Kasvihuonevihannesten paras sesonki on käynnissä

Kotimaisten tomaattien, kurkkujen, salaattien ja yrttien tarjonta runsastuu aina kesän korvalla, kun myös sesonkiviljelijöiden tuotteet tulevat kauppoihin. Helteet ovat siivittäneet vihannesten myyntiä. Aurinkoinen sää saa vihanneskasvustojen sadon kypsymään nopeammin, joten hevitiskit täyttyvät nyt tuoreista vihanneksista.

– Tuotanto kasvihuoneyrityksissä on nyt kovassa vauhdissa. Säät suosivat kasvua ja vihannesten myyntiä. Helle ja grillisesonki saa suomalaiset vierailemaan ahkerasti heviosastoilla. Kasvihuonevihannesten kysyntä on nyt korkealla, iloitsee Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Niina Kangas.

Kesäkaudella tarjontaa on enemmän myös erikoisemmista tuotteista. Nyt kannattaa kokeilla myös erikoisempia tomaatteja tai yrttejä, joita on nyt paljon saatavilla. Myös kotimaisten paprikoiden tarjonta on nyt runsaimmillaan.

– Erityisesti yrttien menekki on nyt hyvä. Niitä hankitaan paljon kevään ja kesän juhliin ja valmistujaissesonkiin. Kesän kestosuosikki tilli käy nyt hyvin kaupaksi ja myös erikoisemmat yrtit valikoituvat hyvin asiakkaiden ostoskoreihin. Myös Vuoden HeVi basilika kiinnostaa nyt erityisen paljon, Kangas kertoo.

Yrteistä löytyy erinomaisia makupareja kesän suosikkiruokiin. Basilika sopii tomaatin kylkeen, tilli on kotimaisen uuden perunan paras kaveri, mutta myös salvia maustaa kesän ensimmäiset perunat. Minttu taas sopii kurkun seuraksi tsatsikiin ja grillatut paprikat maustuvat parhaiten timjamilla.

Vaikka vihannesten kulutus on nyt parhaimmillaan, kylmempinä vuodenaikoina kulutus laahaa.

– Toivoisi, että vihannesten kulutus olisi yhtä runsasta ympäri vuoden. Uusien ravitsemussuositusten mukaan meidän tulisi syödä kasviksia nyt 500–800 grammaa, ja valitettavasti emme ole lähelläkään sitä, Kangas miettii.

Puutarha-alan Innovaatiopalkinto 2024 – kasvihuonetuotantoa kehittäviä ideoita etsitään

Kauppapuutarhaliitto ry etsii uusia tuotteita, tuotantomenetelmiä, palveluita tai ideoita, joiden avulla voidaan merkittävällä tavalla kehittää suomalaista kasvihuonetuotantoa ja sen kannattavuutta. Jaettavien palkintojen arvo on yhteensä 10 000 euroa.

Innovaatiopalkintojen tarkoituksena on edistää yritysten, yliopistojen, tutkimuslaitosten ja yksittäisten henkilöiden suomalaista kasvihuonetuotantoa palvelevaa innovointia. Ratkaisut voivat liittyä kasvihuoneyritysten tuotantoon, tuotekehitykseen, teknologiaan tai vaikkapa tuotteiden markkinoiden kehittämiseen. Niiden tulee edistää yritysten kannattavuutta, tuottavuutta ja kilpailukykyä tai ympäristöystävällisyyttä.

Ehdotuksia arvioitaessa merkittävä painoarvo on ehdotuksen uutuudella ja realistisuudella. Perusedellytyksenä on, että ehdotus on todennäköisesti toteuttamiskelpoinen ja että sillä on teknisiä tai kaupallisia edellytyksiä. Mitä pidemmälle vietyjä toteuttamissuunnitelmat ovat, sitä paremmat mahdollisuudet ehdotuksella on menestyä kilpailussa. Jo valmiita kaupallisia tuotteita ei kuitenkaan palkita. Osallistua voi myös ideoilla, jotka eivät ole patentoitavissa tai muuten suojattavissa.


