä ohjeistoa, Laatutarha-ohjeistoa.

Kotimaiset Kasvikset ry nimeää vuoden laatutuottajat jäsenjärjestöjensä esityksestä. Kasvihuoneyrittäjien valtakunnallinen yrittäjäjärjestö Kauppapuutarhaliitto ry esittää vuosittain tunnustuksen saavat kasvihuoneyritykset. Vuoden laatutuottajien nimeäminen aloitettiin vuonna 1994. Tunnustus jaetaan kasvihuonevihannes-, kukka-, marjan- ja hedelmän-, taimitarha-, avomaan vihannes- sekä perunan tuottajille.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja, Martin Tarha Oy
Janne Repo
050 520 1939

toiminnanjohtajan sijainen, Kauppapuutarhaliitto ry 
Lassi Remes
040 675 8875

Uusi kukkasesonki syksyyn – syystähti tuo tunnelmaa loppuvuoteen

Pimeän vuodenajan lähestyessä arki siirtyy enemmän sisätiloihin ja koti kaipaa enemmän piristystä. Loka-marraskuuhun onkin syntynyt uusi kukkasesonki hämärtyviä iltoja piristämään. Marketeissa ja kukkakaupoissa alkaa nyt näkyä syystähtiä ja prinsettioita.

– Syystähtiä ja prinsettioita on ollut myynnissä syksyisin jo jonkin aikaa, mutta nyt niistä on kasvanut uusi kukkasesonki syksyyn ja niitä osataan jo odottaa. Syystähdiksi kutsutaan joulutähden syksyisen värisiä lajikkeita. Prinsettia on taas joulutähden pienempikukkainen sukulainen. Molemmat ovat erinomaisia vaihtoehtoja myös heille, jotka eivät niin innostu joulusta, kertoo Kauppapuutarhaliiton viestintäpäällikkö Minna Rantala.

Herkän vaaleanpunainen prinsettia ilahduttaa runsaskukkaisella kasvutavallaan. Kasvi on tyypillistä joulutähteä hieman pienempikokoinen ja sen reunuslehdet sirommat. Princettia on ihana lahja paitsi omaan kotiin myös vaikkapa synttärisankarille tai syksyllä opinnoistaan valmistuvalle.

Syystähdet taas nimensä mukaisesti sulostuttavat värimaailmaltaan ruskan väreissä. Syystähtien reunuslehtien väri vaihtelee persikkaisesta ja aprikoosin värisestä trendikkäisiin maitokahvin sävyihin. Muotoja ja kokoja kasvista löytyy useita. Värit sopivat mainiosti esimerkiksi Halloween-koristeluihin ja syksyisiin illanistujaisiin. Perheen isät ilahtuvat rouheaan ruukkuun istutetusta syystähdestä isänpäivälahjana.

– Erikoisempia väriyhdistelmiä kannattaa kärkkyä omaan ostoskoriin jo heti sesongin alkupuolella. Joulua kohti mentäessä perinteisen punaiset versiot joulutähdistä yleistyvät, ja harvinaisempia variaatioita voi olla hankalampi löytää. Kotimaisesta kukasta saa hyvällä hoidolla pitkäaikaista iloa läpi pimeän vuodenajan, Rantala sanoo.

Hoida kuten joulutähteä

Prinsettiat ja syystähdet hyötyvät samanlaisesta hoidosta kuin serkkunsa joulutähti. Tärkeää on pitää kasvi riittävän valoisassa ja tasaisen lämpöisessä paikassa, suojattuna vedolta tai kuumottavalta lämpöpatterilta. Lämpötila kannattaa huomioida jo matkalla myymälästä kotiin tai lahjaa kuljetettaessa: kasvi on hyvä suojata kylmältä lokakuun viileydeltä.

Kaikkia tähtösiä kastellaan tasaisesti huoneenlämpöisellä vedellä, liikakastelua välttäen. Veden voi antaa suoraan mullan päälle tai aluslautaselle. Altakastelumenetelmä suojelee parhaiten kasvin herkkiä juuria. Kiireisen kastelijan apu on upotusmenetelmä, jolla kastelu riittää kerran-pari viikossa.

Tarvitsetko kuvia syystähdistä tai joulutähdistä julkaisuusi? Lataa kuvia ilmaiseksi täältä.

Kasvihuoneyritysten talvi näyttää valoisalta

Viime talvena huippunsa saavuttanut energiakriisi kohdistui kasvihuonealaan voimakkaasti, jonka seurauksena kotimaisia kasvihuonevihanneksia viljeltiin selvästi normaalia vähemmän. Kevään aikana tuotanto palasi talvitauolta ryminällä ja kuluttajat ovat saaneet nauttia runsaasta tarjonnasta pitkin kesää. Myös tuleva talvi näyttää kasvihuonevihannesten osalta lupaavalta. Kotimaisia kasvihuonevihanneksia tulee olemaan saatavilla hyvin, mikä heijastuu myös kuluttajahintoihin.

– Kasvihuonevihannesten osalta tulevan talven tuotantomäärät tulevat olemaan melko normaalilla tasolla. Odotamme hyvän tarjonnan heijastuvan kotimaisten kasvihuonevihannesten hintatasoon. Kasvihuonealalla on haasteista huolimatta hyvä vire ja viljelijät odottavat talvea positiivisin mielin, kertoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtajan sijainen Lassi Remes.

Energiakriisi on saanut suomalaiset kasvihuoneyrittäjät tehostamaan kasvihuoneviljelyä entisestään. Tavoitteena on säästää energiaa viljelyä optimoimalla sekä investoimalla energiapihiin teknologiaan. Esimerkiksi valotuksessa on siirrytty kiivaasti LED-valaistukseen, jonka ansioista tuotannossa säästetään huomattavasti energiaa.

– Kasvihuoneviljelijät ovat vastuullisessa tuotannossa edelläkävijöitä.  Ala on muun muassa pudottanut hiilijalanjälkeään 60 prosenttia vuodesta 2004. Haastava viime talvi vauhditti investointeja tehokkaampaan tuotantoon entisestään, Remes kertoo.

Sähköverkon turvaajia

Kasvihuoneyritykset ovat olleet jo vuosia merkittävä osa sähköverkon häiriöreserviä, jota tarvitaan yllättävissä häiriötilanteissa sekä sähkön tuotannon ja kulutuksen lyhytkestoiseen tasapainottamiseen. Parhaimmillaan kaksi kolmasosaa häiriöreservistä on kertynyt kasvihuoneista.  Kasvihuoneiden käyttämiä kasvatusvaloja voidaan hetkessä sammuttaa, tai sähkön kulutusta lisätä valtakunnan sähköverkon tarpeiden mukaan.

– Kasvihuoneiden antamaa turvaa sähköverkolle tarvitaan niin kesällä kuin talvellakin. Jos sähkön saatavuudessa on haasteita, kasvihuoneet ovat mukana sähkötalkoissa. Uusituvan sähköntuotannon kasvaessa myös häiriöreservin tarve kasvaa tulevaisuudessa, Remes selvittää.