Uuden vuoden kattaukseen tähtiä ja häivähdys kultaa

Kulta on ajaton tunnelmanluoja vuodenvaihteen juhlaan. Kultaiset yksityiskohdat loistavat pimeässä vuodenajassa ja tuovat ylellistä tunnelmaa arjen keskelle. Trendikkään kermanväriset ja aprikoosiset joulutähdet istuvat ihanasti yhteen kultaisten ripausten kanssa.

Hempeyden ja räiskyvyyden liitto

Joulutähtiperheestä löytyy perinteisen punaisen lisäksi myös hempeän kermanvalkoisia ja persikkaisia variaatioita. Yksinkertaisen kauniit kukat pääsevät oikeuksiinsa, kun niiden sävyjä korostaa sopivilla ruukuilla ja muilla sisustuksen yksityiskohdilla. Uuden vuoden vastaanottoon kannattaa kaivaa kultaiset koristeet kaapeista! Eleganssia voi pehmentää kotoisampaan suuntaan lisäämällä joukkoon metsäisiä sävyjä ja vaikkapa havuja.

Kestäviä leikkokukkia joulun jälkeen

Joulutähdistä saa napattua myös omia kestäviä leikkoja maljakkoon. Joulukuun loppupuolella asetelmiin kaipaa jo ehkä vaihtelua, jolloin leikkokukkakimppu toimii kivasti niin kattauksen keskipisteenä kuin olohuoneen pöydälläkin. Sekaan voi asetella vaikkapa näyttäviä ritarinkukasta katkaistuja kukkavarsia ja erilaisia leikkovihreitä.

Tuoreessa vedessä joulutähdistä napsaistut leikot säilyvät hyvinä jopa yli kaksi viikkoa! Varsia napatessa kannattaa varren pää dipata ensin kuumaan, noin 60-asteiseen veteen ja tämän jälkeen kylmään veteen. Joulutähden varsista erittyy katketessa maitiaisnestettä, joten tällä kikalla nesteen valuminen saadaan tyrehtymään nopeasti.

Ritarinkukasta leikkoja napatessa kannattaa puolestaan varata mukaan pieni kuminauha – se estää jykevän varren rullautumisen auki leikkuukohdasta. Havuja ja muita puuvartisia kerätessä kannattaa muistaa, että niiden nappaaminen elävistä puista vaatii maanomistajan luvan. Jo katkenneita oksia ja havuja saa kerätä maasta vapaasti.

Koristele joulu kierrätysideoilla

Joulun ihaniin ja tunnelmallisiin kukka-asetelmiin ei tarvitse välttämättä hankkia uutena muuta kuin kasvit. Kestävistä kotimaisista joulukukista on iloa pitkään ja kierrätysajatuksella valitut somisteet tekevät asetelmista kauniita ja kotoisia. Nappaa hauskat kierrätysideat alta!

  1. Käpyjä ja kippuraisia oksia

Luonto tarjoaa kauniita asetelmia, joista voi kopioida orgaanisen pehmeää tyyliä myös sisälle kotiin. Erilaiset havut, paljaat oksat, sammal ja kävyt ovat kuin tehty jouluisten asetelmien kavereiksi. Luonnonoksat ja muut löydöt jatkavat metsän tunnelmaa ihanasti myös vaikkapa portinpielen ja kuistin asetelmissa.

Huomioithan, että elävien puunosien ja sammalen sekä jäkälän keräämiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa! Useimmiten kauniimpia oksia ja käpyjä ovatkin jo pudonneet ja kuivahtaneet, niitä saa napata metsäpolulta mukaan.

  1. Mausta kanelilla ja appelsiinilla

Kanelitangot tuovat asetelmiin rosoista kauneutta ja niistä voi saada ohikulkiessaan ekstrana nenäänsä ihanan joulun tuoksun! Kanelitangoissa on täydellinen punaruskean sävy. Voit kierrättää asetelmiin ruoanlaitossa käyttämäsi tangot kun huuhtelet ja kuivatat ne ensin.