Osallistumisohjeet

Täytä osallistumislomake osoitteessa: www.lyyti.in/innovaatiopalkinto24

Ehdotukset käsitellään ehdottoman luottamuksellisesti. Ehdotuksen kaikki oikeudet säilyvät ehdotuksen tekijällä. Asiamiehellä, järjestäjillä tai tuomaristolla ei ole minkäänlaisia oikeuksia esitettyjen ideoiden suhteen. Mikäli hakija aikoo suojata ehdotuksensa, on se tehtävä ennen tulosten julkistamista. Palkitut ideat esitellään yleisellä tasolla yhteistyössä ideoijan kanssa.

Osallistuneista voidaan sulkea pois ehdotukset, jotka eivät täytä näiden sääntöjen vaatimuksia.

Tuomaristo voi harkintansa mukaan käyttää ideoiden arvioinnissa asiantuntijoita, jotka eivät ole osallistuneet ehdotusten laadintaan.

Osallistua voivat suomalaiset yritykset, yhteisöt, yliopistot ja muut oppilaitokset, tutkimuslaitokset sekä yksityiset henkilöt. Tuomaristoon kuuluvat, ohjelman laatimiseen osallistuneet henkilöt tai Kauppapuutarhaliiton henkilökunta eivät voi osallistua.

Tuomaristona toimii Kauppapuutarhaliitto ry:n johtokunta valitsemiensa asiantuntijoiden kanssa.

Palkintosumma on 10.000 euroa. Tuomaristo voi päätyä jakamaan palkintosumman, tai myös olla jakamatta palkintoja. Palkinnot lahjoittaa Puutarhasäätiö sr. Palkinnot ovat saajalleen veronalaista tuloa.Puutarha-alan Innovaatiopalkinto jaetaan Kauppapuutarhaliiton Uuden Tekniikan Päivässä Tampereella 31.10.2024.

Osallistumisaika on 19.5. – 31.8.2024.

Lisätietoja:

toiminnanjohtaja
Niina Kangas
045 7733 2662
niina.kangas@kauppapuutarhaliitto.fi

Puutarhamyymälöiden kovin sesonki on alkamassa

Paikallisten kesäkukkapuutarhojen kovin sesonki on käsillä. Kasvihuoneviljelijöiden yrittäjäjärjestö Kauppapuutarhaliitto juhlii kesäkukkakautta Käy kasvihuoneeseen -teemapäivällä perjantaina 17. toukokuuta, jolloin kannustetaan kaikkia vierailemaan omilla lähipuutarhoilla. Lämpimien säiden vuoksi loppuviikko tulee olemaan puutarhamyymälöissä erittäin vilkas.

– Paikalliset puutarhat ympäri Suomen ovat nyt täynnä lähellä kasvatettuja kesäkukkia parhaimmillaan. Haluamme juhlia tätä sesonkia teemapäivällä perjantaina, jolloin on hyvä hetki vierailla paikallisessa puutarhamyymälässä, sanoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Niina Kangas.

Kesäkukkia viljellään Suomessa yli 30 miljoonaa kukkaa vuosittain. Niitä viljelee Suomessa 350 yritystä eri puolilla Suomea. Miltei jokaisesta kunnasta löytyy oman kylän paikallinen puutarha, missä kukat on kasvatettu.

– Kesäkukkasesonki on kova puristus yrittäjille. Kun kesä alkaa kolkuttaa, ihmiset villiintyvät nopeasti puutarhaharrastukseen ja myymälät ovat täynnä väkeä toukokuulta kesäkuulle aamusta iltaan. Sesonki päättyy yhtä nopeasti kuin alkaakin, monella puutarhalla juhannuksena, Kangas kertoo.

Suomalaisten suosikkikukkia ovat perinteiset orvokit, pelargonit, petuniat ja begoniat. Suosittu väri on erityisesti vaaleanpunainen. Trendit ovat myös hyvin alueellisia: jossain taajamassa valkoinen voi olla suosittu, kun viereisessä pitäjässä taas hittinä voivat olla keltaiset kukkat.

– Ruotsissa ovat tällä hetkellä suosittuja hieman hailakammat väriset roosat ja beiget värit. Niiden tuloa odotellaan seuraavaksi Suomeen, Kangas sanoo.

Katso lähimmät puutarhamyymälät suoramyyntikartalta

Nyt vietetään valtakunnallista tomaattiviikkoa

Valtakunnallista tomaattiviikkoa vietetään 13.–19.5. Suomessa tomaatteja viljelee noin 200 kasvihuoneyritystä. Kotimaiset tomaatit ovatkin oikeaa lähiruokaa, ja yksi tuoreimmista ruuista, mitä kauppareissulta löytää. Suomessa kasvatetaan erilaisia tomaattityyppejä ympäri vuoden. Satokausi on parhaimmillaan juuri nyt, ja tänä kesänä saadaan jälleen nauttia upean runsaasta tomaattisadosta.

