Nyt vietetään paprikaviikkoa – yllättävä vitamiinipommi

Valtakunnallista Paprikaviikkoa vietetään 15.-21.7. – Suomen kesän ollessa parhaimmillaan! Juuri nyt kannattaa kauppareissulla kiinnittää huomiota makua ja vitamiineja pursuaviin kotimaisiin paprikoihin. Jo puolikkaan paprikan rouskuttelu kattaa leikiten aikuisen päivittäisen C-vitamiinitarpeen! Nappaa alta myös maistuvat reseptit kesään.

Varsinainen vitamiinipommi

100 g tuoretta keltaista paprikaa sisältää C-vitamiinia noin 205 mg, ja punainen paprikakin noin 185 mg. Aikuisen päivittäinen saantisuositus C-vitamiinille on 75 mg, joten puolikas paprika täyttää sen helposti! Kotimainen paprika tuotetaan lähellä ja se kulkee vain lyhyen matkan viljelijältä kauppaan, joten ravinteet pysyvät tuoreessa vihanneksessa hyvin matkassa mukana.

Kesän parhaat paprikareseptit:

Paprikatacot

8 kpl

Valmistusaika: 60 min

4 isoa suippopaprikaa
1 pkt (300 g) kylmäsavustettua tofua
lehtisalaattia
majoneesia
8 pientä tortillalettua
½ ruukku korianteria
suolaa ja pippuria
öljyä

salsa:

2 tomaattia
1 punainen chili
½ ruukku korianteria
suolaa ja pippuria

Valmista salsa. Kuutioi tomaatit pieniksi kuutioiksi. Poista chilin siemenet ja kanta ja hienonna se. Hienonna myös korianteri. Sekoita kaikki salsan raaka-aineet, mausta suolalla ja pippurilla ja anna maustua sen aikaa kun valmistat tacot.

Kuivaa tofu pakkauksen ohjeen mukaan puhtaan keittiöpyyhkeen sisällä, kevyen painon alla.

Leikkaa paprikat pituussuunnassa halki, öljyä kevyesti ja mausta suolalla ja pippurilla. Grillaa paprikoita, kunnes niiden kuori on tummunut kunnolla. Laita paprikat kulhoon, peitä tiiviisti kelmulla ja anna jäähtyä hetken aikaa. Kun paprikat ovat jäähtyneet, poista niiden siemen, kannat ja kuori. Leikkaa reilun suupalan kokoisiksi suikaleiksi.

Leikkaa kuivattu tofu reilun sentin paksuisiksi viipaleiksi ja paista grillissä. Lämmitä myös tortillaletut grillissä. Leikkaa lopuksi tofut suupalan kokoisiksi kuutioiksi.

Kokoa tacot laittamalla ensin niiden sisälle hieman majoneesia, lehtisalaattia ja tofukuutioita. Viimeistele grillatulla paprikalla, tomaattisalsalla ja korianterilla.

Rapsakat paprikacrostinit

Makua täynnä olevat crostinit sopivat hyvin kesän ihanimpien illanistujaisten vetonaulaksi tai oman koti-illan herkutteluun. Reseptillä valmistuu alle tunnissa 16-20 kpl pieniä leipäsiä.

3 kpl kotimaisia paprikoita (punaisia, keltaisia tai isoja suippopaprikoita)
1 patonki tai maalaisleipä
250 g ricottajuustoa
1 ruukku kotimaista basilikaa
2 kpl kotimaisia valkosipulinkynsiä
7 kpl kotimaisia kirsikkatomaatteja tai muita pieniä tomaatteja
1 pieni kotimainen punainen chili
suolaa ja pippuria
kylmäpuristettua rypsiöljyä

Poista paprikoista kannat sekä siemenet ja leikkaa isoiksi lohkoiksi. Laita paprikat leivinpaperilla peitetylle uunipellille kuori ylöspäin ja sivele niiden pintaan hieman öljyä. Paahda paprikoita 200-asteisessa uunissa, grillivastuksen alla, 20–30 minuuttia, kunnes paprikoiden kuori on osittain tummunut. Siirrä paahdetut paprikat kulhoon ja peitä tiiviisti kelmulla, jotta paprikan kuori höyrystyy ja irtoaa helpommin. Kuori jäähtyneet paprikat ja leikkaa ne pienempiin osiin.

Viipaloi patonki tai maalaisleipä ja asettele viipaleet samalle pellille jossa paahdoit paprikat ja pirskottele päälle hieman öljyä. Paahda leipiä grillivastuksen alla, kunnes ne saavat hieman väriä, noin 3–6 minuuttia.

Sekoita ricottajuuston sekaan hienonnetut valkosipulinkynnet ja suuri osa hienonnetusta basilikasta (säästä osa lehdistä crostinien koristeluun) sekä suolaa ja pippuria. Viipaloi myös kirsikkatomaatit ja chili koristelua varten.

Pyyhkäise ricottajuustoa paahdettujen leipien päälle. Asettele päälle paprikaa, kirsikkatomaattia ja chiliä. Pirskottele päälle hieman suolaa ja öljyä. Koristele basilikanlehdillä.