Itse kuivaamalla appelsiiniviipaleista saa mitä mainioimpia askartelutarvikkeita jouluisiin asetelmiin. Sitrusten kuori pitää värinsä kuivatessa melko hyvin, jolloin niistä saa trendikkään oransseja koristeita joulukukkien kylkeen.

  1. Mummolan astioille lisäaikaa istutuksissa

Ruosteisen rouheat ja patinoituneet astialöydöt vintiltä, aitasta tai kirpparilta ovat täydellisiä jouluisiin asetelmiin. Sympaattiset, aikaa nähneet, mutta nykykeittiöön sopimattomat metalliastiat, kakkuvuoat, lasipurkit ja keraamiset kaunottaret toimivat tässä tehtävässä vielä mainiosti.

Myös pienet limupullot tekevät hauskan yhtenäisen asetelman leikkokukiksi pätkäistyille joulukukille.

Tiedätkö, mikä on helppohoitoisin joulukukka?

Joulu on yksi tärkeimmistä kukkasesongeista vuodenkierrossa. Mikä muu koriste toisi yhtä nopeasti kauneutta ja joulutunnelmaa, kuin sesongin värikäs kukka pöydän kruunaajaksi! Suomalaisten suosikkijoulukukista löytyy erityisesti kolme kukkaa, jotka selviävät joulusta melkein ilman minkäänlaista hoitoa.

Helppo hyasintti

Monen joulun suosikki on perinteinen ja tuoksuva hyasintti, joka on koristanut suomalaisia koteja jo 1900-luvun alusta. Tarinan mukaan ensimmäinen kukkiva, vaaleanpunainen hyasintti nähtiin kukkakaupan ikkunassa Helsingissä jouluna 1879.

Hyasinttia voi hoitaa minimaalisesti. Hyasintin sipuleissa on kaikki ravinteet valmiina, joten se jaksaa kukkia jopa ilman hoitoa. Parhaiten sen kuitenkin lähtee aukeamaan valoisalla paikalla ja pienellä kastelulla. Runsasta kastelua kannattaa kuitenkin välttää, ettei varsi veny pitkäksi. Jos haluaa, kukintaa voi pidentää nostamalla kasvi yöksi viileään, se kestää myös muutaman asteen pakkasta. Kasvi aukeaa noin viikossa umpinuppuisesta täyteen kukkaan, ja kukinta kestää useita päiviä.

Rento ritarinkukka

Hyasintin tapaan myös ritarinkukka on sipulikukka, joka saa energiaa kasvuunsa sen sipulista. Tästä syystä myöskään ritarinkukkaa ei tarvitse hyysätä, ja se sopii myös heikommallekin viherpeukalolle.

Hoito-ohje on sama kuin hyasintilla: valoisa paikka ja niukka kastelu. Multa saa kuivahtaa kastelujen välillä. Liika kastelu venyttää ritarinkukan vartta. Pitkäksi venähtäneen kukkavarren voi leikata irti ja asettaa leikkokukaksi maljakkoon. Maljakossa se viihtyy viileässä vedessä. Kukat avautuvat kauniisti yksi kerrallaan ja kukkavanoja voi olla jopa kolme, joten ritarinkukan kasvusta saa nauttia erityisen pitkään.

Huoleton tulppaani

Helppohoitoisten sipulikukkien suosikkeja ovat myös jouluna sesonkinsa aloittavat tulppaanit. Leikkotulppaanista on saatavilla jouluksi sesonkiin sopivia punaisia ja valkoisia yksilöitä. Tulppaanien hoito on hyvin yksinkertaista: leikkaa tulppaaneiden varsista muutama sentti pois ja laita maljakkoon. Jos et halua paapoa tulppaaneita, laita vettä maljakkoon tarpeeksi, ettei se lopu kesken, sillä tulppaanit imevät vettä nopeasti.

Tulppaanin sesonki jatkuu pitkään joulun jälkeen, aina pääsiäiseen saakka.