Tunnetko tomaattityypit?

Suomalaisten suosituimmat tomaattityypit ovat peruspyöreän klassikkotomaatin lisäksi raikkaat kirsikkatomaatit. Lisäksi myynnissä on muun muassa pihvi-, san marzano-, luumu-, cocktail-, helmi- ja terttutomaatteja. Saatavilla on myös erilaisia perinnetomaatteja kuten häränsydäntomaatteja.

Klassikkotomaatti sopii monenlaiseen ruokaan: salaatteihin, leivän päälle, lämpimiin ruokiin ja kastikkeisiin. Pikkutomaatit, kuten kirsikka- ja helmitomaatit ovat erinomaisia sellaisenaan, koristeluissa ja salaateissa. Testaa myös keltaisina! San Marzano-tomaateista saa erinomaista pizzakastiketta ja se sopii lämpimiin ruokiin tai vaikka hampurilaisiin. Pihvitomaattia voi käyttää esimerkiksi täytettynä ja grillauksessa. Maukkaat terttutomaatit sopivat syötäväksi tuoreena tai vaikka paahdettuna.

Kiistattomat terveyshyödyt

Tomaatti on jo käyttömääränsä puolesta yksi tärkeimmistä terveyttä edistävistä kasviksista, sillä suomalainen syö tomaatteja vuodessa noin 10 kiloa, joten se on yksi suomalaisten eniten syömistä vihanneksista.

Tomaatti on erinomainen lykopeenin lähde. Lykopeeni on antioksidantti, joka antaa tomaatille sen voimakkaan punaisen värin. Tomaatti sisältää myös reippaasti kaliumia. A-vitamiinia tomaatissa on runsaasti ja C- ja E-vitamiinia kohtalaisesti, samoin kuin B-ryhmän vitamiineja.

Suomalaiset syövät vieläkin liian vähän kasviksia ja vain harva yltää päivittäiseen 500–800 gramman tavoitteeseen. Tomaateilla päivän kasvisannos täyttyy hyvin, esimerkiksi yksi kirsikkatomaattirasia kattaa jo noin puolet päivän kasvissuosituksesta. Tomaattikiloja on helppo lisätä myös lisäämällä tuoreita tomaatteja patoihin tai kastikkeisiin. Tomaattirasia toimii myös helppona mukaan otettavana eväänä.

Grilliin ja kastikkeisiin

Monikäyttöinen ja helppo tuoreista tomaateista keitetty tomaattikastike sujahtaa kastikepohjaksi pastaan, makua tuomaan pitsoihin tai vaikka keitoksi. Kastike on myös kiireisen perheen pelastus: se ei menetä aromejaan pakastaessakaan.

Nopeasti valmistuvat ja maistuvat pikkelöidyt kirsikkatomaatit saavat makua hapoista ja yrteistä ja ovat oiva lisuke esimerkiksi grilliruualle. Grillissä voi kokeilla myös mehukkaita tomaattiburgereita, joiden väliin voi kokeilla suuria ja meheviä pihvitomaatteja.

Viisi kukkavinkkiä äitienpäivään

Juuri nyt puutarhamyymälät ympäri maan ovat täynnä värikkäitä kesäkukkia, jotka ovat mitä ihanin äitienpäivälahja. Tarjolla on useita eri lajivaihtoehtoja, joista löytyy varmasti lemppari monenlaiseen makuun äidille, mummolle, tädille tai vaikka anopille.

  1. Orvokki tuo kevään

Orvokki on yksi suomalaisten suosikeista – kasvia viljellään vuosittain 9–10 miljoonaa kappaletta. Kukkien väriskaala on laaja ja niiden koko vaihtelee suloisista pikkukukista näyttäviin, lapsen kämmenen kokoisiin. Orvokki on kiitollinen kukkija, josta riittää hyvällä hoidolla iloa jopa koko kesäksi.

  1. Perinteikäs pelargoni

Perinteinen kotipelargoni pyöreine kukintoineen on viehättävä klassikko. Menevillekin äideille pelargoni on hyvä valinta, sillä se on sitkeä ja helppohoitoinen kasvi. Pelargoni viihtyy parhaiten aurinkoisella paikalla, se sopii hyvin niin pihalle ja puutarhaan kuin parvekkeelle ja verannallekin.

  1. Trendikäs daalia viherpeukalolle

Upean näyttävin kukin loistava daalia sopii mainiosti vähän kokeneemmalle kotipuutarhurille. Lämpöä, valoa, vettä ja ravinteita kaipaava kasvi palkitsee upeilla kukillaan, joista riittää iloa kesällä myös oman pihan leikkokukkakimpuissa.

  1. Huoleton amppeli

Valmis amppeli on helppo valinta, se sopii pienellekin parvekkeelle ja ilahduttaa myös portinpieltä tai mökkipihaa. Seka-amppeli on näyttävä tai päivänsankarille voi valita vaikkapa huoletonta lumihiutaletta mökkipihaan, klassista lobeliaaparvekkeelle, kaunista dianaa portin pieleen tai viehättävää verenpisaraa varjoisalle verannalle. Puutarhat myyvät näyttäviä valmisamppeleita, joista saa kauniin muistamisen helposti. Näppärä askartelee oman amppelin ruukusta ja juuttinarusta!

  1. Yhteistä aikaa puutarhalla

Äitiä voi muistaa myös viemällä hänet läheiselle suoramyyntipuutarhalle. Monet kukkia myyvät puutarhat avaavat ovensa juurikin toukokuun alussa. Vierailu kukkia tulvillaan olevalla puutarhalla on upea, yhteinen elämys! Samalla voi inspiroitua vaikka suvun yhteisen mökkipihan kukittamisesta. Kauppapuutarhaliiton kätevän kartan avulla voi helposti suunnistaa lähimmälle suoramyyntipuutarhalle!

Monipuolisia pelargoneja sisälle ja ulos

Klassiset kotimaiset pelargonit sopivat niin ulos puutarhaan, parvekkeelle ja terassille kuin kasvihuoneisiin ja verannan ikkunalaudallekin. Suomen pitkää kevättä voi kukittaa jo hyvissä ajoin lämpöä rakastavilla pelargoneilla, vaikka ulkoilma ei olisikaan vielä kesän hellelukemissa.

Pelargonin runsaasta kukinnasta pääsee nauttimaan jo kesän kynnyksellä. Lasitetun parvekkeen lämpö on omiaan tälle valossa ja kuumuudessa viihtyvälle kesäkukalle. Kesän edetessä kasvit voi nostaa ulos. Mikäli pelargonit ovat lasitetulla parvekkeella tai terassilla koko kesän, kannattaa tilan ilmanvaihdosta huolehtia helteisimpään aikaan. Erityisesti kastelusta kannattaa huolehtia paahteisina päivinä.

Erilaisia pelargoneja joka tilaan

Pelargonien kukinnot ihastuttavat loistavalla värivalikoimallaan ja monipuolisilla muodoillaan. Pelargonit voi istuttaa juuri omaan sisustukseen sopiviin erilaisiin ja kokoisiin ruukkuihin. Kukkasten väripaletti vaihtelee hempeän vaaleanpunaisesta ja raikkaan valkoisesta syvän lilaan ja pinkkiin sekä trendikkään lohenpunaisesta persikkaisiin sävyihin. Kukista löytää tarkemmalla katselulla jopa hauskoja raitoja ja pilkkuja. Toiset kukat muistuttavat muodoltaan perhosia ja toiset tähtiä.

Tuoksupelargonit sulostuttavat kauniilla kukillaan ja pitsimäisen koristeellisilla lehdillään. Kun kasviin koskee, vapautuu siitä sitruksista aromia. Tuoksuvia eteerisiä öljyjä sisältävää pelargonia voi kokeilla myös hyttysten karkotukseen! Osa tuoksuvista pelargoneista soveltuu myös mausteeksi ruuanlaittoon – selvitä tämä aina kasvin ostopaikasta.

Pelargonit sopivat somasti myös maljakkoon leikkokukkina. Kietaise niistä kimppu vaikkapa luonnonkukkien kanssa. Kokeile myös sitoa eri pelargonilajikkeista hauskoja kimppuja yhdistämällä pystykasvuisia kukkia roikkuvien lajikkeiden kanssa tai klassisia jalopelargoneja suloisten enkelipelargonien seuraan. Leikkojen napsaisu kasvista ei haittaa sitä – päinvastoin pieni harvennus voi kannustaa sitä kukkimaan entistä voimakkaammin.