Valitse kotimainen

Suurin osa joulun suosikkikukista kasvatetaan Suomessa. Hyasintteja ja tulppaaneja kasvatetaan noin 30:llä puutarhalla, ritarinkukkia noin 50:llä puutarhalla. Lähikukka on kestävä vaihtoehto, sillä se saapuu kauppoihin tuoreena, eikä se kärsi pitkistä kuljetusmatkoista. Hyasintteja viljellään Suomessa täksi jouluksi noin 2,5 miljoonaa ja ritarinkukkia noin miljoona kappaletta. Tulppaaneja viljellään koko sesonkinsa aikana noin 60 miljoonaa kukkaa, josta pieni osa jouluksi.

800 grammaa kasviksia myös jouluna – 4 helppoa vinkkiä!

Joulu on herkuttelun aikaa. Kasviksia tulee syötyä joulunakin kuin huomaamatta laatikkoruokien ja rosollin muodossa, mutta niiden lisäksi joulupöytää voi täyttää myös muilla raikkailla vihannesherkuilla.  Katso alta 4 vinkkiä joulukattauksen kevennykseen, ja miten voit saada 800 grammaa kasviksia täyteen myös joululomalla.

1. Piristä pikkeleillä

Erilaisilla pikkeleillä saa mielenkiintoisia satokauden makuja jouluruokien kylkeen. Hapokkaat ja makeat pikkelit sopivat erinomaisesti perinteisten jouluherkkujen lisukkeiksi.

Kotimaista tomaattia löytyy kaupoista ympäri vuoden. Tomaattia ja kurkkua sisältävä salaatti on klassikko arkiruokapöydässäkin, mutta jouluna ne voi tarjoilla hieman eri tavoin. Nopea pikkelöinti tuo vihanneksiin juhlavaa potkua. Miksei joulupöytään voisi tuoda myös perinteiset hölskykurkut tai hauskat japanilaisin mauin pikkelöidyt kurkut.

2. Kevennä salaateilla

Salaatit täyttävät vatsaa sopivasti, jolloin energiapitoisia ruokia ei tule ahnehdittua liikaa. Ravitsemuksessa salaattien tärkein tehtävä onkin keventää ja monipuolistaa ruokavaliota, mikä sopii loistavasti jouluun.

Katso maailman parhaan salaattipohjan ja yrttiöljyn ohje tai tuo vihreyttä joulupöytään hurmaavan makuisella, lehtikaalia, paahdettuja pähkinöitä ja hunajaista vinaigrettea sisältävällä talvisalaatilla!

3. Liioittele yrteillä

Kotimaisten tuoreyrttien myynti on vilkasta jouluviikolla, sillä ne kuuluvat vahvasti suomalaiseen joulupöytään. Jokaiseen jouluruokaan löytyy oma yrttinsä, joka tuo juhlaruuan uudelle tasolle. Nostata siis juhlatunnelmaa entisestään ja tuo yrteistä pientä luksusta joulupöytään jokaiseen ruokaan!

Perinteinen tilli sopii kalapöytään, rosmariini maustaa liharuoat tai alkudrinkit, rakuunalla nostat juurekset uudelle tasolle ja ruohosipulilla koristelet sienisalaatin tai levitteet. Kokeile myös timjamia glögin sekaan!

4. Joulun värit

Joulun värit: punainen, vihreä ja valkoinen tulevat esiin hienosti tomaatin, mozzarellan ja basilikan pyhässä liitossa. Tee siis tästä kolmikosta erilaisia tarjottavia alku- tai välipaloiksi jouluviikolle. Helppo vaihtoehto on klassikko tomaatti-mozzarellasalaatti, joka maistuu tuoreen leivän tai lämpimän ruuan lisänä. Lämmin vaihtoehto tästä kolmen kombosta on esimerkiksi hauskat hasselbackan tomaatit, jotka lämpiävät maistuviksi uunissa.

Vältä sudenkuopat ja nauti joulutähdistä koko sesongin ajan!

Suloisten joulutähtien sesonki alkoi jo lokakuussa, kun prinsettiat ja syystähdet valloittivat kukkakaupat ja marketit. Nyt sesonki jatkuu päätähtenään joulunpunaiset yksilöt. Värikkäinä säihkyvät kukat tuovat iloa pimeään vuodenaikaan ja niiden kukinnasta pääsee nauttimaan usean kuukauden ajan, kun kiinnittää huomiota näihin neljään kohtaan. 

  1. Varo kylmänaltistusta 

Joulutähdet ovat alkujaan trooppisia kasveja, joiden juuret ovat paahteisessa Meksikossa. Näin ollen viileä pohjola ei ole niiden luontaisin ympäristö ja jo alle +10 asteen lukema voi tehdä niille hallaa. Kasvit reagoivat herkästi jo lyhyeen oleskeluun liian kylmässä, joten ne kannattaa aina suojata matkalla kaupasta kotiin. Suojauksen määrä riippuu lämpötilasta – syksyisellä kelillä riittää pari kerrosta sanomalehtipaperia, mutta pakkasasteilla kannattaa varustautua lämpöpussilla. Autossa joulutähti kannattaa ottaa paketoituna matkustamon lämpöön. 

Kotioloissa ihanteellinen lämpötila joulutähdelle on 15–22 astetta. Vetoisa paikka ei ole kylmänherkälle kasville optimaalisin ja se kannattaa siirtää toisaalle, jos huonetta on aikeissa tuulettaa. 

2. Älä sijoita kasvia pimeimpään nurkkaan 

Lämpö ja valo ovat joulutähden menestyksen edellytyksiä. Pitkään jatkuva pimeys on kasville kohtalokasta viileän tapaan. Mikäli kasvin hyvinvoinnin haluaa optimoida jo ostohetkellä, ei sitä kannata ottaa mukaan myymälän hämärästä nurkasta. Kasvi kannattaa myös kotona sijoittaa mahdollisimman valoisaan paikkaan. Talviaikaan auringonsäteily eteläiselläkään ikkunalla ei ole niin voimakasta, etteikö joulutähteä kannattaisi sijoittaa sinne. 

3. Vältä lämpöpatterien läheisyyttä 

Riittävä lämpö on kasville hyväksi, mutta kovin kuumassa huoneessa tai suoraan patterin vieressä on joulutähdelle liian tukalaa. Kasvin sijoittelussa kannattaa ottaa huomioon myös lattialämmitys ja nostaa se tällaisissa huoneissa suosiolla tarpeeksi ylös. Mitä lämpöisempää on, sitä enemmän joulutähdet tarvitsevat vettä. 

4. Älä sorru ylikasteluun 

Kukkien hoidossa kastelu on tärkeä toimenpide. Useimmille lajeille ylikastelu on kuitenkin pientä kuivahtamista haitallisempaa – näin myös joulutähden kohdalla. Kasvualustan kosteus kannattaa tarkistaa jo ostohetkellä: kovin kevyt ruukku tai pölisevä multa voi kertoa siitä, että kasvi on päässyt liian kuivaksi. 

Jos kotona kasville vaihtaa ruukkua, kannattaa valita pohjareiällinen versio, jolloin altakastelu onnistuu näppärästi. Huoneenlämpöinen vesi on kasville paras valinta. Huomioithan, että minikokoiset joulutähdet tarvitsevat vettä tiheämmin, kuin suuremmat yksilöt. 

 

Sirkkalehtimerkki vastuullisuuden ja luotettavuuden kärjessä

Sirkkalehtimerkki on jälleen vahvistanut asemansa yhtenä Suomen arvostetuimmista alkuperämerkeistä. Tuore Taloustutkimuksen toteuttama bränditutkimus osoittaa, että Sirkkalehtimerkki on paitsi tunnettu ja luotettu, myös erottuu edukseen brändimielikuvassa sekä asiakastyytyväisyydessä.