Viisi kasvualustaa vertailussa: Koealustat menestyivät kurkulla

KaTuKa-hankkeen viljelmäkoe kurkulla suoritettiin Puutarha Timo Juntti Oy:n kasvihuoneessa vuosi sitten, alkuvuodesta 2023. Parhaan sadon tuottivat kokeelliset alustat.

Kokeessa oli mukana viisi kasvualustaa. Verranteena oli Novarbon Mosswool. Lisäksi mukana olivat Kekkilän Natural Grow ­Board sekä Kekkilän Natural Grow Board + puukuitu (15 %). Novarbolta oli 33/33/33-alusta, jossa oli tasasuhteessa turvetta, puukuitua ja sammalta, sekä 50/50 alusta, jossa tasasuhteessa puukuitua ja sammalta.

Viimeksi mainittu oli kokeen ainoa turpeeton alusta. Ainoastaan verrannealusta on tällä hetkellä kaupallisessa tuotannossa.

Sama kastelu ja lannoitus

Koealustat oli sijoitettu neljään vierekkäiseen riviin eli neljään lohkoon. Jokaista kasvualustaa oli kussakin lohkossa kuusi säkkiä, joka siis oli yksi koeruutu. Kasvualustaruudut oli sijoitettu lohkoille satunnaiseen järjestykseen.

Jokaiseen 50 senttimetrin mittaiseen säkkiin istutettiin neljä tainta. Yksi ruutu käsitti siis 24 tainta, ja kun ruutuja oli yhteensä 20, käsitti koe peräti 480 tainta. Istutus tehtiin tammikuun alussa väli-istutuksena, eli joka toisessa säkissä oli vanhat taimet, kun koetaimet istutettiin.

Kaikki kasvualustat olivat samassa kasteluryhmässä, joten ne saivat saman kastelun ja lannoituksen. Kastelua ohjattiin verrannealustan perusteella. Kastelusta sekä kaikista viljelytoimenpiteistä vastasi Puutarha Timo Juntti Oy.

Ykkösluokan sato vertailussa

Kokeessa mitattiin 1 luokan sato grammoina jokaisella poimintakerralla. Koska koe oli niin suuri, ja koska kurkut pyritään muutenkin poimimaan tietyn kokoisina, katsottiin kurkkujen lukumäärän laskemisen olevan turhan suuri työ, varsinkin kun mittaus tehtiin jokaisella poimintakerralla.

Muut kuin ensimmäisen luokan kurkut pyritään poimimaan pois mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, joten niiden punnitsemista ja laskemista ei myöskään pidetty erityisen mielekkäänä.

Satoa kerättiin viikosta neljä lähtien viidentoista viikon ajan, kolmesta neljään kertaan viikossa. Näin ollen kokeesta saatu data oli erittäin kattava. Sadonkorjuun ja punnitsemisen suoritti Puutarha Timo Juntti Oy:n puutarhuri.

Kasvualustojen välillä ei eroa

Koska kastelua ohjattiin verrannealustan perusteella, olisi voinut odottaa sadon olevan siinä paras. Kun verrannealustan satomäärää merkittiin suhdeluvulla 100, saivat sekä Novarbon 33/33/33 että Novarbon 50/50 molemmat suhdeluvukseen 106. Kekkilän Natural Grow Board sai suhdeluvuksi 98 ja Natural Grow Board + puukuitu 99. Kuitenkaan satotasojen erot kasvualustojen välillä eivät olleet tilastollisesti merkitseviä.

Varianssianalyysin perusteella kasvualustalla ei ollut merkitsevää vaikutusta kurkun satoon. Satotulokset olivat normaalijakautuneet, mutta lohkotekijä ei selittänyt yhtään satunnaisvaihtelua. Lohkon korkein sato saatiin aina rivin keskeltä ja pienin sato rivin alkupäästä tai alkupään ja keskiosan välistä. Jos lohkotus olisi järjestetty rivien poikkisuuntaan tai lohkoja olisi ollut enemmän, analyysin teho olisi voinut olla parempi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teksti ja kuva: Mari Kosonen

Teksti on julkaistu Puutarha&kauppa-lehdessä 2/2024