Korkea tunnettuus ja asiakastyytyväisyys

Tutkimuksen mukaan Sirkkalehtimerkin tunnettuus on erittäin korkea: 95 prosenttia suomalaisista tunnistaa Sirkkalehtimerkin. Naisilla tunnettuus on vielä korkeampi, heistä jopa 98 prosenttia tunnistaa merkin. Myös asiakastyytyväisyys on merkillä erittäin korkea. Sirkkalehtimerkki sai tutkimuksessa brändiä käyttävien suositteluhalukkuudessa parhaat pisteet verrattuna muihin alkuperämerkkeihin. Jopa 87 prosenttia koki asiakastyytyväisyyden erittäin hyväksi. Lisäksi brändiä käyttävien suositteluhalukkuudessa Sirkkalehtimerkki sijoittuu toiseksi verrattuna muihin alkuperämerkkeihin. 59 prosenttia brändin käyttäjistä suosittelee merkin tuotteita.

Luotettavin ja vastuullisin alkuperämerkki

Tutkimuksessa Sirkkalehtimerkin brändimielikuva yhdistettiin erityisesti kotimaisuuteen, laatuun ja turvallisuuteen. Muihin alkuperämerkkeihin verrattuna Sirkkalehtimerkki saa parhaat pisteet luotettavuus- ja vastuullisuus- brändimielikuvissa. Näiden lisäksi suurin osa vastaajista kokee merkin myös helposti lähestyttäväksi ja nykyaikaiseksi.

Hyvä vastine rahalle

Tuotteiden käyttäjät arvioivat, että Sirkkalehtimerkityistä tuotteista saa parasta vastinetta rahalle verrattuna muihin alkuperämerkkeihin. Tutkimuksen mukaan merkin tuotteita käyttävistä kuluttajista 72 prosenttia kokee saavansa merkistä vastinetta rahalleen, kun tuoteryhmän keskiarvo on 63 prosenttia.

Miksi valita Sirkkalehtimerkitty tuote?

Sirkkalehtimerkki on selkeä valinta vastuullisuutta ja kotimaisuutta arvostaville kuluttajille. Merkki edustaa suomalaista laatua ja kestävyyttä. Tutkimustulokset vahvistavat, että merkin käyttäminen tuotteissa on vahva viesti luotettavuudesta ja arvojen mukaisesta toiminnasta.

Sirkkalehtimerkki on suomalaisten puutarhatuotteiden – vihannesten, marjojen, hedelmien, ruokaperunan, kukkien sekä taimistotuotteiden alkuperämerkki. Sirkkalehtimerkki on ainoa merkki, joka takaa tuotteen 100 prosenttisen kotimaisuuden. Sirkkalehtimerkkiä saa käyttää vain ekstra- tai ykkösluokan tuotteissa.

Tunnusta tuotteissaan käyttävät viljelijät ja pakkaamot ovat tehneet Sirkkalehtimerkin käyttöoikeudesta sopimuksen Kotimaiset Kasvikset ry:n kanssa. Sopimuksessa viljelijät ja pakkaamot sitoutuvat noudattamaan Laatutarha-ohjeistoa, jossa kiinnitetään erityisesti huomiota tuotannon ympäristövaikutuksiin, henkilöstön hyvinvointiin ja tuotteiden turvallisuuteen.

Kysely on toteutettu Taloustutkimuksen Internetpaneelissa. Tiedot on kerätty 8.10.–14.10.2024. Tutkimuksen kohderyhmänä on 15–79-vuotiaat suomalaiset. Tutkimukseen vastanneita on 1060. Menetelmä ja kysymyslomake on sama kuin Taloustutkimuksen Brändien arvostuskonseptissa, mutta tämä on toteutettu ad hoc tutkimuksena erikseen.

Tutkimuksen teetti Kotimaiset kasvikset ry. Ry:n jäsenjärjestöjä ovat Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry, Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund rf , Kauppapuutarhaliitto ry ja Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry.